O arhitecta aduna bani pe Facebook pentru salvarea caselor traditionale, aflate in paragina: "Lumea a inceput sa reactioneze"
Farmecul caselor traditionale de la noi continua sa atraga in fiecare an mii de turisti straini. Dincolo de frumusetea acestor constructii, adevarul este insa crunt: multe stau sa cada.
Cum proprietarii nu-si permit sa le renoveze, oamenii indragostiti de arhitectura se implica si reusesc - cu greu, e drept - sa le "readuca la viata".
Asa s-a intamplat si cu o cas, veche de aproape un secol, din satul maramuresan Mara. Laura, o arhitecta din Baia Mare, a vazut-o: "Nu eram in cautarea unor case de salvat. Am vazut-o intr-o lumina speciala, era fermecatoare."
O frumusete stirbita insa de trecerea vremii. Proprietarul, un localnic de 84 de ani, nu a reusit sa faca reparatii. Cu acoperisul distrus si lemnaria roasa, casa, o bijuterie arhitecturala, nu ar fi rezistat viscolului din aceasta iarna.
Gheorghe Bohotici, proprietar casa: "A fost distrusa de tot, am astupat gaurile si n-am putut sta ca, inghetai acolo."
Vecin: "Era distrusa casa, acum cred ca era sub zapada de nu se facea efortul asta."
Situatia s-a schimbat dupa ce Laura a cerut, pe Facebook, ajutorul prietenilor.
Laura Zaharia, arhitect: "Am facut cateva fotografii si dupa o vreme le-am postat pe Facebook si lumea a inceput sa reactioneze. Au donat 40 de persoane si am strans aproape 35.000 de lei."
Pana acum, s-au cheltuit 26.000 lei - a fost refacuta fundatia, au fost reparati peretii si a fost consolidata structura ce sustine acoperisul.
Laura Zaharia, arhitect: "Vrem sa convingem localnicii ca cei care au o casa lasata de stramosii nostri trebuie conservata indiferent de costuri."
Laura Zaharia isi doreste acum sa infiinteze un ONG, care sa lupte pentru salvarea caselor traditionale, aflate in paragina.