Experiment pe orfanii din Romania. "Materia lor cenusie este redusa. Traiesc intr-un mediu spartan"
Un grup de oameni de stiinta, condus de americanul Charles Nelson de la Scoala Medicala Harvard, a studiat comportamentul orfanilor care au crescut intr-o institutie sociala din Romania.
Astfel, concluzia principala este ca acesti copii care si-au petrecut primii doi ani intr-un orfelinat din Romania s-au comportat "anormal" in relatiile sociale cu alti copii, chiar si dupa cativa ani de la parasirea institutiei. De asemenea, s-a constatat ca viata intr-un orfelinat este strans legata de anumite anomalii ale creierului - a anuntat profesorul Nelson in cadrul adunarii anuale a Asociatiei Americane pentru Dezvoltarea Stiintei.
Din 1999, Charles Nelson si colegii sai au urmarit comportamentul a 136 de copii care au fost abandonati la nastere si plasati intr-un orfelinat din Bucuresti. Numele acestei institutii nu este precizat, insa sunt descrise conditiile de acolo, potrivit publicatiei Science News: " ... un mediu spartan, in care copiii petrec ore intregi holbandu-se la un perete alb, fiind obligati sa respecte un regim strict de activitati. Copiii au parte de foarte putina atentie din partea ingrijitorilor sociali."
Nelson si echipa sa a aranjat ca jumatate din acesti copii sa ajunga in locuinte individuale, pentru a avea parte de asistenta maternala. Jurnalistii de la Science noteaza faptul ca in Romania exista o "prejudecata" fata de serviciile de asistenta maternala, fapt care a facut ca actiunea lui Nelson sa para "neobisnuita". Acest experiment a fost numit "Bucuresti, Proiect de Interventie Timpurie" si a oferit specialistilor date despre importanta mediului in care sunt crescuti copiii.
Oamenii de stiinta au constatat ca urmarile unei educatii si a unui tratament dur persista mult timp, chiar si dupa ce copiii sunt mutati intr-o casa. La varsta de 8 ani, copiii care si-au petrecut primii 2 ani sau mai mult intr-un orfelinat, pana sa fie mutati intr-o locuinta individuala, au "deficite profunde" in interactiunea cu alti copii. "Acesti copii nu au fost in stare sa poarte o conversatie normala si au avut, de asemenea, si alte probleme sociale", spun specialistii.
Insa copiii care au reusit sa plece inainte sa se implineasca doi ani de stat in orfelinat au fost capabili sa-si recapete abilitatile de socializare, comportandu-se la fel ca ceilalti care au crescut in propriile case.
Mai mult decat atat, copiii care au crescut intr-un orfelinat au prezentat si diferente mentale. Scanarile RMN facute la creier au aratat ca acesti copii, care au fost institutionalizati, prezinta "o scadere dramatica a volumului de materie cenusie, cea care contine celulele nervoase ale creierului" , comparativ cu a celor crescuti in propriile locuinte. Studiul mai releva insa si altceva. "Volumul materiei albe, care se refera la semnalele transmise creierului de catre celule, a fost mai mic in cazul copiilor care au crescut in orfelinat un an sau doi, si mai mare in cazul celor care au parasit institutia inainte sa se implineasca doi ani."
"Ingrijirea institutionala a orfelinatelor ar trebui sa fie considerata ultima solutie. Cel mai mare efort ar trebui sa fie concentrat pe gasirea cat mai rapida a unor parinti adoptivi", a concluzionat profesorul Nelson.
"Vreau si eu parintii mei!"
In vara anului 2011, la Pro Tv a demarat campania Stirilor ProTV "Vreau si eu parintii mei", actiune care si-a propus sa atraga atentia asupra fenomenului extrem de grav al abandonului infantil si asupra unei legislatii extrem de greoaie care nu inlesneste si incurajeaza infierea copiilor parasiti. Corespondentul Stirilor ProTv, Paula Herlo, a aratat cum 40.000 de copii abandonati sunt impiedicati de o lege extrem de complicata si incoerenta sa aiba parte de parinti, de o familie.
In urma cu aproximativ 3 luni, legea adoptiilor a fost modificata in urma acestei campanii, fiind votata in Parlament si va intra in vigoare in curand. Astfel, copiii care nu vor fi vizitati de parinti timp de un an, vor fi declarati automat adoptabili, iar cei ale caror rude nu sunt identificate, vor primi acelasi statut intr-o luna. Asta inseamna, ca micutii abandonati vor putea gasi mai usor familii care sa-i iubeasca si sa le ofere o viata normala.
Legea veche cerea asistentilor sociali sa caute rudele de pana la gradul patru si sa incerce integrarea copilului in familia naturala, iar identificare lor dura uneori ani de zile. In campania "Vreau si eu parintii mei" s-a cerut reducerea acestor termene, iar noua lege prevede asta. In plus, copiii ai caror parinti nu sunt identificati vor fi declarati adoptabili in 30 de zile, nu in ani, asa cum se intampla pana acum.
Campania "Vreau si eu parintii mei" a fost sustinuta de 75.000 de oameni, ale caror petitii online au ajuns pe meselor celor care decid soarta copiilor abandonati.
Nota: Fotografia din acest material este pur ilustrativa si nu reprezinta concluziile subliniate in studiu.