Virusul West Nile ar fi aparut in Teleorman. Maladia a ucis 5 romani in ultimele luni

Ultima actualizare: 17-09-2016 07:03
tantar intr-o balta verde

Risc de infectie cu virisul West Nile, intr-o comuna din Teleorman. 

Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina nu mai primeste donatori din comuna Traian timp de 28 de zile, dupa ce un barbat in varsta de 78 de ani din localitate a decedat pe fondul unei meningite virale, instalata in baza unor afectiuni mai vechi, ce ar putea avea legatura cu virusul West Nile.

"A fost vorba initial de doua cazuri existente, unul din municipiul Alexandria si unul din comuna Traian. Doar cel din comuna Traian s-a confirmat. Astazi, am fost informati de DSP ca cel din Alexandria este negativ. Ieri si astazi nu am putut primi donatori din Alexandria si ne cerem scuze, dar am fost notificati cu suspiciune. A fost alerta rapida, dar acum putem sa primim donatori din Alexandria", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina, Daniela Ciobanu.

Potrivit sursei citate, recoltarea de la donatori din comuna Traian va fi reluata dupa 28 de zile, daca intre timp nu se mai inregistreaza niciun caz de acest gen. DSP a transmis o informare catre autoritatile locale prin care recomanda inceperea dezinsectiei in toate localitatile judetului.

Un numar de 18 cazuri de infectie cu virus West Nile au fost confirmate in perioada 1 - 9 septembrie in Romania, au precizat, luni, pentru AGERPRES, reprezentanti ai Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Potrivit site-ului INSP, in perioada 1 mai - 9 septembrie, 58 de persoane au fost diagnosticate cu virusul West Nile, numarul deceselor fiind de 5.

Dintre persoanele decedate in cele patru luni, doua au fost din Ialomita si cate una din Iasi, Mures si Bucuresti. Pe grupe de varsta, situatia se prezinta astfel: cele mai multe persoane infectate cu acest virus - 20 - fac parte din grupa de varsta 70 - 79 de ani, 9 persoane de 80 de ani si peste, 9 persoane cu varste intre 60 - 69 de ani, 6 persoane intre 50 - 59 de ani, 5 persoane intre 40 - 49 de ani, 4 persoane intre 30 - 39 de ani, 4 persoane intre 20 - 29 de ani si o persoana cu varsta pana in 19 ani.

In ceea ce priveste distributia pe judete, au fost inregistrate: in Bucuresti - 12 cazuri, Bacau - 3, Braila - 12, Dolj - 3, Galati - 4, Giurgiu - 1, Ilfov - 5, Ialomita - 5, Iasi - 4, Mehedinti - 1, Mures - 1, Olt - 2, Prahova - 2, Tulcea - 1, Teleorman - 1, Valcea - 1.

Medicii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente de tantari, sa impiedice patrunderea insectelor in casa (plase de protectie), sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer.

Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor: o infectie asimptomatica, un sindrom de febra usoara numit febra West Nile si meningita sau encefalita West Nile. Maladia este transmisa de tantari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO