ONU: Romania, campioana mondiala la popularizarea spatiului cosmic
ONU a dat publicitatii, in cursul acestei luni, raportul asupra activitatilor dedicate Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic. La nivel mondial, Romania se claseaza pe primul loc, cu 142 de evenimente, urmata de India, Slovacia si SUA.
Agentia Spatiala Romana: "Felicit Romania pentru performanta de a gazdui cele mai multe evenimente la nivel mondial dedicate Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic" - a declarat domnul Dennis Stone, Presedinte voluntar al Asociatiei pentru Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic.
"Romania are motive de a se mandri cu participarea sa in activitati spatiale si in sarbatorirea Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic" - a adaugat domnia sa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In fiecare an incepand cu 1999, Agentia Spatiala Romana coordoneaza si organizeaza sarbatorirea Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic in Romania. Principalul scop al acestui eveniment se doreste a fi cel de a constientiza factorii de decizie si opinia publica asupra beneficiilor utilizarii tehnologiei si stiintei spatiale pentru dezvoltarea sustenabila.
Sarbatorirea sa la nivel mondial a fost consfintita de catre Adunarea Generala ONU, care a votat ca in fiecare an, perioada dintre 4-10 Octombrie sa fie celebrata ca Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic. Aceste doua date semnifica lansarea primului satelit artificial al Terrei (Sputnik I, 4 Octombrie 1957), respectiv intrarea in vigoare a Tratatului asupra Spatiului Cosmic (10 Octombrie 1967).
In anul 2010, Romania a gazduit 142 de evenimente in 25 de judete ale tarii, atat in mediul urban cat si in cel rural. Alaturi de Romania, alte 62 de tari din intreaga lume au participat la aceasta sarbatoare, cu un total de 585 de evenimente la nivel mondial pentru anul 2010.
Cele 142 de evenimente gazduite de tara noastra si coordinate de catre Agentia Spatiala Romana reprezinta un sfert din totalul evenimentelor la nivel mondial, facand din Romania liderul indisputabil al acestei editii.