Viorica Dăncilă: ”Vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”
Viorica Dăncilă a ținut un discurs, duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.
Prim-ministrul a făcut afirmaţia duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii, unde ea efectuează o vizită de câteva zile.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
”După cum știm, președintele Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas, admirabil și curajos, ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian.
De asemenea, acest gest a lansat la nivel internațional un proces de reflecție. Guvernul României a inițiat de atunci un proces de evaluare a oportunității mutării ambasadei României la Ierusalim. De aceea, sunt încântată să anunț astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizionat din țara mea, și în deplin consens, eu ca prim-ministru al României, și guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă.
Comunicatul oficial al Guvernului, după discurs. Nu apare informația că va fi mutată ambasada:
”Aflată în vizită de lucru la Washington, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, duminica, 24 martie, la sesiunea inaugurală a Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), la invitația organizatorilor. Este pentru prima data când un premier roman sustine o alocutiune inaugurala in cadrul acestui important forum politic international.
Primul ministru a evidențiat statutul României de Partener Strategic al Statelor Unite ale Americii și de prieten apropiat al Statului Israel și al poporului evreu. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că România este unul dintre cei mai fermi și constanți aliați ai Statelor Unite si a subliniat că fundamentul relației bilaterale româno-americane rămâne împărtășirea valorilor și principiilor democratice. Relația româno-americană se află pe un parcurs ascendent în cadrul Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile acestuia – politică, economică și strategică.
Șeful Executivului a menționat ca Romania continua relația specială, strategica si economică cu Israelul, care va fi consolidata si printr o ședinta comuna a celor doua Guverne, ce va fi organizata cât mai curând. De asemenea, premierul Dăncila a arătat ca este ferm hotărâtă sa contribuie la o relație tot mai strânsă a Israelului cu Uniunea Europeana.
Anul trecut s-au împlinit 70 de ani de relații neîntrerupte cu Statul Israel, România fiind singurul stat din regiunea sa care, în 1967, a luat decizia istorică de a continua relațiile cu statul evreu. Premierul român a subliniat că, pentru țara noastră, legătura cu Israelul este, înainte de toate, organică, prin comunitatea originarilor din România, semnificativă sub aspect numeric, dar și al contribuției sale la înființarea și dezvoltarea Statului Israel.
În acest context, primul eveniment organizat de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului, desfășurându-se sub egida Parlamentului European. De asemenea, la finalul mandatului presedintiei rotative, va fi organizat un eveniment similar, la Bucuresti care va marca faptul ca ne unesc valorile comune și ne dorim să asigurăm o mai bună protecție a comunităților evreiești la nivel european si mondial.
De asemenea, a sustinut angajamentul Romaniei pentru sprijinirea procesului de pace si identificarea unei solutii pasnice.
AIPAC este una dintre cele mai puternice organizații din SUA, al cărei rol declarat este de a „întări, proteja și promova relația SUA-Israel într-o manieră care întărește securitatea Statelor Unite și a Israelului”. La conferintele organizate in anii precedenți au mai participat președinții SUA Donald Trump si Barack Obama, vicepreședintele SUA Mike Pence, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. La reuniunea din acest an participa vicepreședintele SUA Mike Pence și premierul israelian Benjamin Netanyahu.”
Klaus Iohannis, critici dure în mai 2018, după ce Guvernul a anunțat prima dată că intenționează să mute ambasada
„Părerea mea a rămas aceeași: Guvernul nu trebuia să se apuce de o temă care este a președintelui. Greșeala a fost făcută. Ceea ce trebuie să facem acum e să o reparăm. Nu avem absolut niciun interes ca România să își strice relațiile de prietenie, de exemplu, cu Israelul pentru niște politicieni care nu au înțeles care este rostul lor. Aceste teme sunt foarte sensibile. În momentul în care voi lua o decizie, o să vă spun aceste chestiuni”, a spus președintele Iohannis pe 4 mai 2018.
În opinia sa, „mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim ține, mai degrabă, de finalizarea proceselor de pace din zonă decât de voința politică a unui actor din Europa.
Întrebat dacă susține o discuție referitoare la mutarea Ambasadei, președintele Iohannis a precizat: „În Israel se discută de 20 de ani despre această opțiune. În realitate, se discută de mai mult timp, dar discuția rămâne una prospectivă, atâta vreme cât condițiile cerute de ONU, de Uniunea Europeană, nu sunt îndeplinite. Noi nu putem să face o politică externă care se bazează pe ce? Pe o dorință, oricât de legitimă ar fi, dar care nu se încadrează în cerințele dreptului internațional. Aceste chestiuni au mai fost discutate, nu se rezumă la a interpreta în mod amatoristic Constituția României. Sunt chestiuni extrem de complicate, legate de pacea din Orientul Mijlociu. Când am discutat cu premierul Netanyahu, care m-a sunat pentru această chestiune, eu i-am spus că înțelegem dorința de a muta capitala acolo și, istoric, cultural, există motivații puternice pentru această dorință, dar mutarea ambasadelor ține mai degrabă de finalizarea procesului de pace din zonă”, a mai spus Klaus Iohannis la acea dată.