OMS: 40% dintre tinerii din Romania beau regulat de la 11 ani. Terapia revolutionara care i-ar putea vindeca
Terapia prin muzica este tot mai des folosita si de psihologii de la noi, care ii trateaza pe adolescentii cu depresii sau dependente severe.
Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 40% dintre tinerii din Romania incep sa bea regulat de la 11 ani, iar la 15 ani multi devin alcoolici sau consumatori de droguri. In unele centre de recuperare, dincolo de tratamentele clasice, muzica ii ajuta pe terapeuti sa-i aduca pe pacienti pe drumul cel bun.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Sunetul de tobe nu este din sala de repetitii a unei trupe, ci de la un curs de meloterapie la un centru de reabilitare din Constanta, unde pacientii sunt minori, toti dependenti de alcool, dar si de droguri. Muzica impune o stare de liniste benefica in toate formele de terapie, spun specialistii. De aceea e folosita pentru a trata depresii, dependenta de droguri si alcool, abuzuri fizice si emotionale.
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, Facultatea de Medicina "Carol Davila" Bucuresti: "Muzica, daca e condusa de un psiholog foarte bun poate trata anxietatile, poate trata chiar starile depressive. Pornind de la ideea ca muzica poate sa concureze drogul, trebuie sa punem o muzica pe care subiectul sa o accepte, sa ii placa foarte mult si in felul acesta cu ajutorul ei sa scada tentatia catre drog."
Potrivit unui raport OMS realizat la inceputul acestui an, 40% dintre tinerii din Romania sunt dependenti de alcool de la varsta de 11 ani.
Adrian are 16 ani si consuma alcool si droguri de mai bine de 3 ani. Recuperarea nu este usoara.
Reporter: "Cand ai pus ultima data alcool in gura?"
Adrian, pacient: "Sa fiu sincer? Ieri! Am fost la meci si am zis o berica, hai."
Adrian ar fi fost in clasa a 11-a daca in viata lui nu ar fi intervenit alcoolul si drogurile.
Adrian, pacient: "Iarba, fumam cat puteam, mergeam la mama, furam bani."
In afara de terapia prin muzica, tinerii deseneaza, fac sport, yoga si discuta ore in sir cu psihologii.
Acestia spun ca dincolo de anturaj, motivele care ii determina pe adolescenti sa consume alcool si sa se drogheze sunt lipsa de atentie a celor din jur, faptul ca relatia cu parintii nu mai functioneaza sau gradul excesiv de protectie in care au fost crescuti.
Gabriela Rus, psihoterapeut: "Situatii in care a fost rasfatul foarte mare si atunci cand a intrat in lumea reala s-au simtit inselati. Lumea nu este asa cum se asteptau ei."
Potrivit specialistilor, cele mai bune efecte pentru terapia prin muzica le au compozitiile simfonice. In timp ce muzica in stil baroc, Bach sau Handel, este benefica in timpul proceselor de invatare si memorare, tomografiile au aratat ca Mozart atinge recordul absolut: 100% din neuronii scoartei cerebrale sunt activati.
Sursa: Pro TV
Etichete: OMS, droguri, alcool, muzica, tineri, Psihologie, dependenti,
Dată publicare:
24-04-2016 18:13