Inițiativa ”Fără penali” a fost, din nou, blocată în Senat. Barna: ”Au mințit. Au boicotat”

Ultima actualizare: 12-11-2020 13:33
USR, fara penali
Agerpres

Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a fost, din nou, blocată în Senat, după ce USR PLUS a cerut organizarea unei noi şedinţe de plen a Senatului, exclusiv pentru votarea sa.

Biroul permanent al Senatului nu s-a mai reunit joi, din lipsă de cvorum.

Potrivit liderului grupului USR din Senat, Radu Mihail, citat de Agerpres, la şedinţă s-au prezentat doar preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, şi secretarul Biroului permanent, George Dircă (USR).

Liberalii au anunţat că au boicotat şedinţa Biroului permanent al Senatului, pe motiv că PSD, care are majoritate, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituţiei.

"PNL a boicotat şedinţa conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca iniţiativa 'Fără penali' să fie adoptată! În acest moment, PSD - 'groparul justiţiei', autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituţiei, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari. Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puţin de jumătate din senatori sunt în momentul de faţă membri PSD) de-abia aşteaptă să voteze împotriva proiectului 'Fără penali'. (...) Spre deosebire de alţii, noi nu avem încredere în PSD şi azi există riscul ca iniţiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloşiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat şi ilegitim", se arată într-o postare a PNL, pe Facebook.

Liberalii afirmă că garantează adoptarea, "odată cu învestirea noului Parlament", a iniţiativei "Fără penali" şi a propunerii de revizuire a Constituţiei în conformitate cu referendumul pe justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis din 26 mai 2019 şi votat de peste 6 milioane de români.

Anterior, liderul grupului USR din Senat a depus o solicitare pentru convocarea Biroului permanent, pentru a se decide organizarea unui plen în vederea adoptării iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice".

Dan Barna: ”Au mințit. Au boicotat. Au sfidat”

 

În replicăDan Barna, copreşedinte al alianţei, a reproşat PSD, PNL și UDMR că au mințit și că au boicotat inițiaitiva legislativă.

”Au mințit. Au boicotat. Au sfidat. Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali. USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali. Solicitarea USR a fost acceptată pentru ora 12:00. PSD, PNL și UDMR nu au venit.

Pretexte, scuze, explicații, orice ca să nu se întâmple. Realitatea e simplă și fiecare român o vede: au boicotat Fără Penali în Funcții Publice.” - a transmis Barna pe Facebook.

Miercuri, 11 noiembrie, ședinţa plenului Senatului de miercuri, pe a cărei ordine de zi era înscrisă această iniţiativă, nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum. Aflați în campanie electorală, parlamentarii s-au făcut încă o dată că votează inițiativa "Fără penali în funcții publice".

Proiectul este de doi ani în sertarele lor, iar PSD se laudă că îl susține ca să ajungă lege. Doar că tocmai miercuri, când ar fi trebuit să îl și voteze, social-democrații au cerut, pentru prima oară în pandemie, prezența fizică obligatorie la vot. Mulți senatori nu se aflau, însă, în Parlament.

Așa că USR și PNL au boicotat ședința. La final, plenul s-a suspendat și toate proiectele au rămas în aer.

USR și-ar fi dorit ca referendumul de modificare a Constituției să se desfășoare simultan cu alegerile parlamentare.

Candidați cu probleme penale la alegerile parlamentare

 

Condamnaţi la închisoare, incompatibili sau inculpaţi în dosare - aceștia se regăsesc şi anul acesta în rândul candidaţilor pentru Parlament.

Liderii partidelor politice s-au lăudat că nu mai susţin oameni certaţi cu legea, dar listele îi contrazic.

Liberalii vor să promoveze ca deputat un personaj incompatibil, condamnat la închisoare. În tot acest timp, cei de PSD susţin foşti miniştri cercetaţi de DNA, iar cei care n-au mai avut loc pe listele lor au mers la partidul lui Victor Ponta. DETALII AICI.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO