Cine ramane si cine pleaca din Guvern? Remanierea se face astazi

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Parlamentarii PDL au votat, in majoritate, pentru remanierea Guvernului, inregistrandu-se doar 12 abtineri, varianta ca Executivul sa-si depuna demisia intrunind doar sase voturi "pentru".

Dupa o sedinta de 4 ore, premierul a spus ca s-a decis remanerea Guvernului, dar nu a dat detalii. Emil Boc le-ar fi transmis colegilor de partid ca daca nu sunt dispusi sa sustina in continuare Guvernul isi va da demisia.

Foarte bun, bun, satisfacator, nesatisfacator. Care dintre calificative i se potriveste oare lui Videanu, care lui Vladescu, lui Seitan, Elenei Udrea sau lui Radu Berceanu? Pentru fiecare ministru in parte parlamentarii PDL au avut de bifat o varianta, intr-un fel de teste grila despre activitatea ministrilor inainte de remaniere.

Sunt importante ele si discutiile indelungi fie la Cotroceni, fie la Palatul Victoria, dar totul capata un iz profund democratic cand e scris negru pe alb.

Premierul Emil Boc a declarat la iesirea de la intrunirea cu parlamentarii, ca a prezentat doua variante - depunerea mandatului intregului Guvern sau continuarea cu un Cabinet remaniat - optiunea alesilor democrat-liberali fiind cea legata de remaniere.

Citește și
Adriean Videanu
Videanu ar putea sa plece din Guvern si sa devina seful PDL
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am venit in fata parlamentarilor PDL, de care depinde, alaturi de partenerii de Guvernare, soarta Guvernului, si am pus pe masa cele doua alternative pe care le avem: prima alternativa a fost sa analizam depunerea mandatului intregului Guvern si a doua optiune, continuarea cu un Guvern remaniat. Optiunea pe care am adoptat-o a fost aceea de a continua cu un Guvern remaniat", a spus Boc.

Abia joi vom afla oficial numele ministrilor remaniati, dupa sedinta Comitetului Director al PDL, convocat in sesiune extraordinara pentru joi la ora 16:00.

Inainte de sedinta de miercuri, de la Parlament, unul dintre ministrii care a binevoit sa discute putin cu presa, inainte de inceperea sedintei cu premierul, a fost Gabriel Sandu, seful Comunicatiilor. El a recunoscut, simplu, ca are "foarte mari emotii".

Cu toate acestea, Gabriel Sandu considera ca si-a facut treaba in calitate de ministru al Comunicatiilor: "Pe 25 septembrie avem E-Romania e functional. Mi-am facut treaba".

Mult mai lejer s-a dus la sedinta ministrul Finantelor. El a declarat ca ca se simte "relaxat" si ca nu are ce sa-si reproseze. Prin urmare, Sebastian Vladescu doreste sa-si continue mandatul, chiar daca sunt parlamentari din PDL care ii cer demisia.

In schimb, ministrul Transporturilor a raspuns in "doi peri" jurnalistilor, inainte de a intra in sala de sedinte. Intrebat ce se asteapta sa-i reproseze parlamentarii, Radu Berceanu a raspuns sec: "Tot".

Relaxati, ministrii despre care presa a scris ca si-ar putea pierde functiile in Guvern, au declarat miercuri dimineata ca nu se simt vizati de aceasta remaniere.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, nu vede, de exemplu, deficiente prea mari in actuala formula: "Cred ca este un cabinet bun, insa intotdeauna este loc de mai bine."

Intrebat de jurnalisti daca are emotii, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat razand: "Se vede ca am emotii, nu?"

Si ministrul de Interne, Vasile Blaga, a fost intrebat astazi daca are ceva sa isi reproseze: "Dumneavoastra, daca va uitati in oglinda, nu aveti nimic sa va reprosati niciodata? Nu exista nimeni care sa nu poata sa spuna. "

Oricum, in randul partidului se vorbeste deja de ministrii ce vor cadea si posibilii inlocuitori.

Lui Radu Berceanu, dat ca remaniabil la bursa zvonurilor, atat presedintele cat si premierul i-au reprosat ca, din infrastructura, lipsesc banii europeni. Nici intre colegii de partid nu are multi sustinatori.

Locul lui ar putea fi luat de catre Ioan Pistru sau Constantin Dascalu, ambii secretari de stat in cadrul ministerului condus de Berceanu.

Un alt ministru care ar putea pleca, Mihai Seitan, a primit si el o serie de critici din partea parlamentarilor, intre care proasta comunicare.

In locul sau a fost vehiculat numele unui fost ministru al muncii, Gheorghe Barbu, acum administrator al cladirii Palatului Parlamentului.

Lipsa fondurilor europene i se reproseaza si ministrului de la Agricultura. Pe motiv ca nu este membru PDL, el nu obisnuia sa mearga la sedintele de partid, ori tocmai asta i-au reprosat democrat-liberalii.

In locul lui s-ar putea instala Valeriu Steriu, deputat UNPR, care a reprezentat patroantele din industria alimentara si spera la postul de la agricultura inca din 2008, cand era membru PSD.

Despre Gabriel Sandu, colegii din partid au spus, intre altele, ca nu isi indeplineste atributiile la minister si ca actioneaza in interes personal si ca nu a reusit implementarea proiectului de informatizare a societatii, "e-romania".

Pentru portofoliul de la comunicatii este vehiculat numele deputatului PDL William Branza si cel al liderului grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.

La sfarsitul lunii iunie, seful statului a cerut ca Guvernului sa i se acorde o perioada de gratie de 60 de zile, pana la 1 septembrie, pentru ca aplicarea masurilor de austeritate si a programului de restructurare sa-si dovedeasca eficienta.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat ca, impreuna cu parlamentarii PDL, va face o analiza a membrilor Executivului condus de Emil Boc in data de 1 septembrie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Seitan: Oricine se poate simti vizat de remaniere. Eu nu am primit semnale
Seitan: Oricine se poate simti vizat de remaniere. Eu nu am primit semnale

Ministrul muncii, Mihai Seitan, sustine ca oricine se poate simti amenintat cu remanierea, precizand ca el nu a primit pana in prezent vreun semnal in acest sens de la premier.

Videanu ar putea sa plece din Guvern si sa devina seful PDL
Videanu ar putea sa plece din Guvern si sa devina seful PDL

Premierul Emil Boc cauta solutii pentru o remaniere guvernamentala care sa impace atat partidul si Cotroceniul. Seful Executivului a avut, marti, o zi de plimbare intre Palatele Victoria si Cotroceni.

Basescu si evaluarea ministrilor din cabinetul Boc. Cine ramane in Guvern?
Basescu si evaluarea ministrilor din cabinetul Boc. Cine ramane in Guvern?

Marti a avut loc o intalnire de taina intre seful statului si premier, pentru ca cel mai probabil miercuri, la 1 septembrie, sa se faca si mult discutatele schimbari.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.