Viziunile presedintelui Iohannis. Care este cel mai important proiect de tara, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la receptia cu ocazia Zilei Europei de la Palatul Cotroceni, ca, in scurt timp, Romania va face pasi semnificativi pentru a deveni stat membru al spatiului Schengen.

"Am sarbatorit, recent, implinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, un moment deosebit pentru toti romanii, acum cetateni europeni cu drepturi depline. Romania este, astazi, nu doar un stat profund atasat valorilor care definesc Uniunea Europeana si un puternic sustinator al adancirii procesului de integrare europeana, Romania este o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, un partener angajat in sustinerea statului de drept, in apararea libertatii fundamentale si in promovarea economiei de piata.

Dupa mai mult de 8 ani de la momentul aderarii, putem afirma ca am pornit pe un drum ireversibil si am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este inca finalizat. Am convingerea ca, in scurt timp, vom face pasi semnificativi pentru a deveni membri ai spatiului Schengen", a spus Iohannis.

El a aratat ca pe 9 mai se marcheaza Ziua Europei, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si proclamarea Independentei de stat a Romaniei. De asemenea, seful statului a amintit ca au trecut 65 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeana, prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.

"Despre Europa s-au spus si se pot spune multe lucruri. Europa cetatenilor este un spatiu al libertatii si democratiei, al dialogului si diversitatii, al prosperitatii si sanselor egale. As vrea sa folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim sa fie Europa pentru fiecare dintre cetatenii sai si cum o putem face mai puternica in serviciul lor. Perioada pe care o traversam nu este una deloc simpla. Numeroase provocari - de la cele de securitate la cele economice, de la cele institutionale la cele legate de migratie - ne incearca angajamentul, determinarea si capacitatea de actiune comuna. Trebuie sa fim constienti de ele, dar nu sa ne sperie. Nu exista constructie durabila care sa nu fi avut de trecut teste si de infruntat circumstante", a afirmat Iohannis.

Citește și
klaus iohannis
Iohannis: Aderarea la Schengen si adoptarea monedei unice, inca procese de integrare nefinalizate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca in fata provocarilor de securitate trebuie sa existe solidaritate.

"In fata xenofobiei si extremismului sa fim uniti pentru apararea drepturilor si libertatilor, a valorilor tolerantei si incluziunii, a unitatii in diversitate care exprima cel mai bine esenta Uniunii Europene. in fata scepticismului si indoielii, sa fim curajosi in a continua si consolida procesul de integrare europeana si de extindere. In fata dificultatilor economice, sa raspundem prin solutii comune si institutii eficiente. Avem nevoie de o Uniune Economica si Monetara puternica, cu o Uniune Bancara functionala. Avem nevoie de o Piata Interna fara bariere si de o Uniune a Energiei care sa ne asigure securitatea energetica. Trebuie sa consolidam Spatiul Schengen ca singura optiune viabila pentru siguranta cetatenilor nostri. Trebuie sa continuam extinderea Uniunii pentru ca astfel vom deveni mai puternici", a declarat seful statului.

El a precizat ca adoptarea monedei unice euro reprezinta cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

"Aderarea la zona euro impune, insa, o pregatire serioasa si un efort sustinut si bine coordonat in urmatorii ani din partea tuturor actorilor relevanti - politici, guvernamentali, bancari. Sunt convins ca, in acest fel, vom putea sa indeplinim acest angajament si sa raspundem asteptarilor pe care romanii le au", a aratat Iohannis.

In final, el le-a transmis romanilor si tuturor cetatenilor europeni "La multi ani!".

La receptia de Ziua Europei organizata in gradina Palatului Cotroceni au participat fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta, mai multi membri ai Guvernului, printre care Rovana Plumb, Robert Cazanciuc, Nicolae Banicioiu si Eugen Teodorovici, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, politicieni - copresedintele PNL Vasile Blaga, presedintele PSRo, Mircea Geoana, sefi de institutii - procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, presedintele CSM, Marius Tudose, reprezentanti ai cultelor religioase, cat si ai organizatiilor non-guvernamentale si mass-media.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Vizita oficiala a lui Klaus Iohannis, in Italia. Presedintele a fost primit fara intonarea imnurilor nationale
Vizita oficiala a lui Klaus Iohannis, in Italia. Presedintele a fost primit fara intonarea imnurilor nationale

Presedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul Quirinale din Roma, de presedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Iohannis: Aderarea la Schengen si adoptarea monedei unice, inca procese de integrare nefinalizate
Iohannis: Aderarea la Schengen si adoptarea monedei unice, inca procese de integrare nefinalizate

Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, relateaza Mediafax.

Reportaj Euronews despre aderarea Romaniei la Schengen. Cum sunt vazuti granicerii care
Reportaj Euronews despre aderarea Romaniei la Schengen. Cum sunt vazuti granicerii care "vaneaza" imigrantii ilegali

Jurnalistii de la Euronews arata intr-un reportaj despre Romania ca tara noastra inca nu este membru al Spatiului Schengen, dar isi doreste cu ardoare acest lucru si arata bunavointa in securizarea granitelor europene.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.