Victor Ponta: Justitia nu s-a reformat; nici nu mai tin minte pentru ce a fost condamnat Mischie
Victor Ponta a declarat, joi, ca justitia nu s-a reformat si nu e performanta. El sustine ca o reforma reala in domeniu presupune si termene mai scurte la procese.
Premierul a dat ca exemplu cei noua ani care s-au scurs pana la condamnarea definitiva a fostului presedinte al CJ Gorj Nicolae Mischie.
Ponta a spus, in calitate de ministru interimar al Justitiei, ca pana si el uitase faptele pentru care mai era judecat Mischie, mentionand ca dupa atata timp efectul unei condamnari asupra oamenilor este mult mai redus decat atunci cand justitia ar pronunta o sentinta mult mai apropiata de data la care se produc faptele in baza carora este acuzata o persoana.
Alegeri 2024
18:09
Cine preia frâiele PNL după demisia lui Nicolae Ciucă. Varianta-surpriză avansată de liberali
18:02
Pentru ce au votat, de fapt, românii din diaspora la alegerile prezidențiale. Câți s-au prezentat la vot
18:01
A „stat sub radar” și a „păcălit” sondajele. Cum era cotat Călin Georgescu în urmă cu o lună
17:52
S-a încheiat numărarea voturilor din diaspora. Cum arată rezultatele oficiale
"De fapt, justitia nu s-a reformat si nu e performanta. Cand a fost condamnat domnul Mischie pana si eu nu mai tineam minte pentru ce a fost condamnat, daca nu se judeca procesele mai repede. Cine e vinovat plateste, cine e nevinovat, scapa. Asa tinem un proces noua ani, zece ani, 15 ani si care mai e efectul pentru oameni dupa zece ani ca cineva mai primeste o pedeapsa?", a intrebat, retoric, premierul Victor Ponta.
Acesta a mentionat ca, in calitate de ministru interimar al Justitiei, isi doreste o reforma reala in sistem, reforma care sa presupuna cel putin trei modificari de baza, care sa fie in avantajul oamenilor de rand.
"Am de gand sa mergem mai departe cu reforma adevarata a Justitiei, care ar insemna procese mai scurte, accesibilitate pentru oameni, ca daca nu ai bani sa mergi de 100 de ori la Bucuresti sau Craiova te lasi pagubas si oamenii nu au bani ca sa plateasca, iar judecatorii sau procurorii, cand gresesc, sa plateasca, pentru ca si noi cand gresim platim", a declarat Ponta.
Premierul a mentionat ca de-abia dupa ce ar fi indeplinite aceste trei conditii pe care le considera de baza justitia din Romania ar putea fi una cu care "sa se mandreasca" si presedintele Traian Basescu.