10 lei pe an, pretul platit de oamenii din 5 comune pentru modernizarea unui spital. Reteta de succes aplicata in Deta
10 lei pentru fiecare locuitor din cinci comune din Timis au ajutat la imbunatatirea conditiilor in spitalul din orasul Deta. Cinci primarii au redus bugetul de investitii locale si doneaza anual aceasta suma catre spital.
Iar rezultatul este la standarde europene. Pacientii nu mai sunt nevoiti sa isi cumpere medicamente, iar aparatura si saloanele pentru pacienti sunt dotate modern.
Investitiile pentru imbunatatirea conditiilor la spitalul din Deta au inceput in 2008. Cladirea a fost renovata treptat, insa pentru finisari, managerul clinicii a cerut ajutorul edililor din localitatile invecinate. In prezent, cinci primarii din zona doneaza, anual, 10 lei pe cap de locuitor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Petru Roman, primarul municipiului Deta: "S-a dat o hotarare de guvern care ne permite sa finantam spitalul la care este arondat. Oamenii au fost pana la urma intelegatori".
Din banii stransi se achizitioneaza aparatura si materiale sanitare. Iar echipele medicale sunt formate si din doctori renumiti din Timisoara, care bat drumul de 50 de kilometri ca sa opereze.
Vasile Cucui, chirurg Spitalul Orasenesc Deta: "Vin de la Timisoara, pentru ca si spitalul acesta are nevoie de intariri. Mai este nevoie de un bloc operator ca sa putem sa operam in doua, pentru ca, de exemplu, astazi avem sase operatii destul de mari si am avea nevoie de doua aparate de anestezie".
Exista si pacienti care prefera sa vina din Timisoara.
Codruta Bungau, managerul Spitalului Orasenesc Deta: "Daca numarul de internari dintr-o luna a fost mai mare decat decontatul, noi nu am refuzat pacienti, doar pentru ca nu avem finantare. Avem trei chirurgi, anestezist, ginecolog, avem tot ce ne trebuie".
In prezent, spitalul beneficiaza de 63 de paturi si are aproape 5.000 de internari pe an. In viitor, managerul clinicii se gandeste sa faca si o ferma, ca sa reduca din costurile pentru alimentatia pacientilor.