Ultimatum pentru bugetarii care încasează și pensie. Turcan: Vor avea obligația ca în 30 de zile să își exprime opțiunea
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost aprobat în primă lectură proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.
Turcan a precizat că urmează ca săptămâna viitoare proiectul să meargă să meargă în varianta finală în Parlament.
Potrivit proiectului de lege, bugetarii care beneficiează și de pensie trebuie să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Pentru sectorul public există nişte reglementări specifice, şi anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci, dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie. Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă, aşadar, suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-şi exprime această opţiune. Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situaţia de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecinţe sub formă de amendă", a explicat Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Ea a menţionat că proiectul, în ansamblul său, se referă la persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi care vor putea opta, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani.
Turcan a subliniat că o continuare a activităţii reprezintă "o opţiune, un drept şi în nici un caz de o obligaţie".
"Persoanele îşi pot prelungi activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opţiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. De asemenea, aş dori să menţionez câteva detalii ale acestui proiect. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe depune o cerere în sensul acesta şi această cerere este practic suficientă pentru a-şi putea continua activitatea", a explicat ministrul.
Raluca Turcan a adăugat că proiectul de lege reglementează şi situaţia persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de faţă şi care pot să opteze să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.
Ce excepții sunt prevăzute
Totodată, sunt prevăzute şi câteva excepţii. Astfel, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative.
De asemenea, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.
"Proiectul de lege, de asemenea, reglementează, tot din perspectiva respectării Constituţiei, şi situaţia persoanelor care în momentul de faţă se află într-un mandat definit de lege, pentru că un mandat definit de lege, aflat în desfăşurare, nu poate să fie suspendat printr-un act normativ complementar", a spus ministrul Muncii.
Turcan a afirmat că în momentul de faţă în sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, iar aproximativ 102.000 de persoane de peste 65 de ani au optat să cumuleze pensia cu salariul, atât în sistemul public, cât şi în sistemul privat.
„În momentul de faţă această măsură nu este privită ca o măsură de a face economie la bugetul de stat, ci o măsură care să încurajeze viaţa profesională activă. Pentru că avem o evaluare şi în momentul de faţă în România există peste 120.000 de persoane peste 65 de ani care au diferite forme de contracte. Aşadar sunt oameni în România peste 65 de ani care îşi doresc să muncească. Exist ac solic, Noi dorim să flexibilizăm relaţia dintre angajaţii peste 65 de ani şi angajatori”, spunea Raluca Turcan săptămâna trecută.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: salarii, pensii, ministrul muncii, raluca turcan,
Dată publicare:
17-03-2021 16:57