36% dintre romancele care sunt diagnosticate cu cancer la san pierd lupta cu boala. Cum am ajuns peste medie in UE si in lume
In Romania, o bolnava de cancer din trei moare in fiecare zi. Boala poate fi vindecata insa daca este descoperita in stadiu incipient.
Dar cum femeile evita sau n-au timp sa mearga la doctor, s-a ajuns ca tara noastra sa atinga cea mai mare rata de mortalitate. Suntem peste medie, atat in Europa, cat si in intreaga lume. Pentru ca femeile nu se duc de buna voie la medic, este nevoie urgenta de un program national de depistare precoce a acestei maladii.
La noi in tara, 25 de femei care sufera de cancer la san mor zilnic. Multe descopera prea tarziu boala, iar medicii nu mai pot face nimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Catalin Costovici, medic oncolog: "Daca nu au o durere nu se prezinta la medic nici batute... Cand apare durerea, lucrurile sunt tardive ca diagnostic."
Si asa se ajunge ca in Romania cancerul la san sa fie prima cauza de deces in randul femeilor. 36% dintre pacientele diagnosticate pierd lupta cu viata. Desi riscul de imbolnavire e mai mare la femeile cu varste de peste 40 de ani, medicii sunt socati cand vad cazuri si la 15 - 20 de ani.
Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: "70% dintre femeile observate cu modificari ale sanului au peste 40 de ani, iar 30%, ca procent, sub 40 de ani. Avem mame care au aflat cand erau insacinate ca au cancer la san."
In prezent, femeile pot beneficia de ecografie si mamografie gratuita, dar numai cu trimitere de la medicul de familie. Insuficient, spun asociatiile de bolnavi, care cer introducerea de urgenta a unui program national de diagnosticare. Acesta ar acoperi si investigatiile si tratamentele necesare bolnavelor care se lovesc de multe ori de birocratia si saracia sistemului medical.
Cum e si cazul unei femei care, in februarie, in urma mamografiei, a aflat ca are noduli la sani si nici pana acum n-a avut bani sa-si faca un RMN.
Laurentia Dragomir, pacienta: "Nu mai stiu care e evolutia lor. In momentul de fata astept sa fac rost de bani, sa fac RMN, sa stiu de ce apar. Mi-e teama, bineinteles."
Diagnosticat in faza incipienta, cancerul la san poate fi tratat relativ usor si fara urmari, chiar vindecat. Sperante sunt mai ales ca in bugetul de anul viitor Ministerul Sanatatii a prevazut bani si pentru programele de preventie a unor boli grave.