USR: Decizia CCR privind Codul Administrativ este o victorie în lupta anticorupție


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 17:06
Categorie: Stiri Politice

USR consideră că decizia CCR, care a declarat Codul Administrativ neconstituțional în ansamblu, este o victorie în lupta anticorupție.

USR susține că planul PSD-ALDE era să renunțe la toate criteriile de integritate și performanță și să politizeze întreaga administrație.

”Am fost singurul partid care a spus că acest Cod Administrativ nu era necesar. Mă bucur că nu vor intra în vigoare pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consiliu județean, numirile politice în administrație și luarea deciziilor de patrimoniu cu doar 50%+1 din totalul consilierilor locali/județeni în funcție (în loc de 2/3). USR susține că administrația publică trebuie să lucreze în interesul cetățenilor, nu al politicienilor, și asta se poate observa din legile și amendamentele pe care noi le depunem mereu în Parlament”, a declarat senatoarea Florina Presadă, reprezentanta USR în Comisia speciale pentru elaborarea Codului Administrativ, potrivit unui comunicat.

În comisia specială, USR a depus sute de amendamente la Codul Administrativ pentru a păstra administrația publică curată, departe de interesele partidelor sau ale grupurilor de interese de orice fel.

Majoritatea PSD-ALDE-UMDE s-a impus, însă, prin vot.

Codul Administrativ a fost votat alături de Codul Penal în sesiunea extraordinară de la începutul lunii iulie, iar USR a atacat legea la CCR cu ajutorul PMP și al deputaților neafiliați.

Doar trei deputați PNL au acceptat să semneze sesizarea.

La începutul lunii iulie, proiectul Codului administrativ a fost supus dezbaterii şi votului în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, fiind adoptat.

Prin această lege, primarii urmau să primească pensii speciale. Mai mult, aleşii locali ar fi putut să dețină în paralel propriile afaceri.

Textul a fost intens criticat de opoziţie, în timp ce puterea a susţinut că administraţia va funcţiona mai eficient.

Legea privind Codul administrativ, declarată neconstituţională în integralitate
CCR discută sesizările lui Iohannis, PNL, USR şi PMP asupra Legii privind Codul administrativ
Sesizarea preşedintelui Iohannis vizând Codul administrativ, respinsă de CCR
VIDEO PROTVPLUS.RO