Angajații din Sănătate, nouă grevă de avertisment. Au cerut, în lacrimi, sporurile înapoi
Infirmierele, bancardierii şi personalul tehnic din Sănătate au făcut astăzi o grevă de avertisment, de două ore. În tot acest timp, în spitale a fost asigurată o treime din activitate.
Oamenii sunt nemulţumiţi că li s-a promis o mărire de venit şi până la urmă s-au ales cu bani mai puţini. Marți, Guvernul trebuie să prezinte soluţiile şi să rezolve criza.
Unii au cerut în lacrimi sporurile înapoi, spunând că au credite pe care nu le mai pot plăti după ce veniturile au scăzut. În timpul grevei activitatea în unităţile sanitare a fost asigurată la o treime, aşa cum prevede legea.
Aproape 500 de cadre medicale au ieşit în faţa celui mai mare spital din regiunea Oltenia şi au cerut modificarea Legii salarizării. Timp de două ore, numai o treime dintre angajaţi au îngrijit de pacienţi. După modificările legislative, aproape toate secţiile au pierdut aici între 20 şi 50 la sută din sporuri. În medie salariile unora au scăzut între 500 şi 1200 de lei.
Reporter: “Cat a scăzut salariul?”
Fizician medical: “Cu 700 de lei, de la 3.400 la 2.700 de lei...şi noi putem să plecăm din ţară la fel ca şi medicii, suntem de o mare importanţă."
Infirmieră: "Nu este normal, avem copii de crescut, îţi faci nişte credite, îţi faci nişte calcule şi te trezeşti peste noapte că nu ai din ce să plăteşti. Pentru ce?! ''
Şi asistenţii medicali, brancardierii şi infirmierele din Târgovişte au protestat, nemulţumiţi că se expun unor riscuri mari, pentru mai nimic.
Protestatară "Avem rate...”
Reporter: “Cât v-au oprit?”
Protestatară: “Vreo 4 milioane!"
Protestatară: "Am câţiva colegi, la fel ca mine au făcut tuberculoză! Riscul e maxim, salariul, din părţi!"
Protestatară: "Ne-au dat 3 milioane şi ne-au luat 5 înapoi!"
Claudiu Barbu, lider Sindicat Sanitas Dâmboviţa: "La nivel naţional nu există un contract de muncă negociat, ceea ce ne-a adus în situaţia de față, să fim În stradă. Şi nu ne oprim aici, asta e mesajul pentru guvernanţi!"
În Timişoara angajaţii din sănătate au blocat intrarea în spital în semn de protest, iar pacienţii n-au putut...decât să aştepte.
Reporter: “Ce v-au spus?”
Pacient: “Că îşi doresc salarii decente. Probabil că lumea este nemulţumită şi mai ales în cadrul medical. Mă gândesc că au şi ei totuşi nevoie de salarii mai bune. Plus că le trebuie echipamente.”
Reporter: “Ce aveţi de gând să faceţi?”
Pacient: “Ce să fac, aştept puţin să se termine.”
Şi angajaţii IML Mureş au oprit activitatea pentru 2 ore. Sporurile în cazul lor au scăzut de la 50 la sută la 10.
Mai bine de 200 de infirmiere şi îngrijitoare de la Maternitatea din Braşov sunt afectate de tăierea sporului de periculozitate. În unele cazuri, salariul a scăzut şi cu 1.000 de lei. Din solidaritate li s-au alăturat şi medicii.
Claudiu Cristescu, medic primar: "Fără asistente şi fără infiermmiere noi nu putem munci. Suntem toţi aici o trupă care facem corp comun ca să salvăm vieţile."
În Capitală, în toate spitalele din subordinea ministerului oamenii şi-au strigat nemulţumirile.
Viorel Husanu, preşedinte SANITAS Bucureşti: ''Nu vrem să fie afectaţi pacienţii...”.
Greva a fost şi în spitalele din Târgu Jiu sau Iaşi - unde inclusiv farmaciştii au protestat.
Marți, Guvernul ar trebui să prezinte soluţiile pe care le-au găsit pentru rezolvarea problemelor salariale din sănătate. În caz contrar, vineri va fi declanşată greva generală.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!