Victor Ponta: Daca se doresc anticipate, ramane actuala lege electorala. Isi asuma PNL aceasta situatie?
Premierul Victor Ponta raspunde, intr-o postare pe Facebook, declaratiilor facute de liderii PNL, referitoare la depunerea unei motiuni de cenzura - in vederea preluarii guvernarii.
"Am luat act despre anuntul facut de liderii PNL si sigur respect dreptul Opozitiei de a actiona cum considera. Dar pentru a putea avea o reactie serioasa, nu doar politicianista, este nevoie de dialog pentru a lamuri urmatoarele aspecte esentiale: 1 - daca se doresc alegeri anticipate, aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). isi asuma PNL aceasta situatie?", noteaza Ponta.
"Inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!! isi asuma PNL aceasta situatie?", continua el.
Victor Ponta sustine, de asemenea, ca "pentru a avea anticipate este nevoie, in conformitate cu art. 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern".
"In total cel putin 100 de zile de instabilitate!!! Isi asuma PNL aceasta situatie?", adauga el.
Liderul PSD aminteste totodata ca la votul din 15 decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pentru Opozitie. "S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar ?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! isi asuma PNL aceasta situatie?", mai noteaza el.
"In concluzie, adresez un apel liderilor PNL sa avem un dialog si sa gasim un consens in primul rand pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ-teritoriale! Dupa care sigur facem si alegeri! Nu cred ca interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public. Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public", mentioneaza Ponta.
Copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au declarat luni ca doresc preluarea guvernarii prin initierea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Ponta si negocierea unei majoritati in actualul Parlament, deoarece alesii nu ar vota in majoritate pentru declansarea anticipatelor. Declaratiile au fost facute intr-o conferinta de presa comuna, la care au luat parte cei doi copresedinti PNL.
Conform Constitutiei, mecanismul de dizolvare a Parlamentului si declansare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitarii de investitura a doua propuneri de Guvern. Alina Gorghiu a facut referire la cum doreste PNL sa preia guvernarea, invocand ideea alegerilor parlamentare anticipate. "Ne dorim in primul rand alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, sa stiti ca stim ca este un lucru care se poate indeplini extrem de dificil, asta este Constitutia, cu ea defilam si noi, acestor dispozitii din Constitutie ne vom supune", a afirmat Gorghiu.
Copresedintele PNL a declarat ca in cursul sesiunii parlamentare care va incepe la 1 februarie va fi depusa o motiune de cenzura, insa tema si data depunerii acesteia va fi stabilita dupa ce programul de guvernare va fi finalizat. Gorghiu a fost intrebata daca, in aceste conditii, momentul depunerii motiunii de cenzura va fi in luna martie sau aprilie. "Decizia a fost una unanima in interiorul acestei sedinte privitoare la momentul la care vom face aceasta motiune de cenzura, si toata lumea a ajuns la concluzia urmatoare: ca in mod categoric o guvernare trebuie pregatita. O guvernare pregatita inseamna sa ai disponibil, lucrat in interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei sa exerciti guvernarea. Nu cred ca ne mai putem permite sa facem exercitii guvernamentale peste noapte sau sa credem ca putem sa ne ducem nepregatiti la Palatul Victoria, asa cum s-a intamplat de foarte multe ori cu guvernele Romaniei", a raspuns liderul PNL.
Ea a mentionat ca programul de guvernare poate fi finalizat si mai repede decat momentul de 28 februarie. "Nu cred ca poti sa depui o motiune de cenzura daca nu ai un program de guvernare pe care sa-l prezinti Parlamentului in secunda doi dupa ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor si etapizarea pe care noi astazi am stabilit-o. Nu putem sa avansam un calendar decat in acesti parametri", a mai explicat Gorghiu.
Copresedintele PNL, Vasile Blaga, a fost intrebat daca scopul motiunii de cenzura este acela de a duce la declansarea alegerilor anticipate sau daca acest obiectiv este unul separat. "Ne-am dori sa poata fi parcursi toti pasii pana sa ajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinsi ca al doilea guvern trece tocmai datorita numarului excesiv de mare de parlamentari si, si ei stiu, multi dintre ei, ca nu se vor regasi in viitorul Parlament si indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. si ma gandesc aici in special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, motiunea de cenzura este indreptata impotriva Guvernului, cu o oferta clara in fata - si v-a facut vorbire doamna copresedinte despre programul de guvernare – tocmai pentru ca noi stim ca un program de guvernare nu poate fi facut peste noapte, ca am mai facut. Toate partidele care sunt la putere sau in opozitie, cele importante, au mai facut peste noapte un program de guvernare. Va aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca sa nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu in care am fost si noi implicati – un program de guvernare intr-o noapte, se poate si asa – nu vrem sa mai repetam aceasta istorie", a raspuns Blaga.
El a fost intrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca motiunea de cenzura anuntata sa fie adoptata. "Vom discuta exact cand acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o noua majoritate in jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forte politice din Parlament, exceptand PSD", a replicat Blaga.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, PSD, PNL, Vasile Blaga, victor ponta, alina gorghiu, anticipate,
Dată publicare:
06-01-2015 08:46