Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
România suferă, în plină iarnă. Autoritățile din sănătate confirmă o creștere cu 20 de procente a numărului de viroze respiratorii.
Sunt peste 90.000 de cazuri în toată țara, iar peste 1100 de oameni au gripă. 10 persoane și-au pierdut deja viața.
Ministerul Sănătății cere ca toți elevii să fie triați în școli, iar personalul medical să fie verificat. În tot acest timp, vaccinul gripal a început să dispară din farmacii.
Al 10 lea pacient care și-a pierdut viața din cauza virusului gripal este un bărbat de 82 de ani din județul Arad. Suferea și de alte boli și nu își făcuse vaccinul gripal. În ultima săptămână, 1155 de bolnavi au fost diagnosticați cu gripă, iar numărul total de viroze respiratorii trece de 90.000.
Autoritățile recomandă imunizarea și au cumpărat 1.300.000 de doze pentru categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire. Sunt vizați cei care suferă de boli cronice, copiii mici, bătrânii, femeile însărcinate și personalul medical, care primesc vaccinul gratis. Restul populației ar trebui să-l cumpere din farmacii, în cazul în care îl mai găsesc.
Veronica Stoian, farmacistă: ''Vaccinul gripal, momentan nu îl avem, am înțeles că va urmă să intre, a fost o ruptură de stoc''.
Răspândirea infecțiilor respiratorii îi îngrijorează pe oameni, care au început să cumpere medicamente pentru a face față bolilor.
Stocurile cu medicamente antivirale s-au diminuat considerabil, mai ales în cazul celor date cu prescripție medicală și luate preventiv pentru întărirea sistemlui imunitar. Farmacistii spun că au făcut comenzi încă de la începutul anului, dar încă nu au primit medicamentele. De vină sunt farmaciile, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: ”Trebuia să se aprovizioneze din timp. Conform legii, farmaciile cu circuit deschis sunt obligate ca în 48 de ore să aducă bolnavilor medicamentelde e care au nevoie”.
În tot acest timp, mii de pacienți iau cu asalt unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din toată țara. Doar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș ajung zilnic 200 de bolnavi.
Dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș: ''E gripă H1N1 pandemică din 2009 încoace, în principal gripa o fac persoanele nevaccinate, iar cele vaccinate chiar dacă fac, e o formă mai ușoară''.
Ministerul Sănătății a cerut triajul epidemiologic în școli, grădinițe și spitale. Cei care au semne de boală vor fi trimiși acasă.
A început, oficial sezonul gripei
Ministerul Sănătății atrage atenția că, în următoarele săptămâni, ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu infecții respiratorii acute.
Conform raportărilor INSP, citate de Ministerul Sănătății, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.
În urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.
“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități - școli, grădinițe, creșe, - DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.
Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal:
• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);
• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
• Continuarea vaccinării antigripale
În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.
Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018.
Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut.
Numarul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână.
Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.
În acest sezon, Ministerul Sănătății a achizitionat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.
Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, raceala, gripa, infectii respiratorii,
Dată publicare:
17-01-2019 17:58