Care sunt cele trei mari probleme ale orașelor din România. „Trebuie venit cu soluții rapide”
Orașele din România se confruntă cu trei probleme majore, care provoacă poluare și afectează, astfel, calitatea vieții locuitorilor.
Este vorba de vechile sisteme de termoficare – ineficiente și costisitoare -, traficul excesiv și locuințele neizolate termic, construite în perioada comunistă, a explicat, la Pro Verde, Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană.
El a spus că acestor probleme li se adaugă și consumul excesiv de energie în lunile de iarnă. „Noi stăm în medie iarna (în case) la 23-24°, pe când un neamț stă la 19 grade”, a amintit el.
Marius Cristea: “Problema termoficării e una extrem de stringentă pentru majoritatea orașelor din România, cele care mai au sisteme centralizate de termoficare. Cred că, exceptând Oradea, restul se află într-o într-o zonă foarte gri cu aceste sisteme. Practic, ele sunt supradimensionate, nu folosesc energie regenerabilă, sunt îngropate în datorii și în tot felul de arierate, cum se numeau pe vremuri, și reprezintă o piatră de moară pentru administrațiile locale. Deci trebuie venit acolo cu soluții rapide.”
Traficul auto este o altă problemă în orașe, indiferent de mărimea lor, iar cea de-a treia o reprezintă blocurile de locuințe construite înainte de 1989.
“Aceste blocuri de locuințe din perioada comunistă care sunt orice, dar numai izolate termic, nu. Și atunci generează consumul de energie foarte, foarte mari, cu toate implicațiile”, a spus Cristea.
Pentru a face față acestor provocări, e nevoie de o schimbare radicală de comportament la nivel individual, dar și de măsuri concrete din partea autorităților. „E nevoie de o consecvență și mai ales din punct de vedere politic, dar și financiar. E nevoie de investiții pe termen lung, multianuale”, a subliniat el.
În plus, implicarea sectorului privat este esențială. „Cred că e foarte important să implice mediul privat pentru că acolo sunt foarte multe resurse care pot fi mobilizate și care sunt în mare parte ignorate în ziua de astăzi”, a adăugat Cristea.
El a menționat și proiectul M100, o inițiativă care vizează transformarea a zece municipii din România în orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030, recunoscând că acest lucru este “evident, o provocare”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: energie, romania, poluare, trafic, termoficare, orase,
Dată publicare:
28-03-2025 07:19