Avertisment pentru cei care dorm mai mult de o ora dupa-amiaza. Boala la care sunt predispusi

Ultima actualizare: 18-09-2016 05:45

Un avertisment venit de la cercetatorii japonezi li se adreseaza celor care obisnuiesc sa doarma dupa-amiaza. Daca somnul este mai lung de o ora, ar putea fi un semn ca aveti sau sunteti predispus la diabet de tip 2.

Descoperirea confirma o observatie facuta anterior de expertii britanici, care avertizau ca persoanele cu diabet inca nediagnosticat se simt mai obosite in cursul zilei.

Expertii japonezi de la Universitatea din Tokyo au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat analizele a peste 300 de mii de oameni.

Au gasit o legatura intre reprizele de somn din timpul zilei , mai lungi de 60 de minute, si o crestere cu 45% a riscului de a face diabet de tip 2.

Explicatia merge in doua sensuri. Pe de o parte, nevoia de somn de dupa-amiaza poate fi semn ca noaptea organismul nu se odihneste suficient. Una dintre cauze este apneea in somn, care sporeste riscul de boli cardiovasculare si tulburari metabolice care pot duce la diabet.

Lipsa somnului poate genera si o pofta de mancare sporita, si ea un factor de risc pentru diabet.

Pe de alta parte, Naveed Sattar, profesor de medicina la Universitatea din Glasgow, atrage atentia ca factorii de risc care au dus la diabet, cum ar fi nivelul ridicat de zahar in sange, pot sa dea si somnolenta excesiva.

Expertii recomanda insa asa numitul power nap - somnul de 30 de minute din timpul zilei.

Acesta este si motivul pentru care in Statele Unite au aparut asa numitele sleeping pods - cabine pentru somn, unde angajatii sau studentii isi pot "reface puterile", tragand un pui de somn in timpul programului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO