Varujan Vosganian: Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de 50 de bani

Varujan Vosganian
Inquam

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru, susţine că înclinaţia românilor spre autoconsum "ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei" pentru că grădinile, coteţele şi atelierele din curte produc PIB, nu şi impozite.

Fostul liberal a postat pe contul său de pe Facebook un mesaj intitulat ”Punguța cu doi bani”, în care a încercat să explice faptul că neimpozitarea produselor țăranilor produce pagube la bugetul de stat.

"Punguţa cu doi bani...

Fiecare ou mâncat de la găină din curte 'văduveşte' bugetul de cincizeci de bani ! :-)

Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie.

Citește și
Demisie Varujan Vosganian
Vosganian si-a dat demisia din PNL, dupa ce a scapat de urmarirea penala prin metoda "scutul din Senat"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe.

În schimb, oul din coteţ, în drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădina, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stană etc. etc.

Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti.

Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei" - a scris Vosganian pe rețeaua de socializare.

Această postare a avut peste 260 de distribuiri și zeci de comentarii, majoritatea critice la adresa autorului - fapt care l-a determinat pe acesta să revină cu un nou mesaj.

Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje.

Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum.” - afirmă Varujan Vosganian.

În 2006, Vosganian a fost numit în funcția de ministru al economiei și comerțului în Guvernul Tăriceanu, apoi, din decembrie 2012 până în octombrie 2013, a fost ministru al economiei în guvernul Ponta 2.

În 2013, DIICOT a solicitat începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian pentru „complot si subminarea economiei naționale”, însă Sebatul României a respins această cerere.

Procurorii l-au acuzat că a favorizat compania Interagro, deținută de magnatul Ioan Niculae, să obțină prețuri preferențiale de la compania de stat Romgaz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Fostul ministru Adriean Videanu a fost inculpat in dosarul Romgaz-Interagro. ''Nimic nou nu s-a intamplat
Fostul ministru Adriean Videanu a fost inculpat in dosarul Romgaz-Interagro. ''Nimic nou nu s-a intamplat"

Adriean Videanu are de astazi oficial calitatea de inculpat in dosarul ''Romgaz-Interagro''. Fostul ministru al Economiei, a fost chemat la sediul DIICOT, unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile.

Vosganian si-a dat demisia din PNL, dupa ce a scapat de urmarirea penala prin metoda
Vosganian si-a dat demisia din PNL, dupa ce a scapat de urmarirea penala prin metoda "scutul din Senat"

La o zi dupa ce senatorii nu au fost de acord sa-l puna Varujan Vosganian la dispozitia procurorilor, liberalul s-a retras din partid.

Recomandări
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.