Cine castiga din demararea proiectului Rosia Montana

Rosia Montana

Producatorii de componente, echipamente si materiale necesare in procesarea zacamantului de aur, precum si furnizorii de servicii industriale, vor avea o piata asigurata pentru 16 ani.

Adevarul: Industriile orizontale, furnizoare de produse specifice exploatarilor aurifere, dar si constructorii de cladiri si structuri cu profil industrial sau furnizorii de servicii specifice vor avea numai de castigat dupa pornirea lucrarilor de exploatare aurifera de la Rosia Montana. „Dezvoltatorul opereaza, de regula, cu furnizori locali. Unele componente nu se produc acum in Romania si va trebui sa le importe, dar cu siguranta vor aparea producatori industriali care sa fructifice aceasta oportunitate", a declarat pentru „Adevarul" analistul economic Ionel Blanculescu, fost ministru si presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare. El estimeaza ca la fiecare suta de lei derulata in cadrul proiectului de la Rosia Montana, in economie se vor crea activitati in valoare de cel putin 350 de lei, ceea ce inseamna un grad de multiplicare de 3,5. In cazul Petrom, cea mai mare companie din Romania, acest grad de multiplicare este 2,5..

Ziarul Financiar: Saptamana viitoare se decide soarta Oltchim, dar si a omului care conduce de peste 20 de ani cel mai mare combinat chimic al tarii Situatia de la Oltchim Ram­ni­cu Valcea (OLT) se complica pe zi ce trece, de curand Con­stantin Roibu, care se afla la conducerea combinatului chi­mic de peste 20 de ani, a cerut intr-un mod voalat ajutorul principalului inamic al sau, minoritarii de la PCC, pentru a redresa activitatea Oltchim si a sustine cu finantare compania in schimbul retragerii lui din functia de director general. "In conditiile in care PCC SE se an­ga­jeaza in fata actionarilor in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din 29/30 august 2011 si semneaza un contract cu Ministerul Economiei prin care garanteaza indeplinirea acestor conditii pe care le-a vehiculat in presa in repetate randuri, eu imi prezint demisia in scris in acelasi moment cu semnarea contractului", a spus seful Oltchim.

Romania Libera: Romania detine 86 miliarde de dolari in aur Valoarea aurului care s-ar afla acum in Romania este de peste 86 miliarde de dolari, potrivit evaluarii rezervelor din subsol facute de Institutul Geologic Roman (IGR)si raportat la pretul actual, de 1.800 de dolari pe uncie. „Cantitatea de 1.500 tone nu cred ca este supraestimata, desi nu toate prog­nozele sunt conturate cu ace­easi precizie. Unele date se bazeaza pe cercetari amanuntite. Rosia Montana este campionul absolut, cu rezerve intre 600 si 700 tone de aur, dar mai sunt la Bucuresci-Rovina cam 100 tone de aur, sau la Barza, circa 300 de tone", ne-a explicat Gavril Sabau, director stiintific al IGR. Totusi, specialistii sustin ca nu tot aurul din subsol merita sa fie scos la suprafata, costurile pentru pornirea unei exploatari miniere aurifere fiind foarte mari. „Multe dintre zacaminte erau cunoscute inca de pe vremea comunistilor, ei aveau in plan sa le exploateze, dar atunci statul nu a avut forta economica sa porneasca", a precizat Gavril Sabau. Asta, desi compania romano-canadiana Deva Gold intentioneaza sa investeasca 180 milioane de euro numai la Certeju - Hunedoara, dupa cum ne-a declarat administratorul Nicolae Stanca, dar spera sa scoata aur de 2,28 miliarde de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Citește și...
Era post-Ghaddafi a inceput. Viitorul Libiei, decis de triburi si clanuri
Era post-Ghaddafi a inceput. Viitorul Libiei, decis de triburi si clanuri

La Tripoli au continuat luptele in jurul resedintei lui Muammar Ghaddafi, cazuta in mainile rebelilor, si in cartierul vecin Abu Slim, fief al trupelor fidele regimului. Liderul libian, in pofida prabusirii regimului sau, refuza sa cedeze.

O singura propozitie a prabusit pretul aurului
O singura propozitie a prabusit pretul aurului

"Aurul este o bula hiperbolizata" a scris economistul Nouriel Roubini pe twitter, cont despre care doar ieri spuneam ca este urmarit de aproape 80.000 de oameni.

Recomandări
Operațiune de amploare într-o comună din Dâmbovița. Sunt vizați cei care adună fier vechi. „Cine arde deșeuri, face pușcărie”
Operațiune de amploare într-o comună din Dâmbovița. Sunt vizați cei care adună fier vechi. „Cine arde deșeuri, face pușcărie”

Zeci de comisari ai Gărzii de Mediu şi peste 600 de angajaţi MAI fac 52 de percheziţii în localitatea Mătăsari, din judeţul Dâmboviţa, la firme şi persoane care colectează deşeuri feroase şi neferoase şi care dezmembrează autoturisme.

Analistul Armand Goșu: „Aproape șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza o țară mică precum R. Moldova”
Analistul Armand Goșu: „Aproape șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza o țară mică precum R. Moldova”

Vot cu mari emoţii în Republica Moldova. Tabăra pro-europeană a câștigat, însă la un scor extrem de strâns, în referendumul istoric.

Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni
Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni

Încurajați de domolirea dobânzilor și de creșterea veniturilor, românii au început să ia credite noi pentru case, mașini sau afacerile pe care le au.