Motiunea de cenzura a picat. Guvernul Boc ramane!

×
Codul embed a fost copiat

Motiunea de cenzura, depusa impotriva guvernului Boc, nu a trecut. Opozitia nu a reusit sa stranga cele 236 de voturi, necesare pentru daramarea Executivului.

VEZI REACTIILE POLITICIENILOR, DUPA CAREDEA MOTIUNII

Motiunea de cenzura a opozitiei, intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara", a intrunit doar 219 voturi "pentru", fata de 236 necesare pentru adoptare. Un vot a fost anulat.

Atmosfera in Parlamentul Romaniei a fost incinsa inca de la primele ore ale zilei.

Ca un camp de batalie! Asa a aratat astazi, Palatul Parlamentului, privit nu doar de afara, ci si dinauntru. Pentru siguranta alesilor, paza a fost dublata, de jandarmerie si SPP.

Citește și
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor: Discutam cu PSD din politete. Nu vom vota motiunea
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Chiar si asa, in sala nu a fost liniste. Un lider PNL s-a luat la bataie cu un paznic, iar unor tineri, care au venit sa asiste la dezbaterea motiunii, li s-au confiscat banerele, ca nu cumva sa le arunce inspre demnitari. In plus, cand premierul a incercat sa ia cuvantul, parlamentarii i-au acoperit pupitrul cu dosare, astfel incat Emil Boc sa nu se mai vada.

Liderii opozitiei s-au facut foc si para pentru ca sustinatorii lor nu au fost lasati in sala. Ei au acuzat ca au voie la balcoane doar cei care sprijina Executivul. Oricum, alesii pareau pregatiti de orice, iar masurile de securitate au fost sporite.

Niste tineri veniti cu mesaje impotriva lui Emil Boc au reclamat controalele excesive de la intrarea in Parlament.

Deranjati de prezenta camerei, cativa dintre cei care asistau la sedinta au agresat operatorul PRO TV.

Dupa lupte grele, cei din opozitie au reusit sa intinda si ei banere.

Nici in sala nu a fost ordine. La a doua interventie a premierului, sau mai bine zis tentativa de interventie, alesi de la PSD i-au pus in fata dosare cu semnaturi de sustinere a motiunii, stranse de la oameni.

Huiduielile au alternat cu acuzatii dure lansate din ambele parti.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 27 octombrie:

17.05 Fiecare parlamentar primeste cate doua bile, una alba si una neagra, pentru a-si exprima votul, secret, in urna amplasata in fata prezidiului. Conform secretarului de sedinta "au fost predate 333 de bile albe si 333 de bile negre."

16.45 Dupa aproximativ 10 minute de la actiunea opozitiei din Parlament, premierul Emil Boc inca era nehotarat: vorbea la telefonul mobil, in timp ce presedintele de sedinta, Mircea Geoana, il chema la microfonul plenului.

Abia dupa ce Geoana a spus ca premierul are dreptul sa refuze acest discurs de incheiere a dezbaterilor pe marginea motiunii de cenzura, Boc s-a ridicat de pe scauna si a venit la microfon.

16.34 Premierul Emil Boc a fost surprins de actiunea unor parlamentari ai opozitiei, care au venit langa el, in timp ce se afla la microfonul plenului Parlamentului, si au aruncat in jurul sau mai multe dosare. Seful Executivului a renuntat atunci sa mai ia cuvantul si s-a intors la prezidiu.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a facut apel de mai multe ori la liniste si ordine, in timp ce parlamentarii opozitiei si ai puterii se certau in fata microfonului. Unii dintre acestia strigau: "Asta e Romania, ba!", in timp ce un altul a afisat un banner pe care scria "Cei care te-au ales au semnat pentru motiune"

16.15 Cezar Preda despre Victor Ponta: "Dati-mi voie sa va spun ca "micul Titulescu" s-a transformat in "micul Iliescu. Poate cu aceasta denumire reuseste si domnia sa sa scape de acel titlu glorios de carlan. Se maturizeaza .."

15.30 Victor Ponta: "Fiecare dintre dumneavoastra are astazi sansa de a salva viata unei profesoare, are sansa de a salva o familie sau chiar propria constiinta. Si mai am un mesaj. Amintiti-va va rog frumos, si il rog chiar pe domnul Emil Boc sa o faca, sa-si aduca aminte cum s-a desfasurat ultimul comitet executiv al PCR, inainte sa cada Ceausescu. Astazi a inceput sfarsitul regimului Traian Basescu. Indiferent de rezultatul votului."

15.24 Victor Ponta: "Sunt 100.000 de oameni in strada care se intreaba daca au vreo sansa sa traiasca in aceasta tara. De pe patul de spital, un om, Adrian Paunescu il cheama, mi-a trimis un mesaj: vreau sa mai traiesc sa vad Romania scapata de un blestem."

15.10 Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea: "Asistam astazi la un demers fals si ipocrit al opozitiei. PSD si PNL nu sunt asa cum se pretind, cainii de paza ai democratiei, ei sunt lupi vopsiti care s-au infruptat ani de zile de la masa statului. Opozitia noastra e cea care a inventat marea privatizare pe doi lei, cea care a inventat stergeri de datorii si cea care a inventat baietii destepti care vand energie statului. Insa cea mai mare inventie o reprezinta partidul televizor. Suntem de ani de zile in toiul unor campanii murdare, deci nu putem lasa lupul paznic la oi."

14.10 Crin Antonescu: "Domnul Emil Boc e un tanar roman inca in putere, cu oarecare calificare, care nu mai trebuie asistat, care trebuie trimis la munca si isi va gasi de munca. Nu tineti o tara intreaga pentru a acorda in continuare asistenta cui nu are nevoie. Dati-le voie in tara asta celor care vor sa munceasca sa o faca in conditii oneste. Ajutati-i doar pe cei care nu pot sa munceasca. De la domnul Boc la doamna Elena Udrea pot toti sa munceasca, va asigur."

14.05 Presedintele PNL Crin Antonescu: "Domnule prim-ministru, puteti sa ne dati un exemplu de sacrificiu facut de dumneavoastra, unul singur? De ce vorbiti intotdeauna de sacrificiile altora? N-ati facut-o pentru ca oamenii gasesc inacceptabil, nu numai ca ei iau salariul de subzistenta, dar dumneavoastra nu renuntati la nici macar un leu. "
 

13.15 Premierul Emil Boc: "Dupa 21 de luni in care somajul a crescut constant, din aprilie si pana in prezent somajul s-a redus. Asta inseamna ca masurile luate de Guvern au inceput sa produca efecte, au salvat si au creat locuri de munca. Acestea sunt cifre care nu pot fi ignorate. Chiar daca avem un somaj cu mult sub media europeana nu ma bucura ca avem romani fara un loc de munca. Suntem insa pe calea de a ajunge pe crestere economica sanatoasa in 2011, care sa ne permita sa avem salarii si pensii platite decent in aceasta tara. Binele nu e departe. De la inceputul anului am facut progrese importante!"

 

13.10 Premierul Emil Boc: "Deja au aparut unele semne bune in economie. In primul rand productia industriala a crescut. De asemenea, comenzile noi in industrie au crescut cu 25,4 % in primele opt luni ale lui 2010. Performanta Romaniei la exporturi este remarcabila: locul trei in Uniunea Europeana. Sectorul exporturilor a iesit din recesiune."

12.40 Este invitat sa sustina punctul de vedere al Guvernului premierul Emil Boc: "Aceasta motiune este o buna ocazie de a ma adresa dumneavoastra si cetatenilor acestei tari, in vremurile grele din pucnt de vedere economic pe care le traim. Astazi, Romania se afla intr-un moment de rascruce. Stimati parlamentari, aveti de facut o alegere majora, si anume, mergem mai departe pe calea reformelor si scoatem Romania din criza sau cedam in fata populismului si compromitem sansa acestei tari de a iesi din recesiune economica."

12.03 Dupa ce s-a votat programul si timpul alocat fiecarui grup parlamentar, a inceput dezbaterea propriu-zisa a motiunii de cenzura.

11.53 Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz: "O colega de-a noastra a fost bruscata in Parlamentul Romaniei de fortele de ordine. Protestez impotriva acestor masuri nedemocratice."

11.33 Deputatul PSD Aura Vasile insista sa ia cuvantul, inainte de inceperea dezbaterilor, pentru a raporta un incident: “Secretarul general al Camerei a impiedicat accesul cetatenilor, pentru a putea supraveghea sau sa asculte declaratiile privind aceasta motiune, spunand ca dinainte de a se depune motiunea aceste locuri au fost ocupate.

11.30 Mircea Geoana declara deschise lucrarile plenului: "349 de parlamentari si-au inregistrat prezenta, suntem in cvorum de sedinta."

10.50 Mircea Geoana: "In cursul diminetii au fost vazute in Parlament forte speciale ale jandarmeriei si ale trupelor speciale. Acest lucru a creat, evident, o reactie extrem de negativa in cadrul Biroului reunit, care a votat ca acestia sa plece imediat din zona Parlamentului. Aici este templul democratiei romanesti!"

10.40 Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului: "Cred ca va fi un rezultat care se va juca pana in ultimul moment, il asteptam cu incredere.Sa speram ca in sutele de parlamentari ai majoritatii, carora, in premiera li se pune pumnul in gura, sa speram ca vor fi acolo oameni cu atata constiinta incat sa-si exprime votul."

10.15 Elena Udrea ajunge la Palatul Parlamentului si se arata foarte increzatoare in soarta cabinetului Boc. "Vor fi probabil colegi din opozitie care nu vor vota cu motiunea, pentru ca, citind motiunea, iti dai seama ca nu exista nicio alternativa, nicio solutie. Este o motiune pur si simplu politica, a unei opozitii care nu reuseste sa aiba alternativa, ci doar critici."

In plus, Udrea este absolut convinsa ca nu vor exista parlamentari PDL care sa voteze in favoarea motiunii de cenzura.

Textul motiunii a fost depus si citit in Parlament saptamana trecuta.

In document, intitulat "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara", se specifica faptul ca a fost semnat si de aproape trei milioane de cetateni.

Opozitia cere ca "guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase" sa plece si acuza faptul ca Romania este condusa de "o grupare lipsita de legitimitate electorala, condusa de un personaj fara personalitate, fara identitate doctrinara si fara simt al ridicolului – premierul Emil Boc", anunta Mediafax.

Ce spune Constitutia?

Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Cum se voteaza?

Votul va fi secret cu bile. Liderul PSD Victor Ponta a spus, marti, ca a discutat cu mai multi parlamentari independenti si ai PDL, de la care are "promisiuni ferme" ca vor vota "pentru".

De asemenea, Ponta a precizat ca asteapta voturi pentru motiune inclusiv de la deputatii grupului minoritatilor. El a refuzat sa dea nume, motivand ca nu doreste sa le creeze acestora probleme.

Adunand voturile pe care, in mod normal, ar conta opozitia, de la PSD si PNL, cu cele ale parlamentarilor care si-au facut publica intentia de a se exprima impotriva Cabinetului, se ajunge la un total de aproximativ 220 de voturi, insuficient pentru succesul motiunii de cenzura.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa o intalnire intre liderii PSD si cei liberali, ca ramane rezervat in ceea ce priveste sansele motiunii de cenzura, preferand sa fie realist.

Parlamentarii puterii

 Parlamentarii UNPR vor fi prezenti in sala, la dezbaterea motiunii, dar nu vor participa la procesul de vot. Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a sustinut, luni, ca grupurile parlamentare ale Uniunii nde opozitie si nu vor participa la vot. Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat, luni, ca, la motiunea de cenzura, parlamentarii democrat-liberali se vor ridica, vor spune prezent, fara sa se apropie de urnele de vot, aratand ca niciun membru PDL nu va vota.

Liderul deputatilor apartinand minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, luni, dupa intalnirea cu liderii PSD, ca grupul nu va vota motiunea de cenzura, dar nici nu va participa la vot.

Motiunea de miercuri este cea de a cincea cu care se confrunta un Cabinet condus de Emil Boc. Cea de a treia motiune impotriva Guvernului Boc, "11 impotriva Romaniei", initiata de PNL si UDMR, a fost adoptata in 13 octombrie 2009, insa dupa mai multe tentative de desemnare a unui nou Cabinet, tot Boc a fost numit premier.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
PDL: Motiunea de cenzura are la baza institgarea la violenta
PDL: Motiunea de cenzura are la baza institgarea la violenta

PDL sustine ca motiunea de cenzura nu are nicio sansa sa treaca, iar din aceasta cauza PSD "urmareste sa transforme neputinta sa politica din Parlament in actiuni de violenta in strada".

Kelemen Hunor: Discutam cu PSD din politete. Nu vom vota motiunea
Kelemen Hunor: Discutam cu PSD din politete. Nu vom vota motiunea

Kelemen Hunor a declarat ca Uniunea a acceptat aceasta intrevedere din politete, avand in vedere invitatia adresata de presedintele PSD, Victor Ponta, el subliniind ca UDMR nu va vota motiunea de cenzura.

Ponta: Ne mai trebuie patru voturi ca sa daramam guvernul Boc la motiune
Ponta: Ne mai trebuie patru voturi ca sa daramam guvernul Boc la motiune

Vizibil emotionat de testul pe care partidul sau il va da miercuri, in numele opozitiei, la motiunea de cenzura, presedintele PSD Victor Ponta a anuntat ca a reusit sa atraga de partea sa si cativa parlamentari ai puterii.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.