Autostrada de lux a Romaniei: 16 milioane de euro/km

Anca Boagiu

Cel mai pagubos proiect de infrastructura din ultimii 20 de ani este fara doar si poate Autostrada „Bechtel”. Si daca lucreaza, si daca stau, americanii tot iau bani de la statul roman.

Capital: Pana acum americanii de la Bechtel au terminat doar puțin peste 50 de kilometri din cei 415 km ai Autostrazii Transilvania, și au incasat peste 1,2 miliarde de euro. In 2003, la semnarea contractului, proiectul a fost estimat la 2,2 miliarde de euro. Intre timp, contractul a fost renegociat, s-au mai redus ceva costuri, dar tot ridicate raman. Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat intr-un interviu acordat Capital, ca autostrada este necesara, dar depinde de preț. Ministrul dorește incadrarea in standardele de cost sau cel puțin sa ajunga la valoarea contractelor de pe Coridorul IV paneuropean (7 mil. euro/km), pentru ca sunt și tronsoane unde prețul la Autostrada Bechtel ajunge și la 25 milioane de euro/km.

Evenimentul Zilei: Doua atribuiri, patru contestatii pe autostrada Timisoara-Lugoj Doua incercari a avut Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) de a atribui contractul de proiectare si constructie a tronsonului doi de pe autostrada Timisoara-Lugoj. De fiecare data, decizia a fost contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Pe 12 aprilie, Compania de Autostrazi anunta ca tronsonul doi de pe autostrada Timisoara- Lugoj va fi proiectat si construit de catre asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Costruzioni SpA, pentru 445,6 milioane de lei (circa 106 milioane de euro). Pe 21 si 22 aprilie, doua contestatii erau depuse la CNSC de catre Tehnologica Radion si asocierea din care faceau parte si francezii de la Colas, asociere descalificata. Tehnologica Radion a semnalat probleme la oferta depusa de italienii de la Cossi. Pe 30 mai, CNSC a emis o decizie prin care a recomandat CNADNR "respectarea intocmai a documentatiei de atribuire" si a legislatiei de achizitii publice si a obligat insitutia sa reevalueze ofertele pentru proiectarea si constructia tronsonului de autostrada si sa clarifice problemele din oferta italienilor.

Adevarul: Mecanismele crizei imobiliare „Niciodata pana acum preturile caselor nu au crescut atat de mult, pentru o perioada atat de lunga, si in atat de multe tari odata", spuneau specialistii americani in „The Economist" in 2005 avertizand ca elanul de pe piata imobiliara s-ar putea sfarsi dramatic. In Romania, pe atunci, piata era in plina ascensiune, investitorii mai mult sau mai putin profesionisti crezand ca preturile vor creste la nesfarsit. Lipsa de cultura economica si financiara a romanilor, supraindatorarea pe fondul facilitatii la acordarea creditelor, frenezia de a te implica in investitii intr-o perioada de boom, lipsa reglementarilor legislative care au stimulat speculatiile - au fost cateva dintre cauzele unei crize imobiliare care este departe de a se fi incheiat. Potrivit specialistilor, un ciclu imobiliar dureaza pe o piata matura sase-sapte ani, ceea ce plaseaza revenirea preturilor undeva in 2013-2014. Peste noapte, adica in doar cativa ani, un apartament din Bucuresti care costa 20.000 de dolari a ajuns la pretul de 100.000 de euro. Cresterea spectaculoasa, profitul pe masura pentru cei care au cumparat ieftin si au vandut scump, i-au incurajat pe romani sa arunce sume mari pe segmentul imobiliar.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romanul care ar putea pune stapanire pe petrolul unei tari intregi
Romanul care ar putea pune stapanire pe petrolul unei tari intregi

Face afaceri cu petrol departe de Romania si are un succes din ce in ce mai mare. Cea mai recenta schimbare in viata companiei pe care o conduce este obtinerea drepturilor de exploatare a rezervelor de petrol in Liberia.

Sfarsitul imbogatitilor ilegal ai tranzitiei e aproape
Sfarsitul imbogatitilor ilegal ai tranzitiei e aproape

In cazul celor condamnati definitiv, judecatorii vor avea mana libera pentru a hotari daca cer sau nu confiscarea averilor. Daca legea trece de parlament, la bugetul statului vor reveni sute de milioane de euro.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.