Cat va costa o nastere la privat dupa decizia Ministerului Sanatatii de a taia fondurile. Calcul ZF

Dată publicare: 12-01-2013 15:04
Dată actualizare: 15-01-2013 07:08


spital privat

In urma deciziei lui Eugen Nicolaescu de a nu mai da bani spitalelor private, nasterile s-ar putea scumpi cu 2000 de lei, scrie Ziarul Financiar.

Spitalele private care doresc pot sa intre in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, cu care isi negociaza sumele pe care statul le deconteaza. Aceste sume variaza de la un spital privat la altul. Astfel, din pretul total pe care o persoana l-ar avea de platit la privat, se scade aceasta suma decontata de stat, scrie ZF.ro.

Decizia va afecta in primul rand nasterile la privat, majoritatea operatorilor mizand pe acest business. In cazul nasterilor, statul deconteaza peste 2.000 la privat.

Odata cu aplicarea acestei masuri, o nastere la privat este posibil sa se majoreze cu peste 2.000 de lei.

Peste 8.000 de nasteri au avut loc in 2011 in cele mai mari spitale private din Romania, adica 4% din numarul total din Romania, arata o analiza ZF pe baza datelor facute publice de companii si a estimarilor proprii. Numarul celor care care aleg sa mearga la privat a crescut semnificativ in ultimii ani, in conditiile in care o analiza ZF din 2010 arata ca numai 3.000 de nasteri aveau loc la acea data in afara sistemului de stat.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru ca banul public trebuie sa se duca pentru cetatean si noi facem aceste eforturi si ne-am straduit sa obtinem acesti bani si vedeti, cu modificarile pe care le facem in finantare, tocmai sa incercam sa rezolvam o problema", a spus Nicolaescu.

El a afirmat ca se va stradui, impreuna cu Raed Arafat, sa analizeze si sa prioritizeze fiecare problema din sistem si "usor-usor" sa gaseasca "solutie fiecareia", fiind clar ca nu pot fi rezolvate toate odata, intrucat nu exista banii necesari.
Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata "nu si-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe "ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta".

"Eu sunt liberal si ar fi trebuit sa fiu primul care sa spun ca da, sa le dam, sa facem, sa... Nu. Sunt liberal, raman in continuare liberal, dar consider ca banul public, in acest moment, este atat de putin, incat el trebuie foarte bine cumpanit, foarte bine chibzuit. Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul respectiv, ca sa-si faca investitia, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta - sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc. Deci, in acest moment, decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat", a spus Nicolaescu.

El a aratat ca "cine va vorbi" din sistemul privat impotriva acestei masuri "nu va sti ce vorbeste".

Intrebat daca nu crede ca va continua capusarea sistemului public, prin medici care lucreaza in sistem privat si de fapt isi duc bolnavii pentru tratamente in spitalele publice, el a spus ca intentioneaza exact reducerea acestui fenomen, prin "solutii si metodologii".

"Nu exclud ca o asemenea posibilitate poate sa existe, dar noi vom incerca sa gasim solutii, metodologii, ca sa micsoram acest fenomen, care exista. Prin toate sistemele informatice pe care vrem in continuare sa le facem reale, in sensul sa functioneze, pentru ca ele sunt asa, imprastiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom incerca sa facem acest lucru si atunci sigur ca datele se vor vedea cu ochiul liber si cei care gresesc vor plati", a spus el.

In aceeasi conferinta de presa, Nicolaescu a precizat ca nu exista servicii medicale care sa nu fie oferite de spitalele publice din Romania. El a adaugat ca nu stie inca daca le va permite in continuare medicilor sa lucreze simultan si in sistem public si in sistem privat.

Citeste si:

Casa Alba respinge ideea emiterii unei monede de 1 trilion de dolari. SUA numara zilele pana la faliment

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO