Luptă pentru putere în PSD. Dăncilă ar urma să demisioneze astăzi, iar Ciolacu va prelua interimar șefia partidului

Ultima actualizare: 26-11-2019 07:52

Alegerile au trecut, este vremea schimbarilor. Pe lumină, înfrângerea suferită de PSD a deschis o nouă luptă, cea pentru putere.

Potrivit unor surse, Viorica Dăncilă ar fi acceptat să faca un pas în spate, iar marți ar urma să își depună demisia din fruntea partidului.

Aripa condusă de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu ar vrea sa impună o nouă conducere. Una colectivă, de această dată, cu o formula de 5 președinti executivi, printre care și Gabriela Firea, plus un președinte interimar.

Marcel Ciolacu ar urma să preia interimar conducerea PSD.

„Am discutat în această seară cu Viorica Dăncilă, despre întâlnirea pe care urmează să o am cu președinții de organizații pentru a discuta despre rezultatul obținut la aceste alegeri. Este firesc sa se întâmple acest lucru după orice scrutin. A fost un rezultat care nu ne mulțumește pe niciunul dintre noi, dar asta nu înseamnă ca nu există soluții”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook luni seara.

Scorul Vioricăi Dăncilă, cel mai slab din istoria PSD

 

Scorul cu care a pierdut alegerile Viorica Dăncilă este cel mai prost din istoria PSD. Niciunul dintre foştii candidaţi social-democraţi la preşedinţia ţării nu a primit atât de puţine voturi.

Ion Iliescu era ales, în 1992, cu peste 7,3 milioane de voturi, în 1996 cu 5,9 milioane iar în 2000 cu 6,6 milioane de voturi. Adrian Năstase obţinea în 2004, 4,8 milioane de voturi, în timp ce Mircea Geoană şi Victor Ponta au primit încrederea a 5,2 milioane de români.

Acum, Viorica Dăncilă este cel mai slab candidat PSD - cu 3,3 milioane de voturi.

Nouă formulă de conducere în PSD

 

Cu sau fără voia ei, social-democraţii pregătesc o nouă formula prin care să fie condus partidul, cel puţin până la alegerile următoare. Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu au început negocierile subterane şi vor că deciziile să fie luate, de acum înainte, de un preşedinte interimar, alături de 5 preşedinţi executivi. Cei cinci sunt Gabriela Firea, Paul Stănescu, Marian Oprișan, Claudiu Manda şi Niculae Bădălău, iar preşedinte interimar Marcel Ciolacu.

În prima zi după înfrângerea ruşinoasă de la alegerile prezidenţiale, liderii PSD au preferat să negocieze puterea în partid departe de ochii lumii. "PSD are nevoie de un nou început", a scris pe Facebook şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vorbind despre o analiză şi la conducerea centrală a partidului, nu doar în organizaţiile judeţene. Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălau, cere şi el "măsuri ferme".

Şi cum Viorica Dăncilă rămâne din ce în ce mai singură în PSD, în noaptea alegerilor şi-a chemat întăriri. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a venit în sediul din Kiseleff, fiind prezentat chiar vicepreşedinte, în conducerea PSD.

Gabriel Oprea a refuzat duminică seară să-şi explice apariţia la sediul PSD, însă a revenit luni cu explicaţii, pe Facebook - "Am fost invitat să revin în PSD. Nu am venit la ciolan, am venit la greu, să ajut şi cred că trebuie să fim uniţi."

Vestea că Oprea a revenit în prim planul PSD i-a nemulţumit şi mai mult pe unii social-democraţi care vor acum o altă conducere.

Deciziile vor fi luate însă marți seară, în Comitetul Executiv Naţional.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO