Victor Ponta: PSD sustine o reforma electorala care sa permita votul "pe liste"
PSD sustine "intoarcerea la lista" si o reforma electorala care sa permita alegeri din care sa rezulte o Camera a Deputattilor cu 300 de membri si un Senat cu cate doi senatori pe judet, a declarat premierul Ponta, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Premierul si-a exprimat astfel, intr-o conferinta de presa, nemultumirea cu privire la numarul mare de parlamentari, inclusiv cu referire la situatia din Gorj, judetul avand 11 parlamentari, in loc de opt, cati au fost in legislatura trecuta, pe doua colegii de deputati si unul de senator existand cate doi alesi, informeaza Mediafax.
Ponta a mentionat ca legea uninominalului pur, convenabila partidului sau, va fi greu de acceptat de catre partidele "mici" si, ca urmare, PSD sustine "intoarcerea la lista".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ori ne intoarcem la lista, lista fiecarui partid, cu 300 de deputati, iar Senatul trebuie sa aiba ca atributii doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale, cu un numar mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judet sa aiba ca in America un numar de doi senatori", a spus Ponta, care a tinut sa dea asigurari ca in 2016 "ne vom intoarce la o cifra cat de cat normala".
Premierul a precizat ca in 2013 va fi facuta si regionalizarea Romaniei, lucru care va fi realizat odata cu modificarea Constitutiei.
"Daca n-o facem in 2013, iar mai asteptam cativa ani. Acum putem, avem si majoritate, nu avem alegeri, nu avem niciun impediment. Avem si obligatia ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem structurile pregatite pentru un nou exercitiu financiar multianual, iar in cazul Olteniei chiar avem si pregatite psihologic toate cele cinci judete. Nu ma intrebati cine va fi insa presedinte, ca aici…", a spus premierul.
Ponta a mentionat ca o regiune nu va avea o capitala propriu-zisa, ci centre de decizie.
"Ar fi o mare greseala sa strangi totul intr-un singur oras. Noi fugim sa nu mai strangem totul la Bucuresti, asa incat ideea de dezvoltare uniforma intr-o regiune este aceea de a avea centre diferite, in functie de atributiile care revin regiunii", a spus Ponta.