Interviu cu Raed Arafat la Stirile ProTV: Nu se va taia toata finantarea spitalelor private. VIDEO
De la 1 martie, statul ar putea sa nu mai deconteze interventiile medicale facute in spitalele particulare.
Masura anuntata de Ministrul Sanatatii e justificata prin faptul ca suma economisita, de aproape 45 mil. euro ar putea fi alocata marilor spitale publice.
Aceste unitati sanitare au cheltuieli uriase, pentru ca sunt nevoite sa preia toate cazurile grave. Insa decizia incalca principiul liberal potrivit caruia finantarea urmareste bolnavul. Pe de alta parte, vicepremierul considera neinspirata declaratia sefului de la sanatate, pentru ca masurile n-au fost discutate in guvern.
In urma cu cateva ore, Sandor Bibor a ajuns la Spitalul din Targu Secuiesc cu dureri in piept - a suferit un infarct si avea nevoie urgenta de un stent. Medicii l-au trimis la o clinica privata din Brasov, pentru ca avea dotarea necesara. In baza unui contract cu casa judeteana de sanatate, acoperit 100% din contributiile de sanatate, spitalul poate trata pacienti din Covasna si Brasov.
"Nu am platit nimic aici, dar daca s-ar taia subventiile pentru spitalele private, nu as avea de unde sa platesc 2800 de euro sa ma tratez la privat", spune un pacient.
Alternativa pentru pacientul nostru ar fi fost institutul inimii din Targu Mures. Insa 3 ore de drum l-ar fi putut costa viata.
"Aici vine 24 din 24, 7 zile din 7 oricine face infarct in raza celor 2 judete. I se monteaza stentul, i se face terapie intensiva si dupa 4, 5 zile pacientul este externat.", spune Sorin Ortanu, sef sectie cardiologie al unui spital privat.
Numai aici au fost tratati in ultimii 4 ani 1500 de pacienti. De la 1 martie, regula s-ar putea schimba pentru cele 103 spitale private. Sute de mii de pacienti care platesc asigurari de sanatate la stat dar se trateaza la particular, vor fi trimisi din nou la spitalele publice.
Pacientii care se opereaza la privat ar putea plati integral interventia, pentru ca statul nu va mai deconta niciun leu. Si vorbim aici de nasteri, operatii usoare si investigatii imagistice.
Concret, daca acum o nastere la privat in Bucuresti ii costa pe parintii 4900 de lei pe adeverinta de asigurat, din martie suma ar creste cu 2400 de lei.
"Atata timp cat platim la casa de asigurari, mi se pare normal sa ni se dea dreptul de a alege noi", spune Anca Tehliceanu, o mama.
"E dreptul unui pacient unde vrea sa beneficieze de serviciile medicale atata timp cat el a cotizat ani de zile intr-un sistem de sanatate public." - Fady Chreih, director executiv, reteaua privata de sanatate
La Constanta, managerii unei maternitati private sustin chiar ca masura e ilegala.
"Atenteaza la dreptul pacientului de a-si alege medicul, institutia sanitara. Asta este un drept European al asiguratului", spune Ioan Rusa, managerul unui spital privat.
Ministrul sanatatii explica decizia prin saracia cu care se confrunta sistemul. Banii economisiti s-ar indrepta catre marile spitale de stat care au de rezolvat cele mai grele si costisitoare cazuri.
"Probabil ca sunt foarte multi in spate si eo stiu cine sunt aceia care isi pierd priviliegiile si fac campanii. Cine vrea sa faca afacere privata sa o faca pe banii lui nu pe ai statului. Castigi, esti bun, pierzi...", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
Premierul Ponta a precizat ca o astfel de decizie va fi una politica si negociata cu FMI. In timp ce vicepremierul Liviu Dragnea spune ca masura propusa de Nicolaescu e "neinspirata, pentru ca nu a fost discutata in Guvern."
Bugetul mediu anual al casei nationale de asigurari e de 1,6 miliarde de euro. Din acesti bani aproape 45 milioane de euro, reveneau spitalelor private.
Secretarul de Stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a vorbit in direct la Stirile ProTV de la ora 19:00 cu Andree Esca, de la Timisoara, unde a incercat sa lamureasca aceasta disputa public - privat.
ANDREEA ESCA: Ca sa intelegm din start, se taie toata finantarea la privat?
RAED ARAFAT: Nu, absolut deloc. Vorbim doar despre spitalizare, nu despre ce se face in ambulatoriu. Ba, mai mult, pentru ambulatoriu, ce nu s-a explicat, acolo domnul ministru a decis cresterea de decontare de la 1.2 lei la 2 lei, o crestere de aproximativ de 40% care merge si catre privat si catre public, motivul fiind ca vrem sa incurajam ca cele mai multe cazuri care pot fi tratate in ambulatoriu chiar sa mearga acolo si la spitalizare de zi in loc sa fie internate.
ANDREEA ESCA: Cand vorbim despre analize, dialize sau tratamente oncologice, vor continua?
RAED ARAFAT: Asta da, sunt tratamente de zi, pentru ca sunt actiuni de ambulatoriu. Suma despre care s-a vorbit este cea aferenta spitalizarii,dupa o analiza pe un numar mai mare de judete unde s-a gasit intradevar o distribuire de spitale in cateva judete unde au atins efectiv pe spitalizare sume care ating si 10% din suma alocata spitalelor din judetele respective, dar fara niciun impact de a scadea numarul pe spitalele publice. La Oradea, a crescut numarul prezentelor in spitalul public. Cred ca domnul ministru a declarat ca vom dirija banii acolo unde avem nevoie mai mare de ei. Si aici nu a fost o chestie atentata impotriva privatului. Nu spunem ca nu vom finanta deloc privatul, ci ambulatoriul mai mult, ci mai putin partea de spitalizare.
ANDREEA ESCA: Va referiti la nasteri, operatii?
RAED ARAFAT: La nasteri, operatii, care oricum cetatenii care mergeau acolo nu beneficiau de o acoperire integrala. Ei trebuiau sa scoata o suma importanta ca sa acopere cheltuielile. Daca ne uitam la ce urmeaza sa se faca: cresterea tarifului pe caz ponderat la spitalele strategice va avea un impact major in sistem. Sa ne uitam la Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara: numai prin cresterea tarifului pe caz ponderat pe care ministrul a aprobat-o si urmeaza sa creasca de la 1440 lei la 1800 de lei inseamna 16 milioane de lei pentru spitalul Judetean de Urgenta, inseamna restrictii serioase pentru spital, sa nu mai solicite nimic sa fie luat de pacienti din strada. Sa nu mai zica nimeni "nu avem asta". Pentru ca trebuie sa recunoastem ca aceste spitale au atins o rata de subfinantare serioasa pe tot ce este scump si au ajuns locuri in care bolnavul vine cu totul de acasa.
ANDREEA ESCA: Aici au fost cele mai mari pierderi ca multi s-au dus la privat sau pentru ca au disparut banii nu stiu cum?
RAED ARAFAT: Nu e vorba de pierderi, ci de prioretizari. Daca la ambulatoriu a fost crescuta suma pentru ca este o prioritate, consideram ca o prioritate mai mare e finantarea corecta a cazurilor complexe din spitalele strategice, cele 53 de spitale, pe seama altor lucruri care se intamplau pana acum. De unde se iau banii si se dau in alta parte, nefiind bani in plus, nu avem de unde sa tragem. Trebuie sa echilibram situatia in interiorul bugetului avut.
ANDREEA ESCA: Nu credeti ca este normal ca pentru banii pe care ii plateste fiecare asigurat sa ceara un serviciu la ce unitate medicala doreste?
RAED ARAFAT: Pana la o limita, da. Dar trebuie sa recunoastem ca vorbim de fondul de asigurari sociale de sanatate. Normal ca aici, si cred ca ministrul a spus acest lucru si urmeaza sa se perfectioneze situatia pe declararea pachetului de baza pana in luna iunie, care se lucreaza la Minister, un pachet care va stabili acest fond, cat si pentru ce va plati si finanta si automat dupa asta incurajarea aparitiei asigurarilor private prin deductibilitate de la impozit si asigurarilor complementare, si acolo dreptul de decizie este total. Asigurarile sociale de sanatate, care au si conceptul solidaritatii si mai multe concepte care trebuie respectate aici, trebuie sa respectam totusi asigurarea asistentei medicale corecte pentru cel mai mare numar dintre cetateni.