Doar seicii sauditi mai pot tine sub control preturile din Romania

Ministrul Industriilor din Kuweit Sheikh Ahmad al-Abdullah (stanga) si ministrul Economiei din Emiratele Arabe, Mohammed bin Dhaen al-Hamli (dreapta)

Preturile carburantilor incep sa-si faca simtite efectele in economie, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spera ca Arabia Saudita sa-si mareasca productia de petrol, pentru ca Romania sa se poata incadra in tinta de inflatie.

Romania Libera: Cotatia petrolului se diminueaza pe piata internationala, insa companiile petroliere care activeaza in Romania maresc preturile la combustibili. Dupa ce Petrom a marit marti pretul carburantilor cu pana la noua bani pe litru, miercuri a venit si randul Rompetrolului sa faca acelasi lucru. Astfel, carburantii comercializati de Rompetrol au ajuns sa aiba preturi cuprinse intre 5,3 lei si 5,97 lei pe litru. Pretul benzinei la pompa se apropie, pentru unele sortimente, de pragul psihologic de 6 lei/litru, iar companiile se asteapta, una pe alta, sa vada care va face primul pas de depasire. Pentru perioada imediat urmatoare este de asteptat ca majorarile de la o saptamana la alta a preturilor la combustibili sa se regaseasca in preturile la produse alimentare, transport etc. Cresterile de preturi vor pune presiune pe inflatie, aspect care ii ingrijoreaza si pe oficiali.

Gandul: Cum a crescut pretul benzinei in Romania, Bulgaria, Ungaria, Grecia in 2011 De la inceputul anului pana la finele lui februarie pretul benzinei, fara taxe, a crescut cu 1,8% in Romania, aceasta fiind cea mai mica apreciere de pret din regiune, cu exceptia Poloniei. In Ungaria s-a scumpit in acelasi interval cu 4,8%, in Bulgaria cu 8%, in Cehia cu 3,1% iar in Grecia cu 5,7%, conform celor mai recente date ale Eurostat. Preturile luate in calcul sunt exprimate in euro, pentru sortimentul de benzina Euro-Super 95 si nu contin taxe. Situatia privind scumpirea benzinei in Romania, luand in calcul pretul fara taxe, pentru a evita diferentele datorate diversitatii de niveluri de taxe, este cu totul alta cand vine vorba despre evolutia pretului la pompa incepand din 2009 pana la inceputul acestei luni. In timp ce in Romania benzina la pompa, fara taxe, s-a scumpit cu 122%, respectiv de la 26,7 la 59,4 eurocenti, in celelalte state din regiune, cu exceptia Cehiei, majorarile au fost sub acest nivel. Astfel, in Bulgaria benzina s-a scumpit in acest interval cu 109%, de la 29,6 la 61,9 eurocenti, in Polonia cu 121%, in Ungaria cu 111%. In Grecia, Italia si Austria, majorarile in ultimii doi ani au fost de sub 100%, respectiv 94,8%, 90,6% si 96,2%.

Evenimentul Zilei: Fata de 16 ani fugita de acasa pentru a se integra in MISA Mama unei adolescente din Hunedoara este disperata ca fiica ei a plecat de acasa de cinci luni pentru a se alatura miscarii MISA, iar politia ii spune ca legea nu-i permite sa se implice in acest caz. O mama din Hunedoara nu mai stie ce sa faca pentru a-si readuce acasa fiica. Maria, fata de 16 ani a Danielei Harhata, a plecat de cinci luni. Politistii i-au spus ca ar sti unde se afla, dar ca nu pot face nimic din cauza legislatiei. Danielei ii este foarte greu sa dea de urma fetei, mai ales ca aceasta, se pare, se afla sub influenta unor prieteni care ar fi cursanti MISA.

Jurnalul National: Razboinicii de export ai Romaniei Razboaiele din Irak si Afganistan au readus serios in atentie, chiar la nivelul Organizatiei Natiunilor Unite, problema folosirii mercenarilor in conflicte. Teoretic, mercenarul este persoana recrutata in tara sau strainatate pentru a lupta intr-un conflict armat si care ia parte directa la ostilitati. Pentru acest lucru obtine avantaje personale, care ii sunt promise de o parte aflata in conflict sau in numele ei. Mercenarul nu este cetatean al statelor parti aflate intr-un conflict si nici nu a fost trimis in misiune oficiala de statul al carui cetatean este. Dar lucrurile se complica in momentul in care apar in ecuatie companiile de securitate, care sunt angajate pentru expertiza lor, inclusiv in domeniul militar. ONU vorbeste deja in documentele sale despre privatizarea razboiului si noul actor nonstatal in conflicte: compania de securitate si de servicii militare private. De pilda, in Irak, in perioada de "foc" existau 180 de companii private, cu 180.000 de angajati care furnizau servicii militarilor. Dintre acestia, peste 48.000 erau angajati in zona de securitate. Comparativ, fata de primul razboi din Golf, cand rata militar – angajat privat era de 50/1, rata in Irak a ajuns de 1/1.

Citește și
metrou
Atentie, se inchid usile. Urmeaza 69 de statii noi. In 2020
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Adevarul: Cam multe „regine“ in scandalul vamesilor Vasile Lincu, presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor „Pro Lex", a sugerat ieri, intr-o conferinta de presa, ca „regina din vami" este secretarul general al PDL, Vasile Blaga. Sindicalistul a refuzat sa rosteasca o acuzatie clara, spunand ca indiciile „dezvaluite" de el sunt suficiente pentru ca oricine sa traga o concluzie. In afara de Blaga, sindicalistul a mai introdus pe tabla de sah o alta regina - personajul colectiv PDL - partid care „are controlul total asupra a tot ce se intampla in vami". Acuzatiile lui Vasile Lincu vin la numai o zi dupa ce procurorii au perchezitionat locuinta liderului, urmarit penal pentru deturnarea unor fonduri ale sindicatului. Vasile Blaga a reactionat si a negat toate acuzatiile.

Ziarul Financiar: Apar semne timide de relansare a economiei. Comertul si constructiile se misca insa greu Firmele se imprumuta din nou, ceea ce arata ca au afaceri in crestere si nevoie de finantare. Pe de alta parte scaderea continua a imprumuturilor acordate populatiei afecteaza consumul si lasa firmele locale fara piata de desfacere pentru produsele lor. Bancherii au inceput din nou anul pe un ton optimist si au venit cu promotii la credite, dar tot ei admit ca sperantele pentru revenirea cererii de finantari din partea populatiei se vor amana probabil pentru a doua jumatate a anului. Din comert si constructii, care au fost pana in 2008 principalele motoare ale economiei, vestile nu sunt bune. Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a continuat sa scada in ianuarie, cu 5,6%, dupa doi ani de ajustari aproape continue. Nota discordanta face comertul auto, care-si continua ascensiunea. Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 10,2%. De cand a inceput criza in Romania, numerosi antreprenori, manageri si bancheri vorbesc despre incurajarea consumului privat ca solutie a relansarii economiei. Insa economistii sustin ca avansul consumului trebuie sa fie ancorat in oferta interna, nu in importuri.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Un investitor vrea sa faca din Valea Prahovei o
Un investitor vrea sa faca din Valea Prahovei o "mica Austrie"

Plecand de la constatarea ca romanii cheltuiesc anual 60 de milioane de euro pentru a-si face vacantele in Austria, Kurt Neuschitzer spune ca le va aduce romanilor Austria in Bucegi, cu ceea ce are ea mai bun: servicii de cinci stele si "entertainment".

Atentie, se inchid usile. Urmeaza 69 de statii noi. In 2020
Atentie, se inchid usile. Urmeaza 69 de statii noi. In 2020

Bucurestenii se vor putea bucura in anul 2020 de o retea de metrou mult mai completa, urmand a fi construite alte trei magistrale, insumand peste 69 de statii noi.

Un roman se afla in spatele minei de diamante din Sierra Leone
Un roman se afla in spatele minei de diamante din Sierra Leone

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, companie care detine in Sierra Leone mai multe mine de bauxita, a reprodus, intr-o conferinta de presa, zvonul ca un roman detine o mina de diamante in statul african.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.