Udrea face scandal: Cine se opune Legii Capitalei e "baron de Bucuresti"
Proiectul lansat de parlamentarii PDL, numit Legea Capitalei, a incins spiritele printre edili. Dupa reactia critica a unor primari precum Andrei Chiliman sau Marian Vanghelie, a venit randul Elenei Udrea sa dea o replica.
Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, afirma pe blogul personal ca aceia care se opun proiectului Legii Capitalei o fac "pentru ca si-au intrat in rolul de «baroni de Bucuresti».
"Cei care se opun acestui proiect o fac pentru ca si-au intrat in rolul de «baroni de Bucuresti», care au propriile lor «curti» si cred ca nimic nu-i mai poate misca din loc. Sunt oameni care s-au dedulcit la banii foarte multi pe care-i au pe mana. Spre exemplu, s-a ajuns in situatia ca Sectorul 1 sa aiba un buget de 1,8 miliarde de lei, in timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane. Adica de 6 ori mai mult, in conditiile in care populatia Sectorului 1 este mai mica", sustine Elena Udrea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ea il critica si pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, despre care spune ca are un buget cat al Primariei Generale.
"E normal, deci, ca Andrei Chiliman, despre ale carui tunuri a tot scris presa, sa nu vrea sa renunte la postul sau de acum. Exemplul tuturor capitalelor europene, fara exceptie, arata ca Bucurestiul are nevoie de o reforma administrativa si chiar politica. Nu putem pastra acest model ceausist desavarsit pe vremea lui Adrian Nastase: sase orase intr-unul singur, fiecare cu aparatul sau administrativ", mai scrie Elena Udrea pe blog.
Potrivit liderului PDL Bucuresti, in prezent nu exista aproape niciun nivel de colaborare intre primarii de sector, si nici intre ei si primarul general.
"Fiecare decide asupra propriei «feude». Primarii au puteri cvasidepline asupra sectoarelor, fara insa a avea in vedere imaginea de ansamblu. Legea Capitalei sustinuta de PDL Bucuresti are rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltarea Bucurestiului la nivelul primarului general. In acest moment, desi este al doilea om politic ca numar de voturi exprimate, atributiile acestuia sunt destul de limitate. Cred ca nu ma poate banui nimeni ca sustin cauza lui Sorin Oprescu, cel mai prost primar pe care l-a avut Bucurestiul vreodata, dar adevarul este ca aceasta dezlanare administrativa provoaca deficiente majore in functionarea orasului", sustine Elena Udrea.
Conform proiectului Legii Capitalei, Bucurestiul ar urma sa fie condus de un primar general si un consiliu general, sa aiba un singur buget, iar primarii de sector sa fie numiti dintre consilierii generali.
De asemenea, o propunere legislativa de modificare a articolului 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin".
De asemenea, al treilea alineat precizeaza ca "in caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".
Proiectul se afla la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman i-a cerut primarului general Sorin Oprescu sa initieze, in termen de o saptamana, procedurile de declansare a unui referendum in Bucuresti pe tema alegerii primarilor de sector.
El a acuzat PDL si pe Elena Udrea ca doresc sa desfiinteze alegerea primarilor.
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, ii cere primarului general Sorin Oprescu organizarea unui referendum pentru ca bucurestenii sa isi exprime opinia cu privire la desfiintarea sectoarelor.
Edilul este de parere ca aceasta lege prejudiciaza interesele cetatenilor, care nu se pot astfel implica si nu pot avea opinii in legatura cu deciziile adoptate la nivelul municipalitatii.
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a declarat impotriva propunerii legislative potrivit careia primarii ar putea fi alesi intr-un tur de scrutin. El a spus ca astfel de modificari trebuie facute fie la inceput de mandat, fie cand se stabileste de catre intreaga clasa politica.
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, a precizat, intr-un comunicat, ca a sustinut, inca din 2004, necesitatea modificarii sistemului administrativ al Capitalei, astfel incat "sa nu mai existe sapte bugete, sapte primari, sapte consilii si sapte strategii diferite de dezvoltare".
Sursa: Pro TV
Etichete: elena udrea, primari, proiecte legislative, legea Capitalei,
Dată publicare:
19-01-2011 00:00