Aproape un milion si jumatate de romani sufera de apnee. Cum poate fi tratata afectiunea
Va treziti obositi, sforaiti si va doare capul? Atunci ar fi bine sa va prezentati la medic, pentru ca ati putea suferi de apnee. O afectiune care se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului si care poate duce la boli cardiace.
Aproape un milion si jumatate de romani sufera de acest sindrom si nici macar nu stiu. Peste 300.000 sunt soferi care pot avea probleme cand sunt la volan.
Un pacient, care sufera de apnee, a fost monitorizat o noapte intreaga. Rezultatul i-a socat chiar si pe medicii care l-au tinut sub observatie. Are intreruperi de respiratie care tin si un minut. Si se trezeste intr-un sfert de ora de mai bine de 10 ori fara sa isi dea seama.
Din aceasta cauza, dimineata este obosit, ametit si are dureri de cap.
In Romania sunt aproape 1,5 milioane de persoane care au apnee.
In timpul somnului, caile respiratorii se blocheaza, iar aerul nu are suficient spatiu sa patrunda in plamani. Pentru un somn odihnitor, bolnavul ar trebui sa foloseasca un aparat care sa-i pompeze oxigen. Unele cazuri se rezolva printr-o interventie chirurgicala.
"Cu ajutorul unui aparat realizam depasirea obstacolelor, este ca si cand am avea doua foite una de cealalta si in momentul in care sufli intre ele, se indeparteaza", spune medicul specialist.
Boala poate avea consecinte grave mai ales in randul soferilor, care sunt in pericol sa atipeasca la volan.
Daca o persoana nu doarme 20 de ore si conduce, organismul reactioneaza de parca ar avea o alcolemie de 0,08 la mie, adica ar bea o bere.
Tocmai de aceea Parlamentul European vrea sa modifice legea pentru obtinerea permisului de conducere, iar testul de somnografie sa fie obligatoriu, pe langa cel psihologic.
In tari precum Olanda si Germania, soferii profesionisti care sufera de apnee au dreptul sa conduca doar daca dovedesc ca au facut un tratament.
CLICK AICI PENTRU A-TI FACE TESTUL