Acord semnat pentru construirea celor 3 spitale regionale din Romania. Planul autoritatilor ca sa pastreze medicii in tara

Ultimul update: Joi 08 Decembrie 2016 07:13
Data publicarii: Luni 05 Decembrie 2016 19:04
Categorie: Sanatate

S-a facut un prim pas pentru construirea celor 3 spitale regionale din Romania. Autoritatile au primit 150 de milioane de euro, de la Banca Europeana de Dezvoltare pentru inceperea lucrarilor.

Alte 450 de milioane de euro trebuie sa vina de la stat. Tot astazi, Ministerul Sanatatii a lansat o strategia nationala, prin care isi propune, sa pastreze in tara medicii.

Cele 3 spitale vor fi construite la Craiova, Cluj si Iasi. Vor fi spitale regionale de urgenta cu cate 1000 de paturi. Ministrul sanatatii a semnat azi acordul cu Banca Europeana pentru Investitii, de unde primim 150 de milioane de euro. Suma este nerambursabila. De proiectele de fezabilitate se vor ocupa experti din strainatate.

Vlad Voiculescu, ministrul sanatatii: ''Este essential sa avem experti care sa pregateasca studiile de fezabilitate si documentele de licitatie asa cum trebuie.”

Din pacate nu ne lipsesc doar spitalele moderne. Salariile mici si unitatile sanitare fara aparatura si cu pereti crapati au determinat zeci de mii de medici sa renunte la slujbele de aici si sa plece in strainatate. Romania pregateste anual peste 8 mii de doctori, iar pentru ei statul plateste peste 3,5 miliarde de lei pentru ca in final sa aleaga clinicile din alte scoli.

Din pacatii, la finalul studiilor, multi se duc sa lucreze in strainatate. Din 2007 si pana acum peste 43 de mii de doctori si-au aratat intentia de a parasi Romania.

Pentru a stopa acest fenomen, ministrul sanatatii a lansat strategia nationala de resurse umane in sanatate. Printre masurile prevazute sunt acordarea facilitatilor pentru medicii care se instaleaza in zonele defavorizate, reglementarea timpului de munca si acordarea unei zile libere dupa serviciul de garda si asigurarea cursurilor de formare continua.
 

Dosar penal pentru abuz si trafic de organe in scandalul Eurotrasplant. Directorul Spitalului
Dosar penal pentru abuz si trafic de organe in scandalul Eurotrasplant. Directorul Spitalului "Sf. Maria", audiat la DIICOT
VIDEO PROTVPLUS.RO
bratara
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate
gripa
Alertă după ce șapte persoane au murit de gripă. Trei dintre ele nu aveau alte afecțiuni
Acuzații de malpraxis la spitalul din Vâlcea: ”Nu mai putea să respire, devenise legumă”
Un bebeluș diagnosticat cu gripă a murit la un spital din Capitală
Legătura dintre gripă și spălatul prosoapelor și așternuturilor. Vă poate scăpa de viroză
Transplanturi de rinichi făcute prin bunăvoinţa medicilor. "Statul nu le dă niciun drept"
Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Avertismentul medicilor pentru părinți