Autostrada „Unirii” face progrese. Cu ajutorul unui urs, ecologiștii vor face A8 „verde”
Se fac pași în realizarea autostrăzii A8. Capetele viitoarei șosele de mare viteză, ce leagă Transilvania de Moldova, au primit acordul de mediu.
Vorbim despre secțiunea dintre Târgu Mureș și Miercurea Nirajului, dar și de porțiunea Lețcani-Moțca, ambele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență - în total 54 de kilometri.
Pentru că autostrada „Unirii” traversează zone unde trăiesc numeroase specii de animale ocrotite de lege, este nevoie de coridoare ecologice.
Șapte ecoducte vor permite circulația animalelor în ciuda autostrăzii
Mai exact de șapte ecoducte care să permită circulaţia sălbăticiunilor, susțin ecologiștii care au monitorizat atent habitatele.
Cele șapte ecoducte vor proteja animalele sălbatice, aşa cum cer regulile europene. Ecologiștii au demarat un proiect de conservare al habitatelor importante și vin acum cu soluții concrete, pentru a face din A8 o autostradă „verde”.
Silvia Borlea, specialist în consultanță de mediu: „Măsurile propuse sunt în principal cele legate de conectivitate, ecoductele propuse pe autostradă, gard ramforsat, zone cu grilaje pentru a evita pătrunderea faunei, zonele cu grilaje sunt propuse la nodurile rutiere.”
Pe tronsonul Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, lung de 25 de kilometri și care ar trebui să fie gata până în 2026, sunt prezente multe specii de urși, animale protejate de lege.
„Avem date concrete de la un urs”
Csaba Domokos, biolog: „Avem date concrete de la un urs monitorizat cu colar, cu zgardă GPS din zona aceasta. Locația din partea aceea, unde va fi ecoductul, este o locație unde ursul a traversat de multe ori și se vede foarte bine traseul urmat de acesta.”
Pe traseul său, șoseaua se va intersecta și cu o parte din rețeaua de situri „Natura 2000”, dar şi cu parcuri naturale sau naţionale, cum este Vânători Neamţ. În implementarea coridoarelor verzi, ecologiștii au colaborat cu organizații din șase tări.
Ioana Ismail, reprezentant WWF România: „Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria și România. Bugetul a fost de 2,7 milioane de euro, suntem în perioada când începem să recoltăm rezultatele.”
Viitoarea autostradă A8, lungă de 310 kilometri, va lega Târgul Mureș de Ungheni, adică de granița cu Republica Moldova. Aceasta ar urma să facă legătura și cu Autostrada Moldovei, adică cu viitoarea A7.