Achizitia de ambulante, blocata de conflictul dintre doua ministere. Cate masini sunt necesare
Achizitia de ambulante va fi "resuscitata" saptamana viitoare de premierul Sorin Grindeanu. El ar trebui sa decida ce institutie continua procedura de licitatie pentru cele 4200 de masini necesare salvatorilor, dar mai ales bolnavilor.
In timp ce ministrul Sanatatii si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta nu se pun de acord cine va prelua misiunea, ambulantele, atat de vechi, raman in strada sau iau foc din senin, cu tot cu pacienti in ele.
Dupa o interventie, o astfel de ambulanta s-a intors pe platforma, pentru ca a cedat. Insa nici in garaj situatia nu este mai roz.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Prima ambulanta, veche de 19 ani si cu 410.000 kilometri la bord. A doua ambulanta, veche de 10 ani si cu 290.000 de km la bord. A treia, tot veche de 10 ani, dar cu 375.000 de km la bord. Doar aceste 3 masini aduna peste 1 milion de kilometri.
Toate acestea ar trebui sa fie inlocuite de ambulante noi, 4200 la numar, dar lupta dintre Ministerul de Interne si cel al Sanatatii, care nu s-au inteles cine sa organizeze licitatia, pare fara solutie.
Secretarul de stat Raed Arafat spune ca s-ar pierde timp cu organzarea unei noi licitatii si bani din fonduri europene pe care ministerul de Interne deja i-a cerut.
Ministrul Sanatatii, cel care a anuntat acum trei zile ca vrea sa organizeze licitatia, sustine ca il asteapta pe Raed Arafat sa se intoarca din America si sa gaseasca o solutie.
Ministerul Sanatatii a intervenit dupa ce licitatia a fost blocata din cauza unei nereguli in caietul de sarcini. Ar fi fost nominalizat un anumit tip de defibrilator, detinut doar de o singura companie. Acum, ministerul spune ca problema care putea fi catalogata "dedicatie", a fost indepartata.
Inspectoratul pentru Situatii de Urganta a organizat in ultimii 3 ani mai multe licitati in urma carora au fost cumparate, folosindu-se si fonduri europene, echipamente pentru cautare-salvare de 90 de milioane de euro.