Am fost mintiti toata viata. Un lucru pe care il faci in fiecare zi este gresit si impotriva firii

somn

Stiinta si istoria ne demonstreaza, cu un volum covarsitor de dovezi, ca unul dintre cele mai intalnite sfaturi pe care le dau medicii este total gresit si impotriva firii umane.

In anii '90 psihiatrul Thomas Wehr a condus un experiment in cadrul caruia un grup de oameni au dormit timp de 14 ore in fiecare zi, timp de o luna.

A durat ceva pana cand organismul acestora si-a format o rutina de somn, insa, pana in a patra saptamana, toti au ajuns sa urmeze, in mod natural, acelasi program. Dormeau cate patru ore, se trezeau pentru una sau doua, apoi mai dormeau inca patru.

Chiar daca rezultatele oamenilor de stiinta au uimit lumea medicala, in opinia publica a ramas inradacinata ideea ca un individ trenuie sa doarma opt ore consecutive.

6 lucruri incredibile pe care sigur NU le stiai despre somn

Citește și
Inselat
De ce barbatii vor insela INTOTDEAUNA, desi isi iubesc partenera si nu vor sa o paraseasca - studiu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In 2001, istoricul Roger Ekirch de la Universitatea Virginia Tech a publicat o lucrare de seminar bazata pe 16 ani de studii si cercetare, dezvaluind o varietate de exemple istorice, potrivit carora oamenii obisnuiau sa doarma in doua reprize.

Cartea acestuia, care a aparut patru ani mai tarziu - "At Day’s Close: Night in Times Past" (n.r. "La sfarsitul zilei: noaptea in timpuri istorice") - face referire la 500 de exemple de modele de somn stranse din jurnale personale, insemnari din tribunale, tratate medicale si literatura - de la "Odiseea" lui Homer pana la studii antropologice despre triburile moderne din Nigeria.

Exact ca in experimental lui Wehr, oamenii din aceste exemple isi incepeau odihna cu doua ore dupa apus, dormeau patru ore, se trezeau pentru una sau doua, apoi mai dormeau inca patru.

In cele maximum doua ore cat indivizii stateau treji, acestia erau activi: mergeau la toaleta, fumau, isi vizitau vecinii. Cei mai multi ramaneau in pat si citeau, scriau sau se jucau. In plus, cartile de rugaciune din secolul al XV-lea contineau rugaciuni special compuse pentru aceste doua ore.

In acest timp oamenii nu se izolau: vorbeau cu partenerii de viata si intretineau relatii sexuale. Un manual medical din secolul al XVI-lea chiar ii sfatuia pe oameni ca cel mai bun moment pentru a concepe un copil era "dupa prima repriza de somn", cand "se vor bucura mai mult" si "o vor face mai bine".

Ekirch a gasit dovezi ca cea de-a doua repriza de somn a inceput sa dispara in timpul secolului al XVII-lea. Acest fenomen a inceput sa apara odata cu urbanizarea, in clasele sociale bogate din nordul Europei, si in decurs de 200 de ani s-a raspandit in toata societatea occidentala. Astfel ca, pana in anii 1920, ideea de doua reprize de somn a disparut compet din constiinta sociala.

Ekrick explica faptul ca disparitia modelului antic de odihna a fost cauzata de imbunatatirea stilului de viata: aparitia iluminatului public, introducerea electricitatii in locuinte si aparitia cafenelelor, care erau deschise si toata noaptea. Astfel a a crescut si numarul acitivitatilor pe care oamenii le puteau intreprinde noaptea, iar programul de somn s-a schimbat.

Aceasta teorie este confirmata si de istoricul Craig Koslofsky, autorul carii "Evening’s Empire" (n.r. "Imperiul Noptii"), care povesteste cum, inainte de secolul al XVII-lea, noaptea era populata numai de criminali, prostituate si alcoolici.

"Sa stai treaz toata noapea nu era o activitate prestigioasa sau care sa aiba valoare sociala", explica acesta.

Asadar, modul in care oamenii se odihnesc a inceput sa se schimbe odata cu secolul al XVII-lea. Roger Ekirch explica cum oamenii au devenit constienti tot mai mult de timpul disponibil si inainte de secolul al XIX-lea, insa Revolutia Industriala a intensificat nevoia eficientizarii acestuia.

In anul 1829, un jurnal medical ii sfatuia pe parinti sa isi obisnuiasca copiii sa renunte la obiceiul de a dormi in doua reprize.

In zilele noastre, cei mai multi oameni s-au adaptat programului de opt ore de somn, insa Ekrich crede ca foarte multe probleme legate de dereglarea somnului sunt inradacinate in preferinta naturala a organismului de a dormi fragmentat si in raspandirea aproape ubicuua a luminii artificiale.

Cu toate acestea, majoritatea medicilor nu vor sa admita ca un somn consolidat de opt ore nu este natural.

"Foarte multi oameni se trezesc noaptea panicati. Le spun ca experimenteaza o regresie a modelului de somn in doua reprize", explica si Russel Foster, professor la Universitatea Oxford si expert in neurologie.

"Peste 30% dintre problemele medicale prezentate la doctor se nasc, direct sau indirect, din modul de a dormi. Insa somul a fost ignorant in pregatirea medicala si sunt foarte putine centre unde somnul este studiat", mai spune acesta.

Perioada de doua ore intre doua reprize de somn ar fi putut avea un rol de relaxare profunda si de eliminare a stresului in mod natural.

"Nu este o coincidenta ca, in viata moderna, numarul oamenilor care sufera de anxietate, stres, depresii, alcoolism si consum de droguri a crescut", a declarat specialistul in problem legate de somn si psihologul Gregg Jacobs.

Asa ca, data viitore cand te trezesti in mijlocul noptii, gandeste-te la stramosii tai din epocile preindustriale si relaxeaza-te! Ar putea sa-ti prinda chiar bine!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Experiment pe orfanii din Romania.
Experiment pe orfanii din Romania. "Materia lor cenusie este redusa. Traiesc intr-un mediu spartan"

Un grup de oameni de stiinta, condus de americanul Charles Nelson de la Scoala Medicala Harvard, a studiat comportamentul orfanilor care au crescut intr-o institutie sociala din Romania.

De ce barbatii vor insela INTOTDEAUNA, desi isi iubesc partenera si nu vor sa o paraseasca - studiu
De ce barbatii vor insela INTOTDEAUNA, desi isi iubesc partenera si nu vor sa o paraseasca - studiu

Un nou studiu provocator arata ca barbatii care nu insala sunt destinati sa aiba parte de o "incarcerare" sexuala impusa de societate. Pe de alta parte, cei care nu sunt fideli castiga pe doua fronturi, potrivit sociologului Eric Anderson.

S-a demonstrat stiintific. Fetele bune prefera baietii rai. Citeste explicatia
S-a demonstrat stiintific. Fetele bune prefera baietii rai. Citeste explicatia

Se spune ca, daca zambesti, intreaga lume va zambi cu tine. Insa daca esti barbat, te-ai putea trezi zambind de unul singur. S-a demonstrat stiintific.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.