EXODUL medicilor romani. Cum au ajuns spitalele sa accepte cadre care abia au trecut EXAMENELE
Sistemul sanitar romanesc sufera tot mai acut din lipsa de personal. Degeaba s-au deblocat posturile, iar managerii de spitale organizeaza tot mai des concursuri pentru medici, asistente si infirmiere.
Nimeni nu mai este interesat sa imbrace halatul alb pentru o leafa de mizerie.
Si pentru ca agonia sa fie profunda, putinii specialisti pe care inca ii avem isi cauta cu disperare de lucru in strainatate.
La Brasov, 4 din cei 6 medici oncologi au plecat la o clinica privata. Cum directorul spitalului judetean nu a gasit inlocuitori, sectia in care li se facea bolnavilor de cancer cobaltoterapie a fost desfiintata.
Printre cei care au de suferit este si un tanar de 33 de ani, cu o tumoare la creier. Mama lui este disperata. Si serviciul de ambulanta din Sibiu cauta medici si asistente.
In tot acest timp, specialistii romani isi fac bagajele pentru strainatate. Vitalie Lisnic, medic dermatolog la ambulatoriul Spitalului Orasenesc din Beius, a primit o oferta de nerefuzat din Suedia: un salariu de 10 ori mai mare decat primeste in Romania, iar acesta ar fi doar inceputul.
Si la cel mai mare spital din Moldova, Sfantu Spiridon din Iasi, au fost scoase la concurs 37 de posturi de medici, cei mai multi anestezisti. Rezidentii care lucreaza aici au refuzat insa oferta, pentru ca si-au gasit deja un loc de munca in strainatate.
In Romania, salariul unui anestezist debutant ajunge la 1.500 de lei, in vreme ce in Vestul Europei ar castiga cel putin 1.500 de euro.
In fata unui numar atat de mic de candidati pentru posturile din sanatate, managerii spitalelor au coborat stacheta. Nu mai au pretentia la nota minima 7 la concurs. Accepta si cu 5.