USR: ”În starea de urgență s-a furat mai mult lemn”

copac taiat

USR afirmă că, în România, în perioda stării de urgență ”s-a furat” mai mult lemn decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit unui comunicat al USR, numărul transporturilor de lemn confirmate ca fiind ilegale în urma apelurilor făcute de cetățeni la 112, în perioada martie – mai 2020, este dublu față de lunile similare ale anului trecut.

În luna aprilie, unul din patru transporturi de lemn verificate prin apeluri la 112 a fost ilegal, după ce, în luna martie, unul din trei transporturi verificate a fost ilegal! Informațiile provin dintr-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), transmis în urma unei interpelări oficiale a senatorului USR Mihai Goțiu.

USR mai susține că aceste date îl contrazic pe ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, care afirma, pe 14 aprilie 2020, că s-au făcut verificări și că tot ce au sesizat oamenii în spațiul public ar fi fost transporturi legale. Mai mult ministrul a afirmat că la începutul lui 2020 au fost eliberate cele mai puține avize de însoțire a materialelor lemnoase din ultimii cinci ani. Practic, deși au fost avizate legal mai puține transporturi decât anul trecut, numărul transporturilor ilegale descoperite prin apelarea la 112 s-a dublat!

”Ieri, am primit răspunsul la interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, prin care am solicitat informații legate, pe de o parte, de numărul de sesizări penale cu privire la infracțiuni de mediu pentru perioada martie – mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe de altă parte (tot comparativ, pentru lunile martie – mai 2020, respectiv martie – mai 2019), numărul de apeluri la 112 pentru verificarea legalității transporturilor de lemn și câte dintre acestea au fost confirmate”, spune senatorul USR Mihai Goțiu, conform sursei citate.

Citește și
lemne
Ministrul Mediului anunță înăsprirea pedepselor pentru "crimele împotriva pădurilor României"
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Numărul sesizărilor cu privire la infracțiuni de mediu e în scădere, dar acest lucru are o altă explicație. Într-o perioadă în care majoritatea cetățenilor au stat în casă, era absolut normal ca numărul sesizărilor să fie în scădere.

Analizând partea a doua a răspunsului, senatorul USR arată:

”Numărul apelurilor la 112 pentru verificarea legalității transporturilor de lemn ne oferă, însă, fotografia momentului. Din acest punct de vedere, cifrele nu lasă loc de interpretări contrare:

• Număr mai mare decât DUBLU de cazuri confirmate ca fiind transporturi ilegale de lemn: 70 de cazuri în martie-mai 2020, comparativ cu 34 de cazuri în martie-mai 2019;
• Aproximativ un transport din șase s-a dovedit a fi ilegal în urma verificărilor la 112, în cele trei luni din 2019 (5,88 – 34 de cazuri din 200 de apeluri de verificare), comparativ aproximativ un transport din patru, în cele trei luni din 2020 (4,1 – 70 de cazuri din 292 de apeluri de verificare);
• În luna martie 2020 (prima parte a stării de urgență), un transport din trei verificate a fost ILEGAL (24 de cazuri din 75 de apeluri de verificare);
• În luna martie 2020 (stare urgență), un transport din patru verificate a fost ILEGAL (30 de cazuri din 125 de apeluri de verificare);
• Conform unei note a MAI, legată de răspuns, statisticile pe luna mai 2020 nu sunt definitive, iar tăierile de păduri s-au redus organic (ieșirea ”din sezon”); chiar și fără aceste completări, numărul transporturilor confirmate ca fiind ilegale în mai 2020 este mai mare decât cel al transporturilor confirmate în mai 2019 (16, respectiv 10).”

Senatorul Goțiu se mai arată nedumerit de faptul că cei de la Ministerul Mediului au ”ratat” să verifice exact acele transporturi ilegale de lemn. 

”Afirmațiile făcute de domnul Alexe, comparate cu informațiile oficiale primite de la MAI, ne arată că cei de la Ministerul Mediului au ratat să verifice taman informațiile despre transporturile ilegale de lemn și le-au nimerit doar pe cele legale! Putem crede că e veridică o asemenea situație? Au făcut-o intenționat? Au făcut-o din incompetență crasă? Decideți voi”, întreabă retoric Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senatul României.

În perioada stării de urgență, parlamentarii USR au solicitat suspendarea exploatărilor de lemn tocmai din cauză că verificarea legalității lor era, practic, o misiune imposibilă.

Cu toate acestea, mai spun cei de la USR, Guvernul Orban a refuzat solicitarea și a preferat să catalogheze ca fiind ”fake-news” imaginile și filmările din spațiul public care indicau faptul că transporturile de lemn s-au intensificat, chiar dacă numărul avizelor legale scăzuse.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
Ministrul Mediului vrea să interzică tăierile de lemne pe 75% din suprafaţa Parcurilor Naţionale
Ministrul Mediului vrea să interzică tăierile de lemne pe 75% din suprafaţa Parcurilor Naţionale

Ministerul Mediului vrea o lege prin care tăierile de lemne să fie interzise pe trei sferturi din suprafaţa Parcurilor Naţionale.

Ministrul Mediului anunță înăsprirea pedepselor pentru
Ministrul Mediului anunță înăsprirea pedepselor pentru "crimele împotriva pădurilor României"

Ministrul Mediului, Costel Alexe, reafirmă că doreşte înăsprirea pedepselor pentru exploatarea şi transportul ilegal de masă lemnoasă şi că poartă discuţii cu reprezentanţii Parchetului General şi ai Ministerului Justiţiei în acest sens.

Bărbat, pedepsit de localnici, după ce a fost prins că a furat. L-au legat de un stâlp de iluminat. VIDEO
Bărbat, pedepsit de localnici, după ce a fost prins că a furat. L-au legat de un stâlp de iluminat. VIDEO

Un bărbat dintr-un oraș din Mexic a fost legat de un stâlp de iluminat de localnici și lăsat în stradă, după ce a fost prins furând dintr-o casă.

Recomandări
Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO
Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO

La 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă pe care Rusia a lansat-o în țara vecină Ucraina. De fapt, războiul a început acum 10 ani, când trupele Kremlinului au cucerit Crimeea în februarie 2014.

Cele două avantaje pe care le are Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. De ce Alianța ar prefera candidatura românului
Cele două avantaje pe care le are Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. De ce Alianța ar prefera candidatura românului

Președintele Klaus Iohannis va sta, luni, față în față, la Paris, cu liderii europeni, la scurt timp după ce s-a aflat că România le-a transmis aliaților că îl va propune la șefia NATO.

"Cel mai rău film de groază". Mărturia româncei care administrează complexul mistuit de foc în Valencia

Au fost momente de groază, joi, în Spania. Un incendiu puternic a mistuit două blocuri de apartamente din Valencia în mai puțin de o oră.