UE scoate de pe piata bijuteriile lipite cu cadmiu.Cum afli daca inelul tau din aur va fi "interzis"
Desi totul suna ca o conspiratie a barbatilor, in realitate vorbim despre un avertisment al Comisiei Europene. Expertii au descoperit recent ca metalul folosit in special la lipirea bijuteriilor, cadmiul, afecteaza rinichii, plamanii sau ficatul.
In categoria bijuteriilor periculoase pot intra atat cele vechi care au fost duse la reparat, dar si cele noi cu diverse monturi. Bijuteriile lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate in special in cazul femeilor insarcinate. Utilizarea cadmiului, o substanta cancerigen si toxica, in bijuterii, in aliaje de lipit sub forma de bara si in toate materialele plastice va fi interzisa in UE incepand din luna decembrie 2011.
Cantitati de cadmiu, o substanta nociva, au fost detectate in anumite articole de bijuterie, in special in imitatiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, risca expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Domnul Karl, un bijutier din Bucuresti, are un aparat special care filtreaza si retine fumul toxic si inecacios. Chiar si asa, recunoste ca se fereste cat poate de cadmiu.
"Cadmiul are caracteristicile de a cobori semnificativ punctul de topire a aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea sa se formeze oxizii de cadmiu care ar putea sa se depuna in diferite organe", explica Heinz Karl, maistru bijutier.
Primii afectati sunt lucratorii, dar nu scapa nici proprietarul podoabelor. Specialistii au descoperit ca acest metal devine nociv in contact cu pielea.
"Vorbim de un efect in timp pentru ca el se cumuleaza. Accelereaza instalarea bolilor degenerative, hepatita cronica, el afecteaza mai ales ficatul, plamanul si rinichii. Este un oncogen, produce boala canceroasa si nu in ultimul timp poate sa produca malformatii", spune Mihai Ungureanu, specialist boli interne.
Directiva europeana va intra in vigoare abia la sfarsitul anului si este obligatorie pentru toate tarile din comunitate. Pana atunci incercati pe cat posibil sa va intersati inainte de a cumpara piese sofisticate.