Votul electronic ar putea fi implementat in curand in Romania. Primele orase in care va fi testat sistemul
Se fac primii pasi, deocamdata experimentali, pentru introducerea votului electronic in Romania. Asociatia ''Pro Democratia'' a pus la punct o platforma prin care cetatenii isi pot exprima optiunile, in mod securizat, pe internet.
Daca ar deveni realitate, aceasta modalitate de scrutin i-ar ajuta si pe cei din diaspora sa voteze rapid din orice colt al Pamantului.
Locuitorii din Brasov, Fagaras si Rasnov sunt primii care vor testa sistemul de vot online si vor raspunde la niste intrebari legate de felul in care sunt administrate orasele. Desi totul este deocamdata in faza de experiment, autoritatile promit ca vor tine seama de rezultate.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Primii care sunt chemati in fata urnei virtuale sunt locuitorii din Brasov care trebuie sa decida prin scrutinul online daca se va introduce sau nu sens unic pe acesta strada.
Ionut Tata, presedintele Asociatiei Pro Democratia: "Este un experiment pe care il facem acum si vrem sa punem aceasta experienta, sa o punem pe masa autoritatilor, cu bunele si relele ei pentru a le arata ca se poate, ce se poate, unde sunt problemele care trebuie mai bine reglementate."
Pentru a vota electronic, alegatorii trebuie sa intre pe site-ul votulmeuonline.ro.
Andrada Brata: "Incepe sa-si completeze datele, nume prenume, cod numeric, foarte important, numar de telefon astfel incat daca exista o problema, sa-l putem contacta."
Datele celor care se inregistreaza sunt corelate cu cele din baza Autoritatii Electorale Permanente si, dupa verificare, alegatorul primeste acces in sistem.
Claudiu Petra, director adjunct Autoritatea Electorala Permanenta: "Institutia este deschisa fata de noutate, insa trebuie sa vedem care sunt avantajele, cat si riscurile pe care le presupune o astfel de modalitate de exprimare a votului."
Softul a fost realizat de cativa tineri romani, care pana acum au lucrat in strainatate. Multi dintre ei s-au lovit de cozi nesfarsite cand au vrut sa voteze.
Sorin Pavel, dezvoltatorul softului: "Eu am avut norocul sa stau doar o ora la coada, colegii mei insa au stat de la 9 dimineata, la 9 seara si nu este ok."
In acest moment legislatia din Romania permite pe langa votul la urna doar votul prin corespondenta.