Românii sunt prea puțin interesați să facă ceva pentru a combate schimbările climatice. Suntem pe ultimul loc în UE
România produce într-un an peste 22 de milioane de tone de deșeuri, iar industria auto generează 20% din totalul emisiilor de carbon care ajung în atmosferă și provoacă boli grave, estimează activiștii de mediu.
Țara noastră se află pe ultimul loc într-un clasament al Comisiei Europene în ceea ce privește îngrijorarea față de modificările climei.
Românii sunt prea puțin interesați să facă ceva la nivel personal pentru a combate schimbările climatice, dovadă că țara noastră ocupă ultimul loc într-un astfel de clasament al Comisiei Europene. Mai degrabă ai noștri își fac mai multe griji față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene pentru riscurile legate de fenomene climatice extreme, cum ar fi inundațiile sau incendiile.
Românii nu sunt la fel de îngrijorați ca europenii în ceea ce privește schimbările climatice. Totuși, jumătate dintre noi consideră că aceste schimbări reprezintă o problemă gravă, dar cei mai mulți nu fac nimic să îndrepte situația. Întrebați dacă au luat vreo măsură personală în combaterea schimbărilor climatice, doar 29 la sută dintre români au răspuns că da.
Media europeană este de două ori mai mare. Pe de altă parte, 70 la sută dintre români consideră că guvernul ar trebuie să facă mai multe pentru combatarea schimbărilor climatice.
O treime dintre români încearcă să consume cât mai puține produse de unică folosință, cum ar fi pungile de plastic de la supermarketuri. Nu prea îi interesează, însă, amprenta de carbon a alimentelor cumpărate. În timp ce 30 la sută dintre europeni spun că își lasă cât de des pot mașina personală pentru a merge cu bicicleta sau transportul public, la noi media este de 16 la sută.
La noi, schimbările climatice sunt pe locul trei într-un top al celor mai serioase probleme pe care le avem. Pe primul loc sunt sărăcia și conflictele armate.
Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: ”Din perspectivă economică, 73% dintre europeni sunt de acord că ne-ar costa mai mult să nu facem nimic decât să investim în tranziția verde."
Shimbările climatice au în special efect negativ asupra sănătății. Persoanele în vârstă, copiii și persoanele cu anumite afecțiuni cronice sunt afectate.
Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: ”Valurile de căldură din vara anului trecut au dus la 61.000 de decese în Europa, inclusiv în România în partea de sud am avut foarte multe decese. Există și efecte mai puțin cunoscute, de exemplu asupra psihicului. Valurile de caldură duc la creșterea agresivității, crește violența, crește din păcate rata sinuciderilor.”
Când vine vorba de soluţii, 86% din europeni spun că Uniunea Europeană şi guvernele naţionale trebuie să eficientizeze consumul de energie până în 2030, prin izolarea clădirilor, instalarea panourilor fotovoltaice şi prin încurajarea utilizării maşinilor electrice.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, romani, studiu, mediu, myimpact,
Dată publicare:
21-07-2023 19:32