Analiză: Pfizer, BioNTech, Moderna fac profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă
Pfizer, BioNTech și Moderna realizează profituri combinate de 65.000 dolari în fiecare minut din vaccinurile lor de mare succes împotriva COVID, în timp ce țări sărace rămân în mare parte nevaccinate, potrivit unei noi analize, scrie Medicalxpress.com.
Companiile și-au vândut marea majoritate a dozelor de vaccin țărilor bogate, lăsând națiunile cu venituri mici în dificultate, informează People's Vaccine Alliance (PVA), o coaliție care militează pentru un acces mai larg la vaccinurile COVID, care și-a bazat calculele pe veniturile raportate de firme.
Alianţa PVA estimează că cei trei vor obţine profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari în acest an între ei, ceea ce înseamnă peste 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Pfizer, BioNTech şi Moderna şi-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, nu şi ţărilor cu venituri reduse.”
Pfizer şi BioNTech au livrat mai puţin de 1% din totalul aprovizionărilor către ţările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%, a spus PVA.
Acţiunile celor trei companii sunt în contrast cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care şi-au furnizat vaccinurile pe o bază non-profit, deşi ambele au anunţat că prevăd încetarea acestui aranjament în viitor, pe măsură ce pandemia se va încheia.
PVA a spus că, în ciuda faptului că au primit finanţare publică de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech şi Moderna au refuzat apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din ţările cu venituri mici şi medii prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „o mişcare care ar putea creşte oferta globală, reduce preţurile şi salva milioane de vieţi.”
„În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în ciuda presiunii explicite din partea Casei Albe şi a solicitărilor din partea OMS de a ajuta la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna pentru o producţie mai largă la centrul său ARNm din Africa de Sud”, a spus grupul.
Sursa: medicalxpress.com
Etichete: vaccin, coronavirus, companii, profituri,
Dată publicare:
17-11-2021 12:36