Diferentele dintre poporul finlandez si cel roman, vazute prin ochii unui craiovean. "Nu stii daca sunt veseli sau suparati"
ROMANIA SCANDINAVA
Campania "Romania Scandinava" vorbeste astazi despre diferentele culturale si sociale uriase intre poporul finlandez si cel roman. Finlanda este probabil cea mai diferita societate europeana de cea romaneasca, incepand cu modul in care sunt crescuti copiii si terminand cu cel in care relationeaza adultii. E un stil de viata mult diferit si fata de cel din Suedia sau Danemarca, iar imigrantilor romani nu le este tocmai usor sa se integreze in acest sistem cu reguli aparte.
Finlandezii fac sauna la comun, complet dezbracati, dar sunt distanti in societate si par ca relationeaza greu. Sunt obisnuiti sa imparta toate cheltuielile in cuplu, iar Finlanda are o uriasa rata a divorturilor, dar si in ce priveste suicidul. Un artist tatuator roman are clienti care vin la el ca la psiholog si asa a aflat cat de mult se inchid in ei finlandezii, care nu se exteriorizeaza nici in fata propriilor copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar in Finlanda o mare problema o au romanii care trec prin cosmarul de a le fi fost luati copiii de langa ei, pentru discutii in familie, atunci cand au intervenit autoritatile statului.
Se spune despre finlandezi ca sunt manierati si socializeaza usor, dar gasesc cele mai dificile moduri de a face asta. Sunt oameni care la prima vedere petrec mult, dar fac asta in grupuri restranse. Iar europenii cu sange latin ii vad ca fiind foarte reci si distanti. Contactul intre oameni pare mai greoi in Finlanda, iar societatea si i-a indemnat sa nu depinda unii de altii.
Mitu, artist tatuator: "Diferenta de cultura e imensa. Finlandezii au fost si sunt inca educati la modul sa nu isi arate sentimentele, sa nu isi arate ce simt ei."
Mitu e tatuator in Helsinki si a ajuns vedeta in Finlanda, dupa ce a aparut intr-un show despre tatuaje. Programul, difuzat pe un post national, i-a atras numeroase critici, pentru ca Mitu, craiovean sadea si o fire colerica, spune lucrurilor pe nume si pare mult prea sociabil cu clientii sai.
Mitu, artist tatuator: "Nu stii daca sunt suparati, daca sunt veseli, pentru ca nu isi arata. E foarte greu, cel putin mie mi-a fost foarte greu la inceput. Veneam din Portugalia, unde oamenii sunt galaciosi, toata lumea petrece rade, plange, nu conteaza. Aici, singurul moment cand ii vezi cum sunt ei e seara, cand se imbata, atunci devin mai comunicativi, mai sensibili ca sa zic asa."
Are un copil la Helsinki si e casatorit cu tanara finlandeza. A mai fost casatorit in Portugalia, unde are un baiat mai mare, si unde a lucrat inainte sa ajunga in Finlanda. Spune ca in postura de parinte si sot a putut sa vada si mai bine diferentele culturale intre societatile latine si cea finlandeza.
Mitu tatuator in Helsinki: "Mi se pare un popor foarte individualist. Ca sa iti dau un exemplu, m-am dus intr-o zi la un restaurant, eram cu navasta-mea, si langa noi, la o masa alaturata, baiatul a cerut-o in casatorie pe viitoarea lui sotie. Si ea a spus da, toata lumea s-a sculat, a aplaudat, rasete frumos, si a venit nota de plata. Si zice chelnerul "cum vrei sa platesti?". Si el zice "separat". La modul traiesc impreuna si separa toate notele de plata."
Stand de vorba atat de mult in sedintele lungi de tatuare, romanul a devenit vrand nevrand un soi de psiholog al clientilor. Ii asculta si incearca sa inteleaga cum gandesc
Mitu, artist tatuator: 'Educatia asta de a nu-si arata sentimentele, de a nu se exprima, le-a creat oarecare frustrari si devin si foarte singuri."
Colegul si partenerul lui Mitu este tot craiovean si inainte sa faca tatuaje, a pictat biserici in Romania. Olteni mandri, nu au vrut sa invete limba finlandeza, desi asta e o conditie obligatorie pentru integrarea in aceasta tara. Ei se inteleg in engleza si se exprima artistic, pe pielea clientilor.
Schwartz, artist tatuator: "Eu am venit din Anglia, unde am stat 4 ani si unde am venit din Romania, acolo a venit asa ca un tren. Impact mare. Iti dai seama, nu? Mie imi place mult verdeata asta, desi in timpul rece se schimba tot. Dar e frumos si atunci. Daca te mentii ca om, daca te mentii ok, mental si asta, poti sa iei partea buna a paharului, stii? Normal ca tot timpul imi vine sa ma duc acasa."
Mitu, artist tatuator: "Craiova e aici, Craiova e in inima, niciodata nu am sa uit de unde am plecat. Craiova e ceva si va ramane ceva. Imi plac icoanele si chestiile astea mai vechi, familia, bunica, bunicul meu, strabunicii. Si tot ce tine aici e ceva legat de familia mea. E un respect, sunt singurele, e singurul lucru care mi-a mai ramas de la familia mea. E ceva sentimental pentru mine, e cel mai de pret lucru pe care il am in studioul asta."
Cultura finlandeza pare total diferita de cea a altor popoare europene si chiar fata de restul tarilor scandinave. Finlandezii sunt recunoscuti pentru saunele lor. In cele mai multe dintre ele, e interzis sa intri imbracat si accesul e la comun, femei, barbati si copii, laolalta. Finlandezii organizeaza campioante internationale de sauna si gasesti aceasta facilitate in subsolul fiecarui bloc, dar si in casele oamenilor.
Ioan, din localitatea Vaanta, ne prezinta locul unde isi invita toti musafirii si unde petrece timp cu sotia si copiii.
Ioan: "Mai mult iarna, iarna sa zic asa, de vreo 2,3 ori pe saptamana, vara mai rar."
E in traditia locului ca oamenii sa faca sauna cu cei care ii viziteaza. Si chiar cu colegii, la birou, pentru ca multe companii au sauna pentru angajati, unde se tin sedinte si se discuta proiecte.
Directorul unei firme explica: "E o traditie in Finlanda ca si companiile sa aiba o sauna. Ocazional, facem aici teambuildingurile, e un mediu mai relaxant si incep sa zboare ideile."
Romanul Mitu spune ca finlndezii se dezbraca, la propriu, ca sa suplineasca masca pe care o afiseaza de fapt in comunitate. Finlanda este in primele locuri in lume in ce priveste rata suicidului, iar raceala dintre oameni creeaza depresii, despre care finlandezii nu vorbesc si de care nu se plang
Mitu, artisti tatuator: "Normal ca nevasta, stand cu mine si am calatorit, am mers in Portugalia sa-l vizitam pe copilul meu, si am iesit din hotel, si am plecat toti 3 sa bem o cafea. Aproape de cafea, fi-miu a fugit in fata, a intrat in cafenea, noi dupa el si el era in bratele unui om din cafenea, radeau. Mie mi s-a parut perfect normal. Omul ala l-a pus jos, l-a pupat si i-a dat o acadea. Si ea imi zice, "ce s-a intamplat?". "Poftim?". "Pai omul ala a avut copilul tau in brate si l-a pupat". "Asa, si?". "Sa nu faci lucrul asta in Finlanda!". "Poftim?". "Probabil cineva o sa cheme politia.". Deci iti dai seama!"
Se spune despre finlandezi ca sunt poporul care "tace in mai multe limbi". Sunt oameni practici si eficienti si stiu sa intoarca o situatie in favoarea lor. Sunt o populatie usor imbatranita, care incepe sa primeasca influente de la multe alte tari si chiar de la societea americana, dupa ce multi cetateni din Statele Unite s-au stabilit aici.
Asta inseamna nopti albe in Norvegia, Finlanda si Suedia. E ora 11 noaptea si numai noapte nu e. Nu se mai vede soarele, dar ai lumina perfecta pentru condus, pentru orice activitate de zi. In unele blocuri, probabil lumea doarme, se pregateste pentru ziua de maine. Afara e lumina.
Rares Nastase: "E miezul noptii? Iti place asa?"
Finlandez: "Da."
Rares Nastase: "Si puteti dormi pe lumina asta?"
Finlandez: "Da, putem. E usor."
Pare o tara a paradoxurilor, in care televiziunile au program doar de la 5 dupa amiaza pana spre miezul noptii si au emisiuni de educatie sexuala explicita, la televizor, cu imagini interzise minorilor in tari ca Romania, dar in acelasi timp, in buletinele de stiri finlandeze, nu se arata fetele oamenilor.
Si rata divorturilor a tinut multi ani la rand Finlanda pe primul loc in lume, la acest capitol. Pentru un popor latin, se vede ca si cum societatea nordica ar pune accent mai mult pe nevoi vitale si foarte putin pe spiritualitate, cati timp nu familia e baza societatii, ci persoana
Mitu, artist tatuator: "Ma gandeam sa scriu un blog, despre viata unui strain in Finlanda. Am observat ca in primul rand pentru finlandezi e locul de munca. In al doilea rand, vine cainele sau pisica. Daca au copii, sunt copiii, si relatia vine pe locul 3."
Oana Goudali e casatorita cu un tanar marocan, in Finlanda, fiind amandoi imigranti, intr-o tara mult diferita de ale lor. Are un baiat, dintr-o casatorie anterioara, cu un roman, si incearca sa-l creasca in spirit finlandez, dar cu valori morale romanesti, mostenite de la parintii ei, care la randul lor s-au stabilit in Helsinki si o ajuta la cresterea celui mic.
Oana Goudali, studenta asistenta sociala: "Dar in momentul in care a venit din Romania, in primii doi ani, nici nu voia sa auda de Finlanda, deci chiar nu intelegem ce s-a intamplat cu el, sau de ce are chestiile astea. Probabil la gradinita ii invata ce stiu eu, habar nu am, am fost socata. La un moment dat a venit sa imi cante imnul Finlandei."
Finlanda pare tara omului singuratic si mai putin al familiei. Si totusi atrage familii de imigranti din toata lumea, inclusiv pe romani, pentru ca are un sistem de invatamant atipic si foarte apreciat, care dezvolta personalitatea copiilor. Sistemul nu pune accent pe concurenta intre scolari, ci incurajeaza efortul in echipa. Multi romani stabiliti in Finlanda sustin ca educatia copiilor e principalul motiv pentru care nu au mai parasit aceasta tara, desi unii dintre ei, au vrut la un moment dat sa migreze spre tari cu oameni mai sociabili si mai putin reci.
Iar societatea finlandeza taxeaza rapid orice problema in care ar fi copiii, crescuti in sistemul lor.
Iata o scena in care asistentii sociali iau de langa mama lor, doi copii minori.
Au cetatenie finlandeza, dar cea care i-a nascut e romanca. Camelia este medic la un spital din Tampere si a ramas fara fii ei, in urma unui scandal de divort cu tatal copiilor, cetatean finlandez. Mama baietilor spune ca autoritatile au comis un abuz, si au afectat emotional copiii.
Camelia, mama in Finlanda: "Ma tem cel mai tare sa imi ia copiii de tot. Daca el castiga, copiii ii vor fi dati lui si eu nu mai am voie sa ii vad deloc, pentru ca el asa a cerut, ca eu sa nu am voie deloc sa imi vad copiii, pentru ca intre mine si copii e o legatura foarte stransa, deci efectiv ei nu au nimic impotriva mea, ca mama, decat faptul ca acesti copii nu au vrut sa isi vada tatal."
Cat timp procesul intre parinti este pe rol, copiii sunt tinuti intr-un centru, unde mama are voie sa ii viziteze, cu portia, cate o ora pe saptamana. S-a ajuns la aceasta situatie dupa ce sotul femeii a aratat in instanta ca aceasta ar dori sa fuga cu copiii in Romania si nu i-a mai permis sa ii viziteze. Romanca spune insa ca cei mici nu au dorit sa isi mai vada tatal, care i-a batut si amenintat, avand probleme cu alcoolul.
Camelia, mama in Finlanda: "Situatia copiilor este foarte grava. El ne-a agresat in timpul casniciei, de asta am si divortat si ne-am si mutat, si copiii au refuzat sa il vada. Si eu am fost acuzata ca as fi manipulat copiii impotriva tatalui, dar fara nicio dovada. Nimeni nu a vrut sa cerceteze."
E greu de spus in aceasta situatie cat a cantarit bariera intre cele doua culturi. E un sistem juridic in care in scandalul dintre parinti, o instanta a decis ca e mai bine ca cei mici sa nu fie in preajma parintilor, si i-a smuls de langa mana lor. O finlandeza, profesor si specialist in asistenta sociala, sustine ca imaginile arata ca in acest caz autoritatile au intervenit brutal.
Profesor in asistenta sociala in Finlanda: "In legea protectiei copilului de la noi, se spune explicit ca e interzisa orice violenta si in baza acestei legi copiii nu ar trebui fortati a isi paraseasca locuinta intr-o disputa intre parinti. Responsabilitatea asistentilor este in acel moment de a actiona in interesul cel mai bun al copiilor. Si eu au aceasta obligatie, sa nu ia brutal, copiii."
Finlanda e tara in care iti poti pierde definitiv copiii, daca ii bruschezi sau chiar ii apostrofezi si esti violent verbal. Cat timp copilul este considerat ca fiind al statului si nu al familiei, are drepturi aproape egale cu parintii sai si pare ca de multe ori statul il creste, in locul celor care i-au dat nastere. Si la un moment dat, exista impresia ca cei mici se maturizeaza mult prea repede, dar in acelasi timp, se distanteaza de parintii lor.
Oana Goudali, student la asistenta sociala: "Pot sa existe cazuri, duci copilul la gradinita, educatoarea invatatoarea vede ca ceva nu e in regula, e mai tacut sau nu stiu ce, se duce pe fir, incepe un fel de cercetare si isi da seama ca parintele poate e absent. Am avut cazuri in care mamele spuneau ca copilul la 4 ani facea cafeaua dimineaa si atunci ne-am dat seama ca ea era atat de beata, in fiecare dimineata, incat nu se putea trezi inainte sa nu ii faca copilul repsectiv o cafea". Ca sa poti sa intervii, sa iei un copil, trebuie sa fie viata copilului respectiv pusa in pericol."
Pentru multi romani Finlanda a fost si este o tara de tranzit, pentru ca ulterior s-au stabilit in tari ca Norvegia, Suedia sau Danemarca. De altfel, Finlanda are doar 4 mii de imigranti romani, cei mai putini, din cele 4 tari scandinave. Artistul tatuator Mitu spune raspicat ca si el va pleca din aceste locuri, in cativa ani.
Mitu: "M-as intoarce in Portugalia. Si nu ma refer la partea financiara, ma refer la stilul de viata. Nivelul de viata e mult mai ridicat aici si normal ca iti face viata putin mai usoara, nu? Nu ai grija zilei de maine. Dar mai bine mori sarac si plin de amintiri, decat bogat si fara nimic. De fapt, la urma urmei, pentru ce facem lucrurile? Pentru a fi fericiti, nu?".
Romanii isi fac un rost intr-o tara in care oamenii se exprima putin in public, spre mai deloc, in care gesturile si mesajele sunt transmise cu rezerva, dar in care membrii societatii isi intampina musafirii, cu totul la vedere. O tara cu 1,5 milione de saune, are si bariere si oportunitati pentru cei care ii trec pragul. Miracolul scandinav inseamna in Finlanda contactul rece si distant cu poate cea mai diferita societate europeana, de cea romaneasca. E un loc in care imigrantii romani invata sa inlocuiasca treptat exuberanta tipic latina, cu disciplina si retinerile, in vorba si comportament.