Cine ramane si cine pleaca din Guvern? Remanierea se face astazi
UPDATE: Parlamentarii PDL au votat, in majoritate, pentru remanierea Guvernului, inregistrandu-se doar 12 abtineri, varianta ca Executivul sa-si depuna demisia intrunind doar sase voturi "pentru".
Dupa o sedinta de 4 ore, premierul a spus ca s-a decis remanerea Guvernului, dar nu a dat detalii. Emil Boc le-ar fi transmis colegilor de partid ca daca nu sunt dispusi sa sustina in continuare Guvernul isi va da demisia.
Foarte bun, bun, satisfacator, nesatisfacator. Care dintre calificative i se potriveste oare lui Videanu, care lui Vladescu, lui Seitan, Elenei Udrea sau lui Radu Berceanu? Pentru fiecare ministru in parte parlamentarii PDL au avut de bifat o varianta, intr-un fel de teste grila despre activitatea ministrilor inainte de remaniere.
Alegeri 2024
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
Sunt importante ele si discutiile indelungi fie la Cotroceni, fie la Palatul Victoria, dar totul capata un iz profund democratic cand e scris negru pe alb.
Premierul Emil Boc a declarat la iesirea de la intrunirea cu parlamentarii, ca a prezentat doua variante - depunerea mandatului intregului Guvern sau continuarea cu un Cabinet remaniat - optiunea alesilor democrat-liberali fiind cea legata de remaniere.
"Am venit in fata parlamentarilor PDL, de care depinde, alaturi de partenerii de Guvernare, soarta Guvernului, si am pus pe masa cele doua alternative pe care le avem: prima alternativa a fost sa analizam depunerea mandatului intregului Guvern si a doua optiune, continuarea cu un Guvern remaniat. Optiunea pe care am adoptat-o a fost aceea de a continua cu un Guvern remaniat", a spus Boc.
Abia joi vom afla oficial numele ministrilor remaniati, dupa sedinta Comitetului Director al PDL, convocat in sesiune extraordinara pentru joi la ora 16:00.
Inainte de sedinta de miercuri, de la Parlament, unul dintre ministrii care a binevoit sa discute putin cu presa, inainte de inceperea sedintei cu premierul, a fost Gabriel Sandu, seful Comunicatiilor. El a recunoscut, simplu, ca are "foarte mari emotii".
Cu toate acestea, Gabriel Sandu considera ca si-a facut treaba in calitate de ministru al Comunicatiilor: "Pe 25 septembrie avem E-Romania e functional. Mi-am facut treaba".
Mult mai lejer s-a dus la sedinta ministrul Finantelor. El a declarat ca ca se simte "relaxat" si ca nu are ce sa-si reproseze. Prin urmare, Sebastian Vladescu doreste sa-si continue mandatul, chiar daca sunt parlamentari din PDL care ii cer demisia.
In schimb, ministrul Transporturilor a raspuns in "doi peri" jurnalistilor, inainte de a intra in sala de sedinte. Intrebat ce se asteapta sa-i reproseze parlamentarii, Radu Berceanu a raspuns sec: "Tot".
Relaxati, ministrii despre care presa a scris ca si-ar putea pierde functiile in Guvern, au declarat miercuri dimineata ca nu se simt vizati de aceasta remaniere.
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, nu vede, de exemplu, deficiente prea mari in actuala formula: "Cred ca este un cabinet bun, insa intotdeauna este loc de mai bine."
Intrebat de jurnalisti daca are emotii, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat razand: "Se vede ca am emotii, nu?"
Si ministrul de Interne, Vasile Blaga, a fost intrebat astazi daca are ceva sa isi reproseze: "Dumneavoastra, daca va uitati in oglinda, nu aveti nimic sa va reprosati niciodata? Nu exista nimeni care sa nu poata sa spuna.
Oricum, in randul partidului se vorbeste deja de ministrii ce vor cadea si posibilii inlocuitori.
Lui Radu Berceanu, dat ca remaniabil la bursa zvonurilor, atat presedintele cat si premierul i-au reprosat ca, din infrastructura, lipsesc banii europeni. Nici intre colegii de partid nu are multi sustinatori.
Locul lui ar putea fi luat de catre Ioan Pistru sau Constantin Dascalu, ambii secretari de stat in cadrul ministerului condus de Berceanu.
Un alt ministru care ar putea pleca, Mihai Seitan, a primit si el o serie de critici din partea parlamentarilor, intre care proasta comunicare.
In locul sau a fost vehiculat numele unui fost ministru al muncii, Gheorghe Barbu, acum administrator al cladirii Palatului Parlamentului.
Lipsa fondurilor europene i se reproseaza si ministrului de la Agricultura. Pe motiv ca nu este membru PDL, el nu obisnuia sa mearga la sedintele de partid, ori tocmai asta i-au reprosat democrat-liberalii.
In locul lui s-ar putea instala Valeriu Steriu, deputat UNPR, care a reprezentat patroantele din industria alimentara si spera la postul de la agricultura inca din 2008, cand era membru PSD.
Despre Gabriel Sandu, colegii din partid au spus, intre altele, ca nu isi indeplineste atributiile la minister si ca actioneaza in interes personal si ca nu a reusit implementarea proiectului de informatizare a societatii, "e-romania".
Pentru portofoliul de la comunicatii este vehiculat numele deputatului PDL William Branza si cel al liderului grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.
La sfarsitul lunii iunie, seful statului a cerut ca Guvernului sa i se acorde o perioada de gratie de 60 de zile, pana la 1 septembrie, pentru ca aplicarea masurilor de austeritate si a programului de restructurare sa-si dovedeasca eficienta.
Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat ca, impreuna cu parlamentarii PDL, va face o analiza a membrilor Executivului condus de Emil Boc in data de 1 septembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, emil boc, ministri, traian basescu, remaniere,
Dată publicare:
01-09-2010 00:00