Sustine ca a dezlegat misterul Giulgiului din Torino. De ce apare in multe locuri nr. 15 pe panza
Se pare ca panza in care se presupune ca ar fi fost invelit Mantuitorul dupa ce a fost dat jos de pe crucea pe care a fost rastignit, nu este altceva decat un fals. Asta sustine expertul italian, Luciano Buso dupa ce a studiat cu atentie fotografiile.
Daily Mail: Insa aceasta teorie este respinsa cu vehementa de directorul muzeului in care este gazduit Giulgiul, Bruno Barberis.
Giulgiul din Torino este o panza ce masoara 4.2 metri si se crede ca Mantuitorul ar fi fost infasurat cu ea dupa Rastignire, iar in urma testelor cu carbon, s-a demonstrat ca aceasta panza ar fi fost creata intre 1260 si 1390.
Insa expertul italian sustine ca giulgiul in care a fost invelit trupul Mantuitorului s-ar fi deteriorat, iar un expert in domeniu, Giotto - un artist medieval - ar fi fost rugat sa faca o copie a panzei.
"Am studiat foarte atent fotografiile Giulgiului si am descoperit mai multe aparitii ale numarului 15 pe suprafata lui. Giotto nu a incercat sa faca un fals, ci l-a semnat cu 'Giotto 15', pentru a-l autentifica, prin introducerea anul 1315", a spus Buso, in urma studierii panzei.
Buso a primit "intariri"
Ipoteza unei farse a fost sustinuta de Luigi Garlaschelli, profesor de chimie organica la Universitatea din Pavia.
Profesorul sustine ca a reprodus Giulgiul folosind tehnici, materiale si substante care se gaseau si in Evul Mediu.
In principiu, a invelit un barbat in panza si apoi a frecat materialul cu un pigment care contine urme de acid. Pentru fata a folosit o masca. Imaginea astfel obtinuta a fost "invechita" prin spalarea materialului si plasarea lui langa o sursa de caldura. Pentru a obtine efectul final, a adaugat pete de sange si a ars materialul din loc in loc.
Luigi Garlaschelli se asteapta ca opinia publica sa-i conteste cercetarile: "Daca nu au luat in seama daterea facuta de cele mai prestigioase laboratorae din lume, cu siguranta nu ma vor lua nici pe mine in serios."