Scandal în Senat, ”Fără penali în funcții publice”. Barna: ”PSD şi PNL mimează preocuparea”
Inițiativa legislativă ”Fără Penali în funcții publice” a fost, miercuri, pe ordinea de zi a Senatului, însă plenul a fost suspendat din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii USR au decis să nu participe, în semn de protest.
Motivul? Comitetul Liderilor din Senat a decis că ședința din plen trebuie să fie organizată cu prezența fizică a parlamentarilor, deși, până acum, la ședințe s-a putut vota și prin telefon, din cauza epidemiei de Covid-19.
Liderul USR, Dan Barna, a acuzat PSD şi PNL că mimează preocuparea pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Astăzi am avut încă o dată dovada că PSD şi PNL mimează preocuparea pentru această iniţiativă legislativă, dar de fapt sunt folosite toate tertipurile posibile pentru a nu exista, pentru a nu se ajunge la acest vot fundamental pentru România. PSD, practic, a refuzat să admită şi să recunoască posibilitatea votului electronic, exact acel tip de vot care a fost folosit de Senat în ultimele luni fără niciun fel de problemă pentru toate iniţiativele, au inventat în această dimineaţă o obligativitate de vot fizic, care evident făcea imposibil atingerea pragului de 90 de voturi. (...) Tocmai acela este motivul pentru care senatorii USR nu au participat la cvorum, pentru că ar fi fost un simulacru prin care iniţiativa "Fără penali" ar fi fost respinsă şi aruncată într-o zonă de incertitudine legislativă. Nu vom permite acest lucru, vom insista", a declarat Barna la Senat, potrivit Agerpres.
El le-a cerut preşedinţilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, să susţină organizarea unui Birou permanent şi să se decidă apoi de către un comitet al liderilor în privinţa unui vot distinct în această săptămână pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", astfel încât să poată avea loc un referendum pe această temă odată cu parlamentarele din 6 decembrie.
"Această iniţiativă trebuie votată în această săptămână, pentru a putea avea referendum pe 6 decembrie. (...) Românii ne cer ca acest referendum să fie odată cu parlamentarele, varianta şi sănătoasă, şi economică, şi logică din toate punctele de vedere. (...) Le cer expres domnilor Ciolacu şi Orban să dea drumul iniţiativei "Fără penali". Ideea că o ţinem îngropată pretextând că nu există cale legislativă este una ridicolă şi este un evident simulacru", a spus liderul USR.
Potrivit acestuia, în realitate, soluţia corectă şi morală este cea a votului telefonic.
"Este pentru prima dată, în ultimele două luni, când se inventează (de către PSD - n.r.) această obligativitate a plenului fizic, în condiţiile de distanţare obligatorie, în condiţiile în care erau reguli foarte clare asumate chiar de Senat asupra numărului de senatori care pot să fie în sală la un moment dat. Deci, aceasta a fost o găselniţă pentru a mima că susţin "Fără penali", când în realitate nu doresc această iniţiativă", a susţinut Dan Barna.
Vlad Voiculescu: PSD și PNL ”au făcut un circ și au blocat tot”
La rândul său, președintele PLUS București, Vlad Voiculescu, a acuzat PNL și PSD că ”au făcut un circ și au blocat tot”.
”Rezumatul situației din Parlament de astăzi e simplu. Nici PNL, nici PSD nu vor referendum Fără Penali pe 6 decembrie, cu parlamentarele. Dar nici PSD, nici PNL nu vor să-și asume acest refuz și atunci se fac că vor. Exact ca la eliminarea pensiilor speciale. “Ne facem că facem” pentru că e un subiect sensibil, dar în realitate pensiile rămân.
Explica Cătălin Drulă foarte clar: dacă Orban și Ciolacu ar vrea, în 30 de minute Fără Penali ar fi votată și pe 6 decembrie am avea un al treilea buletin de vot, cel de modificare a Constituției.
Azi au făcut un circ și au blocat tot. Pentru prima dată de când suntem în pandemie, de 8 luni, dintr-o dată la Fără Penali, nu mai funcționează parlamentul de la distanță, cu vot telefonic...
Mâine, joi, dacă ar vrea cu adevărat domnii Orban și Ciolacu, am putea vota în 30 de minute inițiativa și am avea referendum pe 6 decembrie. Dar nu vor! Aș putea să intru în detalii despre comisii, regulamente, cvorumuri, rapoarte, etc - dar realitatea simplă și condensată e atât de simplă: NU vor Fără Penali și vor USR PLUS la un scor cât mai mic în alegeri. Dacă se poate, să guverneze fără noi. Restul este gargară și atacuri de campanie.” - a scris Voiculescu pe Facebook.
PSD a cerut pedepsirea ”chiulangiilor”
În schimb, vicepreşedintele Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, a solicitat să li se taie indemnizaţia "chiulangiilor, care de trei săptămâni sunt absenţi de la lucrări".
"Aş vrea să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia de blocaj în care se află Senatul României şi să constatăm că, în timp ce unii membri ai Senatului - că sunt pe liste locuri eligibile, că nu sunt pe liste locuri eligibile - îşi fac datoria faţă de naţia care i-a votat şi de partidul din care au făcut, fac parte, vor fi făcut parte şi vin la muncă -, în timp ce alţii - o bătaie de joc la adresa acestei naţiuni - sunt absenţi de trei săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul permanent - îşi iau foarte bine indemnizaţia fără niciun fel de ruşine, pentru că recurg la tot felul de jocuri de doi bani. Vă solicit, domnule preşedinte, Secretariatul General să facă o analiză dacă există în Regulament posibilitatea să li se taie indemnizaţia chiulangiilor din Senatul României", a declarat Titus Corlăţean, potrivit Agerpres.
Înainte de ședință, președintele USR Dan Barna a avertizat că, dacă nu se va asigura votul prin telefon, senatorii USR nu vor participa la plen.
"Suntem prezenţi la muncă pentru ca 'Fără penali' să devină realitate. Dacă nu se va lua votul prin telefon, aşa cum se întâmplă de două luni, este prima dată când s-a prevăzut această variantă de vot fizic şi pentru legi, nu numai pentru cea legată de completarea Biroului permanent. Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio şansă să se adune cele 90 de voturi necesare pentru ca iniţiativa 'Fără penali' să devină realitate şi Parlamentul acesta să facă un moment de istorie", a susţinut Barna.
Preşedintele USR le-a solicitat liderilor PSD şi PNL să renunţe la orice fel de "combinatoristică" parlamentară.
"E foarte clar că, ori de câte ori, în acest Parlament, PSD şi PNL şi-au dorit ca o iniţiativă să treacă lucrul acesta s-a întâmplat. Le cer domnilor Ciolacu şi Orban să renunţe la orice fel de 'combinatoristică' parlamentară şi, prin Comitetul liderilor, să se aprobe votul prin telefon pentru restul legilor. Colegii mei vor intra în sală în momentul în care există o decizie prin care 'Fără penali' să fie votată prin telefon, pentru că este o iniţiativă foarte importantă şi fiecare senator trebuie să îşi exprime punctul de vedere", a mai declarat Barna.
UDMR: ”Este inacceptabil”
Și UDMR a criticat decizia de miercuri, prin care senatorii au fost obligați să fie prezenți fizic în ședința de plen.
”Azi, cu doar câteva ore înainte de ședința plenară Comitetul nu a ținut cont de pandemie și a decis ca ședința să fie organizată cu prezența fizică a senatorilor. Astfel senatorii UDMR nu au posibilitatea de a participa la dezbaterea și votul de astăzi. Considerăm că este inacceptabil ca, în timp de campanie electorală, majoritatea să se folosească de astfel de instrumente pentru a împiedica participarea senatorilor UDMR la ședința plenară a Senatului.” - a transmis liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, potrivit unui comunicat.
PSD a anunțat că va vota în Senat inițiativa ”Fără penali”
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că senatorii PSD vor vota această inițiativă, aşa cum au procedat şi deputaţii partidului.
"Pe listele PSD pentru parlamentare nu se găseşte nicio persoană trimisă în judecată. Nu discutăm de persoane condamnate, aşa cum prevede iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", nu avem pe liste nicio persoană trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului de a nu avea penali în funcţii publice", a declarat Cazanciuc, potrivit Agerpres.
El a menţionat că, prin voinţa plenului, iniţiativa poate fi votată şi fără raport al comisiilor, liderii grupurilor parlamentare decizând unanim în acest sens.
Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ''Fără penali în funcţii publice', dar Comisia juridică, coraportor pentru acest proiect, nu s-a pronunţat.
Dan Barna: ”Este o zi istorică”
Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a făcut un apel către toți senatorii și șefii de partide politice parlamentare să voteze inițiativa semnată de 1 milion de români.
”Este o zi istorică astăzi pentru România. După eforturi de doi ani de zile, după ce 1 milion de cetățeni au cerut Fără Penali în funcții publice, inițiativa e astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Fac apel la președinții partidelor, la domnul Orban, la domnul Ciolacu, la domnul Kelemen Hunor, la domnul Tomac, trimiteți-vă senatorii la vot. Mesajul ar fi că acest Parlament toxic, care în ultimii aproape patru ani a scos România din Europa, ar putea să-și spele puțin obrazul, ar putea să facă un lucru cu adevărat necesar pentru societate. Astăzi, ar fi posibil ca Parlamentul României să dea un mesaj că se termină cu penalii în funcții publice. Un mesaj atât de puternic pe care semnatarii inițiativei îl așteaptă.”, a declarat Dan Barna, copreședintele USR PLUS, potrivit unui comunicat.
Dan Barna a explicat că dacă inițiativa, devenită propunerea legislativă L447/2020, s-ar fi adoptat cu o săptămână mai devreme sau mai târziu, ar fi însemnat o organizare separată de alegerile parlamentare.
Însă în actualul context pandemic, USR PLUS consideră că organizarea referendumului pe 6 decembrie este o dovadă de responsabilitate.
Următorul pas va fi modificarea Constituției.
Inițiativa Fără Penali în funcții publice a fost lansată în anul 2018 și a fost semnată de 1 milion de români.
Fără Penali în funcții publice
Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - "Dreptul de a fi ales" - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, propunerea trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.