Acord semnat pentru construirea celor 3 spitale regionale din Romania. Planul autoritatilor ca sa pastreze medicii in tara
S-a facut un prim pas pentru construirea celor 3 spitale regionale din Romania. Autoritatile au primit 150 de milioane de euro, de la Banca Europeana de Dezvoltare pentru inceperea lucrarilor.
Alte 450 de milioane de euro trebuie sa vina de la stat. Tot astazi, Ministerul Sanatatii a lansat o strategia nationala, prin care isi propune, sa pastreze in tara medicii.
Cele 3 spitale vor fi construite la Craiova, Cluj si Iasi. Vor fi spitale regionale de urgenta cu cate 1000 de paturi. Ministrul sanatatii a semnat azi acordul cu Banca Europeana pentru Investitii, de unde primim 150 de milioane de euro. Suma este nerambursabila. De proiectele de fezabilitate se vor ocupa experti din strainatate.
Alegeri 2024
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
21:23
Elena Lasconi, precaută după ce exit-poll-urile fără voturile diasporei o dau în turul II: ”Speranța este vie în România”
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
Vlad Voiculescu, ministrul sanatatii: ''Este essential sa avem experti care sa pregateasca studiile de fezabilitate si documentele de licitatie asa cum trebuie.”
Din pacate nu ne lipsesc doar spitalele moderne. Salariile mici si unitatile sanitare fara aparatura si cu pereti crapati au determinat zeci de mii de medici sa renunte la slujbele de aici si sa plece in strainatate. Romania pregateste anual peste 8 mii de doctori, iar pentru ei statul plateste peste 3,5 miliarde de lei pentru ca in final sa aleaga clinicile din alte scoli.
Din pacatii, la finalul studiilor, multi se duc sa lucreze in strainatate. Din 2007 si pana acum peste 43 de mii de doctori si-au aratat intentia de a parasi Romania.
Pentru a stopa acest fenomen, ministrul sanatatii a lansat strategia nationala de resurse umane in sanatate. Printre masurile prevazute sunt acordarea facilitatilor pentru medicii care se instaleaza in zonele defavorizate, reglementarea timpului de munca si acordarea unei zile libere dupa serviciul de garda si asigurarea cursurilor de formare continua.