Cartofii s-au scumpit cu 50% in ultimul an

facturi

Inflatia a continuat sa creasca si in luna februarie, mai mult decat estimasera specialistii, ca urmare a scumpirii produselor, dar si a majorarii tarifelor la servicii, urmand tendinta lunilor anterioare.

Romania Libera: La alimente, alte cresteri de preturi au fost inregistrate in a doua luna a anului la legume si conserve (aproape 8%), la zahar (3,5%), lapte, zahar si faina. La categoria produselor alimentare, singurele ieftiniri au fost la oua. La produsele nealimentare, cele mai consistente scumpiri au fost la tutun si tigari,. De asemenea, cresteri de tarife s-au inregistrat si la servicii si utilitati precum cele de apa, canal si salubritate. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a ajuns in februarie la 7,6%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 8,83%, a celor nealimentare cu 7,27% si a cresterii tarifelor la servicii cu aproape 6%. Inflatia a ajuns in luna februarie la 0,77%, comparat cu luna ianuarie, de aproape trei ori mai mult decat ar trebui sa fie pentru a se incadra in tinta de inflatie BNR de 3%. Astfel, in primele doua luni ale anului, inflatia a ajuns la jumatate din tinta BNR. Daca acest ritm se va mentine pe toata durata anului, inflatia ar putea depasi 10%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara miercuri ca „mizeaza pe revenirea cotatiilor la petrol pentru atingerea tintei de inflatie".

Adevarul: Romania a intrat in criza alimentara La jumatatea lui 2008, scumpirea alimentelor o depasea pentru prima data dupa patru ani pe cea a marfurilor nealimentare sau a serviciilor, pe fondul deprecierii leului si importurilor masive de produse agricole. De atunci pana la inceputul acestui an, servicile si produsele nealimentare au lasat in urma alimentele din punctul de vedere al cresterii preturilor, insa trendul s-a inversat si acum suntem din nou in fata unui varf al scumpirilor la alimente. Ceea ce face insa diferenta dintre mijlocul anului 2008 si inceputul lui 2011 consta in puterea de cumparare a populatiei, care acum este mult mai slaba decat in urma cu doi-trei ani. Acesta era, de altfel, si semnalul de alarma al economistilor care avertizau ca ne paste o criza alimentara: preturile vor creste atat de mult incat o parte tot mai mare din populatie nu-si va mai permite ca, din veniturile lunare, sa-si asigure necesarul de hrana.

Evenimentul Zilei: Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate Criza a lovit crunt in imobiliare, pe toate segmentele acestei piete, de la tranzactii, pana la costurile manoperei si ale materialelor de constructii. Mesterii si constructorii au fost nevoiti sa scada tarifele pentru a putea supravietui pe piata. "Fata de 2008, avem tarife cu 50% mai mici la manopera, cele mai mari scaderi fiind pe zona de finisaje interioare si exterioare", ne-a spus Iulian Draganescu, adminstrator al companiei Leo Design. Totusi, precizeaza el, desi preturile au scazut, volumul lucrarilor se mentine redus, astfel ca, daca in urma cu trei ani firma pe care o reprezinta se ocupa chiar si de sapte-opt proiecte in acelasi timp, acum vorbim despre doar una-doua lucrari in paralel.

Gandul: Luni se va semna contractul pentru Magistrala de metrou Drumul Taberei. Cine ia 215 milioane de euro si cat dureaza Metrorex va semna luni contractul de executie a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor, de pe noua magistrala, M5, cu castigatorul licitatiei, care a avut loc anul trecut, consortiul Astaldi (Italia) - FCC (Spania, compania care construieste Pasajul Basarab) - Delta ACM si AB Construct. Rezultatul licitatiei a fost contestat de catre grecii de la Aktor, care nu au avut insa castig de cauza."Luni vom semna contractul de construc tie a tunelelor si statiilor pentru noua magistrala, spre Drumul Taberei, respectiv pentru linia Raul Doamnei - Eroilor. Este cel mai important proiect nou de la Metrou din ultimii 20 de ani", a declarat pentru gandul Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex. Constructia, care va costa circa 215 milioane de euro, va dura circa doi ani, dupa cum a precizat Udriste. Lungimea tronsonului este de opt kilometri.

Citește și
Ministrul Industriilor din Kuweit Sheikh Ahmad al-Abdullah (stanga) si ministrul Economiei din Emiratele Arabe, Mohammed bin Dhaen al-Hamli (dreapta)
Doar seicii sauditi mai pot tine sub control preturile din Romania
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Jurnalul National: Condamnati la CEDO pentru dosarele Revolutiei In urma cu cativa ani, cand dosarele Revolutiei fusesera trimise intr-un con de umbra si parerau sa nu mai intereseze pe nimeni, sub motiv ca se refera la niste evenimente vechi, "din secolul trecut", Jurnalul National a declansat o campanie de presa care, in doar cativa ani, a readus in atentia publicului, dar si a justitiei, dramele cumplitelor zile si nopti din decembrie 1989. In urma acestei campanii sustinute, anchetatorii au dispus redeschiderea dosarelor privitoare la imprejurarile in care a murit ge­neralul Vasile Milea, ultimul minis­tru comunist al Apararii Nationale, dar si al altor dosare penale care, pana atunci, se tarasera prin labirintul ne­putincioasei justitii post-decembriste. Dar si imensul dosar nr. 97/P/1990 care, timp de peste 15 ani, ti­nuse ferecate intre copertile celor peste 100 de volume ale sale aspecte ne­cu­noscute ale Revolutiei din Bucuresti. Apoi, timp de cativa ani la rand, i-am descoperit pe eroii Re­vo­­lutiei din toata tara, carora le-am re­latat in paginile ziarului nostru dra­mele prin care au trecut, fiecare dintre ei, in ultimele zile ale anului 1989. Zile si nopti dramatice care au coincis cu sfarsitul regimului comunist. Printre acestia, s-au numarat si revo­lu­tio­na­rii clujeni carora li s-a facut dreptate la CEDO.

Ziarul Financiar: Scumpire de 50% la cartofi intr-un an, o piata de 1,4 mld. euro In ultimele 12 luni pretul pentru un kilogram de cartofi a crescut in medie cu 50% din cauza scaderii importurilor, conditiilor meteo neprielnice si reducerii numarului de cultivatori. Romanii consuma anual circa 3 mil. tone de cartofi, care la 2 lei kilogramul inseamna 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvol­tarii rurale, a declarat ca avansul se datoreaza "unor probleme tehnice". "Culegem niste roade ale celor care au importat fara cap si fara gandire clara, au importat inclusiv agenti patogeni", sustine Tabara, citat de Mediafax. In primele 11 luni ale anului trecut Romania a importat 53.000 de tone de cartofi, in valoare de 9,5 milioane de euro. Exporturile s-au ridicat in aceeasi perioada la 19.000 de tone, in valoare de 1,8 milioane de euro, conform Institutului National de Statistica (INS). Ioan Benea, presedintele Federatiei Cres­catorilor de Cartofi din Romania (FCCR), estimeaza ca productia de cartofi de anul trecut a Romaniei acopera doar o treime din cantitatea ceruta de piata interna.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Visul suspendat devine realitate? 800 mil euro costa autostrada lui Oprescu
Visul suspendat devine realitate? 800 mil euro costa autostrada lui Oprescu

Autostrada suspendata exista deocamdata doar pe hartie, desi au trecut aproape trei ani de la anuntarea ei. Dupa vizita in China, primarul Oprescu spune ca a gasit investitori pentru proiect.

Doar seicii sauditi mai pot tine sub control preturile din Romania
Doar seicii sauditi mai pot tine sub control preturile din Romania

Preturile carburantilor incep sa-si faca simtite efectele in economie, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spera ca Arabia Saudita sa-si mareasca productia de petrol, pentru ca Romania sa se poata incadra in tinta de inflatie.

Un investitor vrea sa faca din Valea Prahovei o
Un investitor vrea sa faca din Valea Prahovei o "mica Austrie"

Plecand de la constatarea ca romanii cheltuiesc anual 60 de milioane de euro pentru a-si face vacantele in Austria, Kurt Neuschitzer spune ca le va aduce romanilor Austria in Bucegi, cu ceea ce are ea mai bun: servicii de cinci stele si "entertainment".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.