12 copii cu probleme cardiace, operați gratuit într-un spital din Sibiu
Cel puțin 1600 de copii cu malformații ale inimii sunt diagnosticați anual în România, însă doar o treime dintre ei ajung să fie operați în cele 3 centre specializate din țară.
Ceilalți rămân cu probleme cardiace grave, care le amenință permanent viața. Ca să demonstreze că există totuși soluții, o fundație a strâns fonduri pentru a opera gratuit, 12 copii, într-un spital privat din Sibiu.
Cristian are 10 ani și vine din Caransebeș. Acum câțiva ani medicii i-au spus mamei că are o malformație la inimă și ar trebui operat cât mai repede. Listele de așteptare pentru o asemenea intervenție erau însă foarte lungi, iar singură soluție ar fi fost să plătească operația într-o clinică privată: 10 mii de euro.
Cristina Isvoranu, mama lui Cristian: Ajungi într-un moment când știi că trebuie copilul operat și este o operație grea și știi că nu ai de unde să iei banii aceștia și te gândești că contează foarte mult viață unui copil."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cristian și alți 11 copii, cu vârste între 7 luni și 15, ani au fost operați în acestă săptămână într-un spital privat, cu banii proveniți din donații. Casă de Sănătate a decontat doar materialele necesare, iar medicii - români și englezi - au lucrat gratuit.
Cătălina Costache, director fundației: Nu este normal ceea ce se întâmplă -acest gen operații vitale pentru mulți copii sunt finanțate din milă publică"
Dr. Victor Costache, chirurg cardiolog: "Practic în România avem un necesar de 1600 de intervenții pe an și sunt realizate aproximativ 400."
Casa de Sănătate decontează asemenea intervenții doar pentru centrele universitare din Cluj, București și Târgu Mureș.
Viorela Cotârlă, medic primar pediatru: "Mai facem din când în când câte un act E 112 care este plătit de către stat cu 40.000 de euro ceea ce am putea să facem noi aici În România și să împărțim acești 40 de mii de euro pentru 4 copii și să-i ajutam."
Dr. Robin Martin, președintele Societății Britanice de Cardiologie Pediatrică: "Dacă nu faci operația și tratamentul la timpul potrivit, mulți dintre copii vor suferi afecțiuni ireparatorii."
Mulți copii cu malformații congenitale ale inimii sunt diagnosticați însă prea târziu.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, copii, inima, operatii, malformatii,
Dată publicare:
16-11-2017 17:15