Ce sanse sunt ca motiunea de cenzura sa treaca. PNL, USR si PMP sustin ca nu o vor vota, UDMR se decide miercuri
Tabara Dragnea si Tabara Grindeanu cauta disperate sustinatori in vederea motiunii de cenzura care urmeaza sa fie depusa si votata in Parlament.
Pentru ca Grindeanu si ministrii sai sa fie inlaturati, este nevoie de 233 de voturi, iar PSD si ALDE au impreuna 244 de parlamentari. Totusi, lucrurile sunt extrem de complicate, deoarece PSD Timis este de partea premierului, iar primarul Mihai Chirica a anuntat ca in Iasi se intampla la fel.
De asemenea, europarlamentarul Catalin Ivan a anuntat ca sunt cel putin 15 parlamentari PSD care vor vota impotriva motiunii de cenzura.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
PNL, USR si PMP au anuntat ca nu vor participa la votarea motiunii, astfel ca razboiul se pare ca va fi decis de eternul arbitru din Parlamentul Romaniei, UDMR, care a precizat ca se va decide miercuri de ce parte se situeaza.
Turcan: PNL fie nu voteaza, fie nu participa la vot
Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, sambata, ca sedinta plenului reunit de duminica in care se va citi motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu nu a fost convocata conform Regulamentului si intr-un mod legal, iar parlamentarii liberali fie nu vor participa deloc la vot, fie vor sta in sala, dar nu vor vota, deoarece este o batalie in interiorul PSD.
Intrebata ce va face PNL maine, cand se va citi motiunea de cenzura in plenul reunit al Parlamentului, Raluca Turcan a spus ca sedinta a fost convocata intr-un mod ilegal.
„Vom decide ce va face PNL maine, in conditiile in care sedinta nu este convocata conform Regulamentului si intr-un mod ilegal. Majoritatea inca e la PSD, majoritatea e PSD-ALDE, e in mana lui Dragnea. Procedural ar trebui convocat un BPR in care sa se depuna motiunea de cenzura, sa fie analizata, se vada daca e semnata asa cum prevede Regulamentul, apoi lasata spre dezbatere si ulterior votul final”, a explicat presedintele interimar al PNL.
Ea a sustinut ca social-democratii doresc „sa faca totul pe repede inainte, nu tin cont de niciun fel de regula, e un precedent infiorator”.
Intrebata daca liberalii se gandesc sa boicoteze sedinta de plen si sa nu asigure cvorumul, Raluca Turcan a spus: „Daca ar fi dupa mine, lucrul acesta asa ar trebui sa se intample, decizia insa va apartine echipei de conducere pe care PNL o va vota maine”.
Chestionata in continuare care va fi pozitia PNL la votul motiunii de cenzura, ea a spus ca parlamentarii liberali fie nu participa deloc la vot, fie stau in sala si nu o voteaza.
„Va fi o decizie, fie nu participam deloc la vot, fie nu votam , e o batalie in interiroul PSD intre doua clanuri cu comportament mafiot. Consideram ca PSD ar trebui sa se devoaleze in intreaga splendoare si sa incerce sa decimeze din interior, asa cum a facut pana acum”, a completat presedintele interimar al PNL.
Liderul deputatilor liberali a sustinut ca exista „doi baricadati” la Palatul Victoria si un grup care incearca sa ocupe Parlamentul. „Din nefericire, avem doi baricadati la Palatul Victoria si un grup care incearca sa ocupe Parlamentul, este fix acelasi comportament, nu difera cu nimic gestul domnului Dragnea de a folosi abuziv Parlamentul pentru motiunea de cenzura si ocuparea Guvernului, stingerea luminii si aprinderea lumanarii, asa cum procedeaza domnul Grindeanu”, a subliniat Turcan.
Ea a mai spus ca ar trebuit sa demisioneze atat Liviu Dragnea, cat si Sorin Grindeanu. „Ar trebui sa avem doua demisii, Dragnea sa-si dea demisia din functia de presedinte PSD si al Camerei Deputatilor, Grindeanu sa-si dea demisia de la Guvern. in felul acesta poate fi adusa stabilitatea in Romania”, a conchis Raluca Turcan.
USR nu va participa la votarea motiunii de cenzura. "Este un circ, o batalie intre hoti si incompetenti"
USR sustine ca singura iesire onorabila din criza ar fi convocarea alegerilor anticipate intrucat PSD si-a pierdut credibilitatea.
”USR nu va participa la votul pentru motiunea de cenzura, pentru ca noi consideram ca este un circ care s-a produs intre doua gasti, mai precis intre Dragnea si Grindeanu. Nu vrem sa intervenim in acest circ. Cetatenii nu sunt prezenti in aceasta dezbatere. Este o batalie intre hoti si incompetenti si noi nu vrem sa participam la aceasta lupta interna a lor”, a declarat presedintele interimar al USR, Elek Levente.
Pana la finele sedintei Consiliului Politic, aflata in desfasurare, USR va decide daca parlamentarii sai vor absenta la dezbaterea si votarea motiunii sau vor fi prezenti, dar nu vor vota.
Elek a aratat ca situatia actuala impune convocarea alegatorilor la urne intr-un scrutin anticipat.
”USR nu va participa la nicio discutie referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR considera ca in momentul de fata singura varianta onorabila este cea a alegerilor anticipate, avand in vedere ca PSD si-a pierdut credibilitatea morala si nu mai poate forma un guvern”, a mai spus Elek Levente.
Traian Basescu: PMP nu sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu; PSD a facut o mare porcarie
Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat vineri, pentru News.ro, ca nu s-a intalnit cu liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, respectiv Calin Popescu Tariceanu, in conditiile in care parlamentarii Partidului Miscarea Populara nu vor sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, iar social-democratii trebuie sa-si rezolve singuri aceasta "porcarie".
„Nu am avut nicio intalnire nici cu Liviu Dragnea, nici cu Calin Popescu Tariceanu si nici nu vom sustine motiunea PSD”, a spus liderul PMP, intrebat daca s-a intalnit cu cei doi pentru a discuta despre sustinerea motiunii de cenzura la adresa Guvernului Grindeanu.
Liderul PMP a sustinut ca PSD a facut „o mare porcarie”, pe care trebuie sa o rezolve singuri.
„Stiti in ce situatie suntem? Astia au facut o mare porcarie in interiorul PSD- si ar vrea sa le-o rezolve opozitia. Sa si-o rezolve singuri”, a conchis Traian Basescu.
Kelemen: Am primit mandat sa discut de luni cu cei care vor o discutie cu noi. Decidem miercuri cum votam la motiune
Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Kelemen Hunor, a declarat sambata, dupa Consiliul Permanent al UDMR, ca a primit din partea colegilor sai mandat pentru a negocia, incepand de luni, cu reprezentanti ai Guvernului, dar si ai coalitiei PSD-ALDE, el explicand ca partidul sau nu este interesat in acest moment de portofolii in Guvern, iar personal nu are ambitii legate de functia de vicepremier. intrebat cum va vota UDMR la motiunea de cenzura de miercuri, presedintele uniunii a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata in ziua votului.
Kelemen Hunor a explicat ca negocierile ar urma sa inceapa luni, el prezicand: "Am vorbit, dar nu am negociat. Am vorbit cu domnul Dragnea, cu domnul Tariceanu si cu domnul Grindeanu, dar daca cineva doreste, negocierile le incepem luni”.
"Spunem raspicat ca pentru aceasta situatie neplacuta, absolut de cartea recordurilor, coalitia de Guvernare se face vinovata si este responsabila. Astazi am analizat situatia si am primit un mandat de a discuta cu toti cei care doresc o discutie cu noi. Incepand de luni vom discuta cu reprezentantii Guvernului, ai coalitiei de guvernare si cu oricine doreste sa avem o discutie pe aceasta situatie creata. Nu vrem sa decidem in privinta conflictelor de partid si nu vrem sa intervenim sau sa arbitram”, a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a mai spus si ca, personal, nu are ambitii in privinta acest negocieri si ca partidul nu va negocia portofolii.
"Nu se pune problema sa il sustinem pe domnul Dragnea sau pe domnul Grindeanu. Trebuie sa acceptam ca majoritatea are dreptul de a schimba Guvernul. Nu am discutat si nu discutam despre portofolii, nu discutam despre asta pana nu clarificam principiile. Nu sunt personal interesat de pozitia de vicepremier. Nu am astfel de ambitii nici daca am ajunge la o asemnea faza a discutiilor, dar nu sunt convins ca ajungem pana acolo”, a declarat el.
Intrebat cum va vota UDMR la motiunea de cenzura de miercuri, presedintele uniunii a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata in ziua votului.
"Vom lua decizia probabil miercuri, inainte de vot la sedinta comuna a grupurilor reunite si pana atunci vom discuta negocia si analiza. Trebuie sa vedem textul motiunii. Decizia legata de motiune si daca vom vota sau nu o vom lua inainte de vot. Nu ne grabim, nu avem nicio urgenta dar am dori ca saptamana viitoare sa contribuim la restabilirea echilibrului si stabilitatii politice la echilibrul care a fost rasturnat”, a mai spus el.
Presedintele UDMR a mai spus si ca, pentru aceasta criza politica, vinovata este coalitia de guvernare, care a gestionat gresit o situatie favorabila.
"Dupa ce aceasta coalitie PSD-ALDE nu a reusit sa gestioneze o situatie absolut normala, care intr-o democratie parlamentara ar trebui sa fie absolut normala: majoritatea trebuie sa aiba dreptul si posibilitate de a face o schimbare de guvern, o remaniere sau chiar o schimbare incepand cu premierul. Dar responsabilitatea ii apartine coalitie si ei nu au fost in stare sa gestioneze aceasta situatie. Deciziile politice trebuie luate in Parlament si nu in alta parte si Guvernul trebuie sa fie unul politic sustinut de o majoritate parlamentara. Daca vrem sa redam credibilitatea Parlamentului, sa avem stat de drept si separarea puterilor in stat, atunci trebuie sa luam in calcul aceste principii si inainte de orice decizie”, a explicat Kelemen Hunor.
Sursa: News.ro
Etichete: USR, PSD, alegeri anticipate, motiune de cenzura, grindeanu,
Dată publicare:
17-06-2017 15:46