Alegeri parlamentare 2020. Ce candidați PSD, PNL și Pro România sunt cu probleme penale

Ultima actualizare: 12-11-2020 11:18

Condamnaţi la închisoare, politicieni incompatibili sau inculpaţi în dosare se regăsesc şi anul acesta în rândul candidaţilor pentru Parlament.

Liderii partidelor politice s-au lăudat că nu mai susţin oameni certaţi cu legea, dar listele îi contrazic. Liberalii vor să promoveze ca deputat un personaj incompatibil, condamnat la închisoare.

În tot acest timp, cei de PSD susţin foşti miniştri cercetaţi de DNA, iar cei care n-au mai avut loc pe listele lor au mers la partidul lui Victor Ponta.

PNL

 

Personaj discret, dar foarte influent în guvernul Orban, Costel Barbu, zis Bitanu, este candidatul liberalilor la PNL Teleorman pentru Camera Deputaților. În prezent secretar general adjunct al Guvernului, Barbu are două condamnări la activ: una la închisoare cu suspendare, alta pentru incompatibilitate.

Lista de la Olt pentru Senat este deschisă de liderul organizaţiei liberale, Liviu Voiculescu. Acesta este inculpat într-un dosar, fiind acuzat de aderare la grup infracţional, conflict de interese şi organziarea ilicită de jocuri de noroc.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „A fost achitat, instanţa a clasat decizia, este din nou în judecare”.

La Prahova, PNL îl are pe liste pe Mircea Roşca, fost deputat şi condamnat în prima instanţă într-un dosar de corupţie, fiind acuzat de trafic de influenţă.

PSD

 

La fel ca liberalii, social-democraţii au pretins sus şi tare că nu vor avea candidaţi cu probleme.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: „În România sunt patru milioane de dosare penale. Nu ştiu câte am eu sau aveţi dumneavoastră. O să venim cu precizări. Nu o să fie candidaţi cu probleme penale pe listele PSD. Totuşi există prezumţia de nevinovăţie”.

La Dolj, PSD au propus-o pe avocata Laura Vicol. Aceasta a reprezentat-o în justiţie pe fosta şefă DIICOT, Alina Bica, şi a susţinut modificările nocive ale legilor justiţiei.

La Suceava, social-democraţii îl susţin pe Eugen Bejinariu. Fost ministru în Guvernul Năstase, acesta a fost salvat în 2017 de colegi, deşi DNA a cerut ridicarea imunităţii pentru începerea urmării penale în Dosarul Microsoft.

Şi doi foşti miniştri PSD se regăsesc pe liste. Florian Bodog, şef la Sănătate, candidează la PSD Bihor, iar Răzvan Cuc, la Suceava. Amândoi sunt urmăriţi în mai multe dosare aflate în lucru la DNA.

Pro România

 

Nici partidul lui Victor Ponta nu s-a dat în lături de la a promova candidaţi pentru care notorietatea a contat mai mult decât dosarele penale.

De exemplu, pe listele partidului lui Ponta se afla un fost lider PSD, Marian Neacşu, condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fiica la cabinetul parlamentar.

Şi tot Pro România îl susţine pe fostul primar din Bacău, Cosmin Necula, pentru Senat. În vară, Necula a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi prejudicii de peste jumătate de milion de lei. Pledează, desigur, nevinovat.

USR

 

USR nu are candidaţi cu probleme penale, iar proiectul lor „fără penali în funcţii publice” a rămas îngropat în sertarele aleşilor.

Dan Barna, preşedintele USR: Noi încă sperăm să avem acest referendum împreună cu alegerile parlamentare din 6 decembrie”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO