Internauții din mediul urban au cel puțin un televizor smart: 35% urmăresc exclusiv conținut online pe VOYO și alte platforme

Cât se câștigă din streaming în muzică

Peste jumătate dintre utilizatorii de internet din mediul urban au cel puțin un abonament pentru accesul la platforme de streaming video, majoritatea folosind un Smart TV (75%).

 

Conform studiului Romanians New Media Adoption, realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, membră a Publicis Groupe România, 87% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au cel puțin un televizor smart acasă, dintre aceștia, 35% urmărind exclusiv conținut online pe VOYO și pe alte platforme precum Netflix sau HBO.

De asemenea, printre activitățile digitale principale ale românilor continuă să se numere plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor de social media și interacțiunea cu prietenii și familia.

În plus, 53% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au cel puțin un abonament (personal sau în gospodărie) pentru accesul la platforme de streaming video, majoritatea folosind un Smart TV (75%).

Studiul face parte din Focus On: New Media Usage, o serie de rapoarte care urmăresc evoluția comportamentelor de consum media, bazate pe studii cantitative.

Citește și
survivor
SURVIVOR - Dincolo de Insulă. O experiență captivantă, exclusiv pe VOYO

„Datele din noul studiu ne arată o creștere semnificativă a interesului pentru conceptul de 'Metaverse' în rândul utilizatorilor de internet din mediul urban, cu 62% dintre ei raportând că au auzit despre acesta. Mai mult decât atât, avem motive să credem că acest interes va fi susținut, având în vedere că 60% dintre cei familiarizați cu Metaverse sunt dornici să experimenteze experiențele virtuale oferite de acesta. În același timp, observăm o adoptare tot mai mare a platformelor de streaming video, cu 53% dintre utilizatorii de internet din mediul urban având cel puțin un abonament acasă. Mai interesant este faptul că majoritatea acestora, adică 75%, utilizează televizoare Smart pentru a accesa conținutul video. Aceste cifre evidențiază evoluția continuă a preferințelor și comportamentului utilizatorilor în mediul digital”, a declarat Valeriu Galani, Brand Lead, Spark Foundry. 

Studiul a fost realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews), pe un eșantion de 806 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatoare de internet, din mediul urban, în perioada 10-18 mai 2023.

Românii și televizoarele smart

87% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au cel puțin un televizor smart acasă, dintre aceștia, 35% urmărind exclusiv conținut online (Netflix, HBO, Voyo, etc).

Deși în scădere, majoritatea respondenților încă urmăresc programele TV împreună cu familia și cred că acest lucru a devenit o obișnuință care i-a apropiat de familie. S-a înregistrat o scădere și în privința celor care petrec mai mult timp în fața televizorului în ultimele 12 luni, 43% dintre utilizatorii urbani de internet urmărind mai puțin știrile locale decât în timpul pandemiei.

Persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani urmăresc programele TV împreună cu familia într-o măsură mai mare, iar cei cu vârste între 25 și 34 de ani au petrecut mai mult timp în fața TV-ului în ultimele 12 luni. În ceea ce privește informațiile, cei cu vârste între 25 și 44 de ani preferă să urmărească știrile la TV, decât să le citească online.

De asemenea, au urmărit mai puține emisiuni TV/videoclipuri online pentru copii decât în timpul pandemiei.

Care sunt principalele platforme de social media utilizate de români

Noul studiu arată că principalele platforme de social media utilizate de români rămân în continuare Facebook, Instagram și TikTok. În timp ce primele două nu au înregistrat oscilații mari față de valul anterior, TikTok a înregistrat o evoluție pozitivă față de valurile anterioare.

Facebook continuă să fie cea mai utilizată platformă, în special printre persoanele de peste 45 de ani. Cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani sunt mai atrași de platforme precum Instagram și TikTok, în timp ce LinkedIn este preferat de cei cu vârsta între 35 și 44 de ani, iar Twitter este preferat de cei cu vârsta peste 55 de ani. Snapchat, BeReal și Reddit sunt alese cel mai des de către reprezentanții Generației Z (18-24 de ani), în timp ce Pinterest este preferat într-o măsură mai mare de cei cu vârste între 18-24 de ani și 45-55 de ani.

Instagram rămâne cea mai populară rețea de socializare

Instagram păstrează titlul de cea mai populară rețea socială cu ajutorul căreia poți urmări postările prietenilor. Cu excepția activităților precum swipe-up în stories, care a înregistrat o creștere pozitivă, celelalte activități au înregistrat o tendință de scădere sau au rămas stabile în comparație cu valul anterior.

Persoanele cu vârsta între 18 și 34 de ani postează fotografii și stories pe Instagram. Cei cu vârsta între 18 și 24 de ani preferă să urmărească postările prietenilor, să vizualizeze stories, să urmărească celebrități/influenceri și să reacționeze la sondaje. Cei cu vârsta între 25 - 34 de ani preferă utilizarea filtrelor.

Persoanele cu vârsta între 35 și 44 de ani preferă să împărtășească videoclipuri, iar cele cu vârsta între 45 și 55 de ani participă la concursuri. Persoanele cu vârsta de 55+ de ani reacționează mai mult la fotografii și videoclipuri și preferă să acceseze reclamele sponsorizate.

TikTok și puterea influencerilor

Pe TikTok, conștientizarea campaniilor cu influenceri a înregistrat o ușoară scădere față de valul anterior, dar totuși a depășit rezultatele din aceeași perioadă a anului trecut. Campaniile legate de muzică au fost cele mai distincte și memorabile, cu toate că au înregistrat o evoluție negativă. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în campaniile gastronomice și turistice.

Metaverse

Conform noului studiu, se observă o creștere a conștientizării conceptului Metaverse în comparație cu valurile anterioare. 62% dintre utilizatorii de internet urbani au auzit de „Metaverse”, din care 60% ar fi interesați să încerce astfel de experiențe virtuale. 57% dintre ei ar fi interesați de concerte de muzică, jumătate de socializare, 43% de jocuri și 40% de experiențe educaționale. 

Evoluția platformelor și conținutului de live streaming

Platformele cele mai utilizate pentru live streaming rămân Youtube și Facebook, ambele înregistrând o scădere față de valul anterior. În schimb, Twitch a fost singura platformă care a înregistrat o creștere semnificativă, revenind la aceeași valoare din mai 2021. În ceea ce privește subiectele abordate, muzica rămâne preferata în cadrul streamingului live. Divertismentul a avut o evoluție constantă față de valul precedent. În același timp, Turismul și Jocurile au înregistrat cele mai mari creșteri în materie de conținut de live streaming.

E-commerce prin social media

Conform noului studiu, 8 din 10 utilizatori de internet din mediul urban continuă să creadă că funcția de etichetare din social media este utilă, deoarece pot vedea direct prețul, fără a accesa magazinul online, sau îi duce direct pe pagina magazinului online. Cea mai mare creștere în comparație cu toate valurile poate fi observată în cazul celor care dau click când observă o fotografie pe Instagram în care este etichetat un anumit brand și intră să vadă produsele respective.

Gaming

Potrivit aceluiași studiu, toate tipurile de activități de gaming au înregistrat o scădere, cu excepția a două categorii: achiziționarea de jocuri video de la magazine online și transmisiunile live care prezintă stilul de joc al gamerilor. Activitatea principală rămâne jucatul sau descărcarea de jocuri video gratuite, urmată de jocurile pe smartphone-ul personal.

Utilizatorii principali de jocuri online, care preferă să joace împreună cu prietenii sau chiar cu persoane necunoscute, se încadrează în grupa de vârstă 18-34 de ani, în timp ce categoria de vârstă 25-44 de ani preferă jocurile de rețea și transmisiunile live care reflectă propriul stil de joc.

Majoritatea utilizatorilor de internet din mediul urban au un tip de joc preferat, iar în acest val se observă o creștere a interesului pentru povestea din spatele unui joc. În ceea ce privește criteriile de selecție a jocurilor în rândul românilor cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, popularitatea și recomandările influencerilor de gaming joacă un rol important. Pentru persoanele cu vârste între 18 și 24 de ani, designul și povestea jocului sunt aspecte esențiale, în timp ce pentru persoanele de peste 55 de ani, găsirea jocului preferat și căutarea de jocuri video gratuite rămân prioritare. 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cinci filme pe care să le vezi cu cei mici, exclusiv pe VOYO
Cinci filme pe care să le vezi cu cei mici, exclusiv pe VOYO

Nimic nu le face mai mare plăcere copiilor decât să se distreze împreună cu părinții lor. Iar pentru asta, cinci filme aflate exclusiv pe VOYO garantează o experiență minunată alături de cei mici.

 

SURVIVOR - Dincolo de Insulă. O experiență captivantă, exclusiv pe VOYO
SURVIVOR - Dincolo de Insulă. O experiență captivantă, exclusiv pe VOYO

SURVIVOR - Dincolo de Insulă, una dintre cele mai populare emisiuni de televiziune din întreaga lume, a captivat publicul cu aventurile și provocările sale îndrăznețe.  

Patru filme de acțiune cu Bruce Willis pe care trebuie să le vezi, exclusiv pe VOYO
Patru filme de acțiune cu Bruce Willis pe care trebuie să le vezi, exclusiv pe VOYO

Bruce Willis, faimosul actor cunoscut pentru rolurile sale în filme de acțiune, a captivat audiențele de-a lungul anilor cu prezența sa carismatică și abilitățile sale remarcabile în interpretarea personajelor.

 

Descoperă „Lecții de Viață”, sezonul nou exclusiv pe VOYO
Descoperă „Lecții de Viață”, sezonul nou exclusiv pe VOYO

Viața este un profesor extraordinar care ne oferă lecții prețioase în fiecare zi. Uneori, aceste lecții pot fi învățate prin experiența proprie, iar alteori, putem învăța din experiența altora.  

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride
Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.