La ce e buna educatia? Marius Petcu are carte, de mandat nu are parte
Cu toate ca au luat in considerare toate acuzatiile si probele prezentate de procurorii anticoruptie pentru arestarea preventiva a lui Marius Petcu, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat ca acesta poate fi cercetat in libertate.
Evenimentul Zilei: Motivele: nu reprezinta un "pericol public actual pentru ordinea publica", este casatorit, are trei copii, nu e cunoscut cu an tecedente penale, are studii superioare si, nu in ultimul rand, e lider de sindicat. La final, magistratii au fost de acord ca Petcu a comis fapta de luare de mita in forma continuata de care este acuzat de anchetatori. "Din replica inculpatului «eu nu pot sa fac cu tine decat angajamente verbale» reiese, fara dubiu, caracterul infractional al intelegerii. De asemenea, rezulta, o data in plus, legatura intre primirea lunara a unor transe de mita si in cre dintarea lucrarii, inculpatul facand precizarea: «Bun, ce mare lucru e fata de ce ti-am dat eu si ce... ar trebui sa...?", este subliniat in motivarea instantei. Cat despre vila de la Predeal, judecatorii au retinut ca si a ceasta este tot o "recompensa" pentru favorizarea intereselor comerciale ale firmei de - nun ta torului. In plus, au fost de acord si cu argumentul anchetatorilor, potrivit carora, scuza lui Petcu - care a declarat ca cei 40.000 de euro primiti drept mita ar fi reprezentat de fapt un imprumut - nu se sutine.
Romania Libera: Culisele deciziei prin care Marius Petcu a scapat de arestul preventiv. De ce spaga te salveaza de puscarie Motivarea hotararii judecatoresti care l-a scapat de arestare pe Marius Petcu, dupa ce procurorii DNA l-au prins in flagrant luand mita 40.000 euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta sa obtina lucrari de la Sind Romania (firma confederatiilor sindicale), scoate la iveala cateva detalii care raman neclare. Curtea de Apel Bucuresti apreciaza ca Petcu poate fi cercetat in libertate, desi exista indicii ca presedintele CNSLR, Fratia a luat spaga constant, din 2009 si pana cand a fost prins in flagrant de procurorii DNA, de la omul de afaceri Petre Scrieciu, denuntatorul sau. „In cauza, exista indicii temeinice (...) din care rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatul P.M.G. (Petcu Marius Gabriel - n.r.) a savarsit o fapta prevazuta de legea penala (luare de mita - n.r.), avand in vedere pro-bele administrate pe parcur-sul urmaririi penale pana in prezent", se arata in incheierea Curtii de Apel Bucuresti, prin care a fost insa respinsa arestarea presedintelui CNSLR-Fratia. Judecatorul Anca Alexandrescu retine ca probe ale savarsirii faptei declaratiile facute de martori, denuntul, procesul verbal de redare a continutului convorbirilor telefonice purtate, precum si procesul verbal de constatare a flagrantului, de joi, 24 martie.
Adevarul: De ce a fost lasat Petcu in libertate Liderul sindicat mai are insa de trecut un hop in lupta cu catusele. Instanta suprema va decide, maine, definitiv daca faptele pentru care Petcu este cercetat impun starea de arest preventiv sau poate fi cercetat in continuare in libertate. Prins in flagrant in timp ce ar fi primit 40.000 de euro de la un om de afaceri, Marius Petcu a fost retinut, la 24 martie, de catre procurorii DNA. Judecatorul s-a indoit insa de scopul pentru care banii au ajuns la liderul sindical. Mita - spune DNA, imprumut - sustine Marius Petcu. Pe de alta parte, nici argumentele procurorilor anticoruptie cum ca Petcu si-ar fi antamat si alte lucrari de constructii din care percepea „comision" nu au fost suficiente pentru ajungerea lui in arest. Magistratii arata ca o persoana nu poate fi privata de libertate doar pe considerentul ca ar fi indicii ca urmeaza sa savarseasca o fapta penala. In opinia Curtii de Apel Bucuresti, Marius Petcu nu mai prezinta pericol public actual, insa instanta retine ca „in cauza exista indicii temeinice din care rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatul Marius Petcu a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".