Cronoterapia - tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Ce trebuie sa stie bolnavii cronici

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 08 Septembrie 2013 00:32
Data publicarii: Joi 05 Septembrie 2013 07:29
Categorie: CSID

Tineti cont de regulile cronoterapiei daca aveti o boala cronica. Adica luati medicamentele exact in momentul in care au maximum de eficienta, cu minimum de efecte secundare.

Ati fost diagnosticati cu o afectiune? Urmatorul pas este administrarea celui mai bun tratament si a dozei optime.

In ultima vreme, insa, specialistii insista asupra respectarii celor mai eficiente ore pentru tratament. Sa aflam cateva detalii din culisele cronobiologiei.

Pentru pacientii cu boli cronice, ghidurile internationale recomanda cronoterapia. Aceasta presupune ca medicatia sa fie administrata la momentul zilei cand are maximum de eficienta.

Sa luam exemplul hipertensiunii arteriale, care afecteaza peste 40% dintre romani. Toate ghidurile internationale sustin ca medicatia sa se administreze doar seara. Aceasta deoarece s-a constat ca tensiunea pune probleme noaptea.

Conf. dr. Horia Balan, medic primar medicina interna: "Asta face ca noi, cronoterapeutii in domeniul hipertensiunii arteriale, sa nu prea putem cita cazuri care sunt rezistente la medicatie, chiar cu monoterapie".

Astmul este o alta boala care beneficiaza de cronoterapie. E o afectiune care se acutizeaza noaptea. Medicina a facut un mare pas inainte cand s-a descoperit un medicament care elibereaza lent o substanta activa eficienta. Aceasta se ia doar seara.

Conf. dr. Horia Balan, medic primar medicina interna: "Cu aceleasi doze s-au obtinut si cu acelasi medicament s-a obtinut reducerea ca frecventa si ca durata a crizelor, in acelasi timp diminuand si efectele adverse".

Medicii endocrinologi tin si ei cont de ritmurile dupa care functioneaza organismul uman. Sre exemplu, cortizolul este produs de glandele suprarenale in cantitate semnificativa doar dimineata. Valoarea testosteronului este optima tot dimineata, iar cea a hormonul de crestere doar noaptea.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cunoasterea acestor ritmuri circadiene este necesara atat in recoltarile hormonale, cat si in administrarea medicamentelor substitutive, pentru a avea rezultare fiabile. Un pacient cu probleme la glanda suprarenala trebuie sa ia tratament exact intre orele 6-9 dimineata, ca sa mimeze ritmul fiziologic".

Si medicatia necesara combaterii colesterolului crescut se ia doar tinand cont de timp.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Medicatia pentru colesterol se administreaza doar seara, pentru ca secretia de colestrol se produce in ficat in timpul noptii".

Asadar, respectati indicatiile in privinta momentului optim al zilei daca luati medicatie de lunga durata.

Ce afectiuni pot ascunde tremuratul sau membrele amortite. Sfaturile medicilor
Ce afectiuni pot ascunde tremuratul sau membrele amortite. Sfaturile medicilor
CSID, oftalmolog
Ce este glaucomul și cum poate fi ținut sub control
Dentiştii care folosesc laserul. Care e riscul pentru pacienţi
Alergiile sunt mai agresive în orașe decât în câmp deschis. Cum ne protejăm
Cum a fost experiența nașterii pentru Andreea Ibacka. "Sunt atentă când o ridic"
Ce riscă cei care stau cu laptopul sau tableta pe genunchi
De ce e periculos să mâncăm prea sănătos primăvara. Copii riscă boli grave
stomatolog, dentist
Dinţii permanenţi încep să crească încă din viaţa uterină. Cum avem grijă de dantura copilului